Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Τριγμοί στην αλβανική οικονομία



Με μεγάλες φιλοδοξίες βρέθηκαν στην Αλβανία πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, αφού οι επικρατούσες τότε συνθήκες, μιας ανερχόμενης οικονομίας, ήσαν ευνοϊκές. Όμως, αν και η αλβανική κυβέρνηση αρνείται σε μεγάλο βαθμό να το παραδεχθεί, αρκετοί οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν επικίνδυνα σημάδια ύφεσης για το πρώτο τρίμηνο του 2012, έπειτα από επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη κατά τα τελευταία δυο χρόνια.

Υπάρχει πτώση τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις δημόσιες επενδύσεις, με τους κλάδους κατασκευών και βιομηχανίας να έχουν πληγεί περισσότερο από όλους. Τα δε εμβάσματα των μεταναστών -από τους βασικούς πόρους εισοδήματος στην αλβανική οικονομία-, μειώθηκαν κατά 9% το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με το 2010.

Οι ενδείξεις επομένως, δεν είναι καλές, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να επιρρίπτονται ευθύνες, διαπιστώνει έρευνα των Southeast European Times. Και σ’ αυτήν την έρευνα σημειώνεται ότι εμφανίζονται σημεία αποπληθωρισμού -με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 0,6% τον Φεβρουάριο-, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα σοβαρά πλήγματα τόσο στη ζήτηση όσο και στην κατανάλωση. Οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση σε αρκετές κατηγορίες, αλλά και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 21% τους πρώτους δυο μήνες.

Ο κ. Σκελκίμ Κάνι, π. διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας, αναφέρει πως η κυβέρνηση έπρεπε να έχει αποδεχτεί την κρίση πριν από καιρό, αλλά «δεν έλαβε κανένα μέτρο και τώρα υποφέρουμε από τις συνέπειες της έλλειψης γνώσεων, της διαχείρισης της πραγματικότητας και της αδράνειάς τους», ανέφερε στους SETimes.
Προβλέπει πως αυτό το έτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο: «Το χρέος ήταν εξαιρετικά υψηλό και τώρα έχει φτάσει σε ανησυχητικά όρια», και πρόσθεσε πως μέχρι το 2013, έτος εκλογών, τα επίπεδα χρέους θα έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Το ίδιο απαισιόδοξος εμφανίζεται και ο κ. Γκιέργκι Φιλίπι, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Agenda: «Καταναλωτές και ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, η κυβέρνηση, δαπάνησαν ορατά λιγότερα το 2010 και το 2011, και τα στοιχεία από αυτούς τους πρώτους μήνες του 2012 επιβεβαίωσαν πως η χώρα έχει βυθιστεί στην κρίση», δήλωσε.

Από την κυβέρνηση όμως, εκπέμπονται αισιόδοξες προοπτικές, υποστηρίζοντας ότι «οι οπισθοδρομήσεις στην κατανάλωση προκαλούνται από μια άλλη κατεύθυνση, την τάση εξοικονόμησης», αναφέροντας πως η οικονομία αποτελεί ψυχολογική αντίδραση σε διεθνείς κρίσεις. «Η κρίση δεν προκαλείται από αλβανικούς παράγοντες. Η Αλβανία επηρεάζεται μόνο από τις κρίσεις. Έχουμε επιβράδυνση στην ανάπτυξη, όχι πτώση της οικονομικής ανάπτυξης», τονίζεται.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει αρκετές φορές το επιτόκιο του λεκ στο χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό του 4,25%, σε μια προσπάθεια αύξησης της κατανάλωσης, ωστόσο η αντίδραση της αγοράς ήταν αρκετά αδύναμη. Ο κ. Κάνι, με τις δηλώσεις του στους SETimes, τονίζει: «Η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να είναι πιο δυναμική. Η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει υλοποιήσει δυναμική μείωση των επιτοκίων, εντός τριμήνου με 1%», ανέφερε.

Έτσι, η αλβανική κυβέρνηση καλείται τάχιστα να λάβει μέτρα. Θεωρεί πως ένας δρόμος για έξοδο από την οικονομική επιβράδυνση θα είναι η "σύμπραξη της κυβέρνησης με το δημόσιο τομέα", ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Ο κ. Φιλίπι, του Ινστιτούτου Agenda, υποστηρίζει πως πρέπει να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα, σε αντίθεση με τις "διακοσμητικές" παρεμβάσεις, γνωρίζοντας, ωστόσο, πως «οι βαθιές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να είναι οδυνηρές και αντιλαϊκές, ωστόσο η χρονική παράτασή τους διευρύνει το πρόβλημα».

Κάτι παρόμοιο υποστηρίζει και ο τραπεζίτης κ. Κάνι. Πιστεύει πως οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν σε θεσμούς, δημόσια διοίκηση, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και καλή διακυβέρνηση θα προσφέρουν διέξοδο, καθώς επίσης στήριξη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τη γεωργία». Ουσιαστικά δηλαδή, προτείνει πλήρη αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής.

Να σημειώσουμε πάντως, ότι το μεν ΔΝΤ προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 0,5% για την Αλβανία στο 2012, με πολύ αισιόδοξη όμως την πρόβλεψη της αλβανικής κυβέρνησης, που θεωρεί ότι είναι εφικτό το 4,3%.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου