Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

500 εκατ. έστειλαν στην Αλβανία οι μετανάστες


500 εκατ. έστειλαν στην Αλβανία οι μετανάστες

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ το ύψος των καταθέσεων που μετέφεραν κατά τους πρώτους μήνες του 2012 Αλβανοί μετανάστες από ελληνικές τράπεζες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας τους. Ετσι συνεχίστηκε η τάση που είχε παρατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2011, όταν οι Αλβανοί, που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα, μετέφεραν σε τράπεζες της γείτονος 717 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν προορισμό την καθημερινή κατανάλωση, δηλαδή δεν πρόκειται για την κλασική μορφή εμβασμάτων, αλλά είναι από κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εκτός από την επιστροφή των κεφαλαίων των Αλβανών στη χώρα τους, σε φάση οριστικής αναχώρησης από την Ελλάδα βρίσκονται και οι ίδιοι, όπως προκύπτει από την τάση αύξησης του αριθμού μαθητών στα σχολεία της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και πήγαιναν σε σχολεία στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά, στην πόλη των Αγίων Σαράντα, αναφέρει η διεύθυνση Παιδείας του νομού, κατά το σχολικό έτος 2011-2012 ο αριθμός μαθητών επαναπατρισμένων οικογενειών στα σχολεία της πόλης έφθασε τους 190. Στην πόλη του Αργυρόκαστρου, μόνο στο δημόσιο ελληνικό σχολείο (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) ο αριθμός μαθητών επαναπατρισμένων οικογενειών ανήλθε περίπου στους εκατό. Τα παιδιά αυτά είναι οικογενειών κυρίως από μεικτούς γάμους, μέρος αυτών είναι αλβανικής καταγωγής και κάποια Ελλήνων γονέων της μειονότητας.
Τα ίδια σχεδόν νούμερα διαπιστώνονται και στο δημόσιο ελληνικό σχολείο των Αγίων Σαράντα. Σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα σε αλβανικά ΜΜΕ, ο επαναπατρισμός από την Ελλάδα λαμβάνει ολοένα και πιο μαζική μορφή για την πλειονότητα των άνω των 600.000 Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας.
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου