Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πολιτικός στην Αλβανία - Έμπορος ναρκωτικών στην Ιταλία


Μολονότι στην Ιταλία είχε καταδικασθεί από δύο δικαστήρια πριν από δέκα χρόνια, ο 47χρονος Fatmir Kajolli κυκλοφορούσε ως τώρα ελεύθερος. Τώρα ο αλβανός δημοτικός σύμβουλος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών αρχών, που τον κατηγορούν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Courrier des Balkans.

Ο 47χρονος Fatmir Kajolli, δημοτικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πόλη Fier, συνελήφθη στις 9 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναμένοντας το αίτημα έκδοσης από την Ιταλία.

Τα Δικαστήρια του Μιλάνου και της Ρώμης τον καταδίκασαν το 2002 σε 16 και 24 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα. Ωστόσο δεν είναι σαφές γιατί άργησε τόσο πολύ η σύλληψή του.

Από τις καταδίκες για λαθρεμπορία ναρκωτικών στην Ιταλία, ο Kajolli έχει δραστηριοποιηθεί ως πολιτικός και επιχειρηματίας. Λέγεται επίσης ότι έχει πολύ στενές επαφές με τον Fatmir Mediu, υπουργός περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Berisha.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας έκδοσης μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν 30 ύποπτοι, κυρίως με κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Δύο χρόνια πριν, ο Berisha είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv, ότι η χώρα του είναι μια από τις ασφαλέστερες στην Ευρώπη, μετά την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, και η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε σταθερή παρά την οικονομική κρίση.

Ωστόσο η πολιτική ζωή της χώρας έχει παραλύσει λόγω του ότι η αντιπολίτευση (σοσιαλιστές) αρνούνται να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2009. Η ΕΕ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της φια τις αποτυχίες του αλβανικού εκλογικού συστήματος, καλώντας την Αλβανία να προβεί σε βαθιές κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις.

από: euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου