Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Σαφή τα μηνύματα από την εκδήλωση του ΚΕΑΔ
του συνεργάτη

Το ρεπορτάζ απ’ το Επετειακό Συνέδριο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΚΕΑΔ, από διάφορες πηγές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Υπήρξε κάλυψη απ’ όλα τα ΜΜΕ στην Αλβανία (έντυπα και ηλεκτρονικά) σε βαθμό να υπάρχει μια πλήρη εικόνα του τι έγινε και πως έγινε. Ανάλογα και απ’ τα μπλογκ στο διαδίκτυο που καλύπτουν ειδησιογραφία απ’ τα τεκταινόμενα στην πολιτική και την κοινωνική ζωή στη Β. Ήπειρο. Καιρός και για κάποιες επισημάνσεις που έχουν τη δική τους σημασία.

Πρώτα – πρώτα προκύπτει ξεκάθαρα αυτό που έχει διαπιστωθεί απ’ τις τοπικές κιόλας εκλογές, ότι το ΚΕΑΔ έχει ανακάμψει και σε ότι αφορά την δημιουργία πολιτικής κάλυψης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν υπάρχει πιο χρήσιμο εργαλείο. Ως εκ τούτου είναι χωρίς καμιά αμφιβολία ουσιαστικής σημασίας η επιλογή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να θέτει ως ζήτημα διαχωριστικής γραμμής για τα στελέχη της την υποστήριξη χωρίς κανένα δισταγμό στην Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εξ άλλου τόσο η συμμετοχή στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια ίδρυσης του ΚΕΑΔ, όσο ειδικά τα όσα εκεί ειπώθηκαν, αποδεικνύουν ότι ο σχηματισμός αυτός στην ουσία αποτελεί μια φυσιολογική συνέχεια στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Χωρίς ακρότητες και χωρίς καμιά παρέκκλιση απ’ τους στόχους του το Συνέδριο έδωσε βήμα να εκφραστεί όλη η ανησυχία του Ελληνισμού της Αλβανίας για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει απ’ την μη έμπρακτη εφαρμογή των δικαιωμάτων που του ανήκουν.

Προέκυψε και η επιβεβαίωση της υποστήριξης που η Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει απ’ την Ελλάδα σε επίσημο επίπεδο με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημητρίου Δόλλη, καθώς και του πρέσβη κ. Νικόλαου Πάζιου αλλά και απ’ τα κόμματα με την παρουσία και το θερμό χαιρετισμό της κ. Μαριέτα Γιαννάκου. Τούτο έχει σημασία τόσο για την δυνατότητα που εμφανίζει το ΚΕΑΔ να αυξήσει την εκλογική του απήχηση και συσπείρωση, αλλά και για το πώς δύναται αυτές τις σχέσεις να τις αξιοποιήσει ως εργαλείο προώθησης των συμφερόντων της ΕΕΜ απ’ τη μια και των ελληνο – αλβανικών σχέσεων απ’ την άλλη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών προκειμένου να μεταφέρει αυτό το μήνυμα χρειάστηκε να τροποποιήσει ειδικά το πρόγραμμα και να ταξιδέψει οδικώς πολλά χιλιόμετρα.

Το ΚΕΑΔ έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί και η αγανάκτηση και η αγωνία για τη συνεχή φόρτιση του κλίματος με ανθελληνισμό στην κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία. Απ’ αυτή την άποψη λειτούργησε σαν καταδίκη αυτής της αδικαιολόγητης συμπεριφοράς που πέραν των άλλων όχι απλώς δημιουργεί ανασφάλεια στους κόλπους της ΕΕΜ αλλά δυναμιτίζει την ομαλή πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.

Τα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας τέθηκαν επί τάπητος στις παρεμβάσεις παραγόντων των μειονοτήτων αλλά και την κεντρική ομιλία του Προέδρου του Κόμματος κ. Βαγγέλη Ντούλε. Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι αυτά τα άκουσαν πρόσωπο με πρόσωπο η Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής κα. Τοπάλι αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΚ κ. Έντι Ράμα μαζί με πολυπληθή ομάδα βουλευτών του που τον ακολούθησαν. Τούτο είναι πολύ σημαντικό. Δεν θα λειτουργήσει αυτόματα για την επίλυση αλλά προφανώς αποτελεί ένα χρήσιμο βήμα για την προώθηση της ευαισθητοποίησης προς την επίλυση.

Το ΚΕΑΔ έχει πλήρως ταυτιστεί με την ΟΜΟΝΟΙΑ και τους πόθους και τις αγωνίες της ΕΕΜ και τούτο προφανώς το έχουν υπόψη τους τόσο ο κ. Ράμα που χαιρέτησε με θερμά λόγια το Συνέδριο όσο και η κα. Τοπάλι ως Πρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωπος του ΔΚ αλλά και ο Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Συμμαχίας για Ένταξη.

Καιρός τώρα όλη αυτή τη σημασία που προσδίδουν στο ΚΕΑΔ, το λόγο τον πολιτικό και τον ήρεμο πολιτικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή να τον μετατρέψουμε σε ευρύτερη συνείδηση και στη βάση της ΕΕΜ. Τότε ανοίγουμε μια καλύτερη προοπτική για το σχήμα αλλά δυναμώνουμε και το δικό μας ρόλο στην πολιτική σκηνή, ως κοινότητα και ως σύνολο. Η πολιτική είναι αριθμοί. Και εκτός των άλλων οι αριθμοί μαρτυρούν και τη συσπείρωση γύρω από ιδέες και προγράμματα. Εάν όντως θέλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για περισσότερο χώρο στην δημόσια ζωή και κατά συνέπεια περισσότερα δικαιώματα εφαρμοσμένα στην πράξη δεν έχουμε παρά να αντιληφθούμε αυτά τα μηνύματα που προκύπτουν σ’ αυτή την 20η επέτειο της ίδρυσης του ΚΕΑΔ και να ενωθούμε. Ο Βαγγέλης Ντούλες είχε ακριβώς αυτό το μήνυμα να δημοσιοποιήσει και μάλιστα να το ερμηνεύσει πρακτικά με τον τρόπο της φυσιολογικής επανένταξης στον κομματικό μηχανισμό του ΚΑΔΕ που ίδρυσε κάποια στιγμή ο Γρ. Καραμέλιος. Η απομόνωση των πολιτικών διχαστικών τάσεων στους κόλπους της ΕΕΜ είναι ουσιαστικά όχι απλώς συμβολή για την ενδυνάμωση του ΚΕΑΔ, αλλά και προϋπόθεση για την εξασφάλιση της απαραίτητης δυναμικής απαίτησης δικαιωμάτων του ελληνισμού σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου