Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Οι προεκλογικές «πράσινες δεσμεύσεις», για τους Βορειοηπειρώτες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέΘυμάστε τότε αρχές Ιουνίου 2009, λίγες μέρες πριν τις Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 4 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, κι ενώ το προηγούμενο βράδυ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου είχε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, θέλησε να συναντηθεί με τους Βορειοηπειρώτες εν Αθήναι.Κινητοποιήθηκαν οι βουλευτές που ήταν πιο κοντά στους Βορειοηπειρώτες, "έπεσαν" τηλέφωνα, εστάλησαν μηνύματα κι έτσι στις 3 Ιουνίου 2009 στην Αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του με εκπροσώπους Ομογενών Βορειοηπειρωτών, στους οποίους απηύθυνε τις παρακάτω δεσμεύσεις.


Δεσμεύσεις που όπως τις προσφώνησε στην αίθουσα εκεί έμειναν. Ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε τι διάβαζε, σε ποιους απευθύνονταν, τι δεσμευόταν, δεν είχε καμία ιδέα, γιατί το λόγο του τον έγραψε Βορειοηπειρώτης, στέλεχος του Πασόκ σε συνεργασία με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και είχε άγρια μεσάνυχτα.
Στο τέλος της ομιλίας του τα χειροκροτήματα των παραβρισκόμενων Βορειοηπειρωτών έπεσαν βροχή, ενώ έτρεξαν να φωτογραφηθούν ως συνήθως μαζί του.
Ας θυμηθούμε τι είχε υποσχεθεί τότε το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύσεις που θα υλοποιούσε σαν έρχονταν στην Κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε Πρωθυπουργός και οι Βορειοηπειρώτες περίμεναν τον "άνθρωπό τους" να κάνει πράξη τα λόγια. Και τελικά έμειναν στο περίμενε...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Για μας, είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας μας η οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και, βεβαίως, η στήριξη της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες, με συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία δεσμευόμαστε.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα μεταξύ των οποίων:

- Άμεση, χωρίς διακρίσεις και με διαφάνεια, απόδοση της ιθαγένειας σε όλους τους ομογενείς που τη δικαιούνται.

- Εξέταση των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων όλων των ομογενών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, για την λήψη σύνταξης του ΟΓΑ.

- Εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και επενδύσεων, στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές, τον πολιτισμό, το ειδικό δίκτυο, την ύδρευση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

- Αποτελεσματική προστασία της ιδιοκτησίας των Βορειοηπειρωτών.

- Τόνωση της παιδείας, με την ανέγερση σχολικών μονάδων, την παραγωγή σχολικών βιβλίων, ώστε να διδάσκονται τα παιδιά και την ιστορία, και τον πολιτισμό, και τη γεωγραφία.

«Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία δυνατοτήτων σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια και για την επιμορφωτική και οικονομική στήριξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αλβανία»
neavi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου