Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Δύο συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν Αλβανία και Τσεχία

Αλβανία και Τσεχία προχώρησαν στην υπογραφή δύο συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Νέτσας στα Τίρανα



Ειδικότερα, υπεγράφη πρωτόκολλο μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών για την επανεισδοχή και συμφωνία για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τη συνεργασία μεταξύ του αλβανικού υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας και του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα συμμετέχοντας στο Αλβανο-Τσεχικό Οικονομικό Φόρουμ, που οργάνωσαν τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια των δύο χωρών.

Ας σημειωθεί ότι η μοναδική εταιρεία ηλεκτροδότησης στην Αλβανία, η «CEZ», είναι τσεχική εταιρεία, η οποία αγόρασε λίγα χρόνια πριν τη θυγατρική της αλβανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας «KESH» και έχει πια θέσει μονοπώλιο στην αλβανική αγορά όσον αφορά την ηλεκτροδότηση.

Η εταιρεία «CEZ» κατά καιρούς βρίσκεται στο επίκεντρο διαφορών με την αλβανική «KESH» λόγω των χρεών που συσσωρεύονται μεταξύ των δύο εταιρειών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, ο Τσέχος πρωθυπουργός τόνισε ότι η «CEZ» είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιερίες στην Ευρώπη και θα ξέρει να επιλύσει τις διαφορές αυτές. «Το συμφέρον μας είναι η «CEZ» να αποτελέσει ένα μοντέλο επιτυχίας στη χώρα σας» είπε ο κ. Νέτσας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου