Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Φότο Στρακόσα

Πολλοί ποδοσφαιριστές από τη γειτονική μας Αλβανία φάνηκαν στα γήπεδά μας κατά καιρούς. Κι ένας απ’ αυτούς ήταν ο Φότο Στρακόσα, που έπαιξε σε πάμπολλες ελληνικές ομάδες, κερδίζοντας τίτλους και αναγνώριση στη χώρα μας!

Ο οποίος Στρακόσα δεν είναι μακριά από το χώρο του ποδοσφαίρου σήμερα. Μόλις τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο νέος team manager και προπονητής τερματοφυλάκων του Πανιωνίου, προερχόμενος από τον ΑΠΟΕΛ. Ας ξετυλίξουμε όμως σιγά σιγά το κουβάρι της καριέρας του Φότο Στρακόσα, για να θυμηθούμε τη σπουδαία πορεία του.

Ο καταγόμενος από τους Δρυμάδες και γεννημένος στο Τεπελένι (1965) παίκτης ξεκίνησε την καριέρα του από την Μινατόρι Τεπελένε το 1985, ώσπου το 1988 τον απέκτησε η μεγάλη ομάδα της χώρας, Ντυναμό Τιράνων. Με τη φανέλα της έδειξε τα προσόντα του, και η νέα μετεγγραφή δεν άργησε να έρθει. Ο υψηλόσωμος (1.93μ.) γκολκίπερ υπέγραψε στον ΠΑΣ Γιάννενα την αυγή του 1991, και δεν έμελλε να αφήσει από τότε την Ελλάδα ως παίκτης.

Εντυπωσίασε παίζοντας για τους Γιαννιώτες. Τα ωραία ρεφλέξ του, η σιγουριά που ενέπνεε, οι αποτελεσματικές του έξοδοι, η ευλυγισία του, η καλή του αντίληψη και η αυτοθυσία του έκαναν πολλές ομάδες να τον προσέξουν. Εκείνος που τον κέρδισε όμως ήταν ο Εθνικός, το καλοκαίρι του 1991. Στον μεγάλο πειραιώτικο σύλλογο ο Στρακόσα έμεινε ως το 1993, όταν και μετακόμισε στον «μεγάλο» του Πειραιά, τονΟλυμπιακό!!! Ήταν το επιστέγασμα της ως τότε πορείας του πάντα χαμηλών τόνων παίκτη αυτή η μετεγγραφή.

Στους «ερυθρόλευκους» η απόδοσή του είχε σκαμπανεβάσματα. Πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλητή το 1997, αλλά το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αποδεσμεύτηκε. Συνέχισε την καριέρα του στον Πανιώνιο (1997-99), με τα χρώματα του οποίου πανηγύρισε το Κύπελλο Ελλάδας του 1998 (1-0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό, ματς στο οποίο ο Στρακόσα ήταν βασικός)! Ακολούθως, το 1999 μετακινήθηκε στον Ιωνικό(με τον οποίο ξαναέπαιξε σε τελικό Κυπέλλου, το 2000, χάνοντας το τρόπαιο όμως από την ΑΕΚ, με 3-0). Ακολούθως φόρεσε τις φανέλες των Καλλιθέας, Εθνικού Αστέρα,Προοδευτικής και ξανά του Πανιωνίου – ως παίκτης του τελευταίου κρέμασε τα γάντια του το 2005, στα 40 του χρόνια.

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του Φότο Στρακόσα, το οποίο εξελισσόταν παράλληλα με την πορεία του στα ελληνικά γήπεδα, ήταν εκείνο της παρουσίας του στην εθνική ομάδα της Αλβανίας. Οι 73 συμμετοχές του με το εθνόσημο στο στήθος είναι αριθμός-ρεκόρ: κανείς Αλβανός διεθνής δεν έχει περισσότερες απ’ αυτόν! Ντεμπούτο στην εθνική έκανε το 1990, σε ένα ματς κόντρα στην Ισλανδία, και το τελευταίο του ματς το έδωσε το... 2005, στα βαθιά ποδοσφαιρικά του «γεράματα»!

Μόλις σταμάτησε την καριέρα του ως παίκτης, έγινε γυμναστής τερματοφυλάκων. Πρώτα στον Ολυμπιακό, και κατόπιν στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ. Κι από τους «γαλαζοκίτρινους» βρέθηκε πριν ένα μήνα ξανά στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Πανιωνίου, όπως είπαμε.

Παίκτης και άνθρωπος σπάνιου ήθους («παιδί-διαμάντι» τον αποκάλεσαν σ’ όσες ομάδες αγωνίστηκε) και τερματοφύλακας με εξαιρετικές ικανότητες, ο Φότο Στρακόσα πέρασε στην ιστορία των ελληνικών γηπέδων ως ένας από τους πιο επιτυχημένους Αλβανούς ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στη χώρα μας, όλων των εποχών!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου