Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Χιμάρα: Μεγάλη κλοπή στον ι. Ναό των Αγίων Πάντων





Στο κέντρο της μεγαλύτερης ενορίας της Χιμάρας, στο ιστορικό της κέντρο, στο Κάστρο, σημειώθηκε σήμερα ξημερώματα η λεηλασία της σειράς εις βάρος των ιερών χώρων της Ορθοδόξου κοινότητας. Ως συνήθως τελευταία, άγνωστοι δράστες εισήλθαν στο Ναό παραβιάζοντας τις πόρτες και αφαίρεσαν κομμάτια απ’ το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο. Πρόκειται για έργο τέχνης μεγάλης πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας το οποίο χωρίς τα θωράκια που αφαιρέθηκαν, χάνει συνολικά την αίγλη του. Επίσης και κατά το παρελθόν είχαν αφαιρεθεί τμήματα.

Ο ναός αυτός μεγάλων διαστάσεων έχει ριζικά και ουσιαστικά αναστηλωθεί απ’ τον
Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και αποτελεί πνευματικό μνημείο μοναδικό λόγω των διαστάσεων που έχει, της ιστορίας που κουβαλάει αλλά και της προσφοράς του σήμερα, καθώς αποτελεί το κέντρο της πνευματικής ζωής της πολυάριθμης Ορθόδοξης κοινότητας της Χιμάρας. Μαζί με την αναστήλωση του κτίσματος επεμβάσεις είχαν γίνει και για την αποκατάσταση του εικονοστασίου καθώς και της μοναδικής τέχνης ξύλινης οροφής, χαρακτηριστικής για την εκκλησιαστική τέχνη στην περιοχή των παραλίων.

Η παραβίαση των θυρών διαπιστώθηκε σήμερα το πρωί καθώς στο γυναικωνίτη του ι. Ναού λειτουργεί το νηπιαγωγείο της Ενορίας λόγω έλλειψης χώρων στο σχολικό κτίριο το οποίο η Εκκλησία εδώ και χρόνια διαθέτει στο εκεί σχολείο «Όμηρος».

Από πλευράς των αρμοδίων εκκλησιαστικών αρχών της Ενορίας έγινε η καταγγελία στην αστυνομία αλλά όπως και με τα δεκάδες δυστυχώς, ανάλογα επεισόδια μάλλον θα μείνει και αυτή υπό εξερεύνηση. Η απώλεια είναι σημαντική καθώς δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο τέχνης της ξυλογλυπτικής αλλά για κομμάτι απαραίτητο στην λατρεία και τη λειτουργική ζωή των πιστών της κωμόπολης.

http://www.deropoli.com/?p=8947

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου