Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η αλβανική ιστορία θα ξαναγραφεί…



Απρίλιος 2, 2012.


«Η ιστορία κάθε χρονικής περιόδου, κάθε χώρας και κάθε λαού είναι μια διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Επιπλέον, η ιστορία της Αλβανίας, εδώ και πενήντα χρόνια έχει λογοκριθεί», υποστηρίζει η Αλβανή ιστορικός Ana Lalaj.


Η ερευνήτρια δήλωσε ότι υπάρχει υλικό από τα βρετανικά αρχεία, καθώς και αρχεία άλλων χωρών, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.



Τα νέα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται δίνουν νέες εικόνες στην αλβανική ιστοριογραφία που καθιστούν την εγγραφή της εξ αρχής.


Η ιστορικός αναφέρει ότι τα νέα στοιχεία ρίχνουν ξεχωριστό φως στο «Συνέδριο του Πέρμετ», στο «Συνέδριο του Lbinotit» και άλλα. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά.


Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, με την αλλαγή του καθεστώτος στην Αλβανία, οι εντόπιοι ιστορικοί μέσα από το Ινστιτούτο της Ιστορίας των Τιράνων προσπαθούν να καταγράψουν τα ιστορικά γεγονότα της χώρας, αυτά που αποσιωπήθηκαν ή λογοκρίθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς του παρελθόντος.




--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

2 σχόλια:

  1. Η λεγόμενη,αυτοαποκαλούμενη ''Σκιπερία''(Shqiperia/Shqipëria)είναι το τεχνητό δημιούργημα ευρωπα'ι'κών εμπολέμων συνθηκών και,εφ'όσον δεν εκπληρώνει κανέναν όρο τόσο μιας στοιχειώδους δημοκρατικής εμπέδωσης και λειτουργίας των θεσμών της όσο και του σεβασμού ως προς την αυτονομία των πολλών της και διαφόρων μειονοτήτων 'σε προενταξιακό στάδιο,δε 'μπορεί να γίνη π ο τ έ αποδεκτή από την Ε.Ε. ως πλήρες και ισότιμο μέλος της,ως αξιόπιστη χώρα από τους λοιπούς Ευρωπαίους εταίρους.Είναι μία τριτοκοσμική περίπτωση...ενός ''γίγαντα'' με γυάλινα πόδια,ενός νάνου του Αίμου που προδικάζει,μέσα από την αφελή προκλητικότητα και ιταμότητα εξαιτίας της εγγενούς μισαλλοδοξίας,πως έχει και διατηρεί και ασκεί,μάλιστα,σημαντική επιρροή τόσο 'στη Βαλκανική όσο και διεθνώς,παγκοσμίως,'στο επίπεδο του πολιτισμού(τον οποίο βεβαίως και προφανώς και δεν έχει!).Καιρός,λοιπόν,να εργασθούμε με καίριο τρόπο προς την κατεύθυνση του απομονωτισμού της,μιας περαιτέρω διεθνούς απομόνωσης αυτών των σταλινογενών υπερσωβινιστικών απολειφαδιών του αιμοσταγούς,τυράννου Χότζα,προς μία κατεύθυνση για το διεθνή διασυρμό και την πολλαπλή έκθεσή της,την έκθεσή της παντοιοτρόπως και με όλα μας τα διαθέσιμα μέσα λόγω του γενοκτονικού της παρόντος και παρελθόντος για την οριστική επίλυση (και όχι απλώς διευθέτηση) της διεθνούς πλατφόρμας του επείγοντος εκκρεμούς Βορειοηπειρωτικού ε θ ν ι κ ο ύ και π α ν ε θ ν ι κ ο ύ Ζητήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pragmatika esy prepei na exeis egkefaliko problima,pithikaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή