Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Παιχνίδια της Μουσουλμανικής Κοινότητας στα Τίρανα





Με καθημερινές μεθοδεύσεις επιδιώκει η επίσημη ηγεσία της Μουσουλμανικής Κοινότητας στα Τίρανα να αυξήσει την επιρροή στη δημόσια ζωή της χώρας. Επιπλέον στοχεύει να προσδώσει στοιχεία του Ισλάμ στη δημόσια διοίκηση, τη νομοθεσία και να επιβάλει συμβολισμούς στην κοινωνική οργάνωση και τον εν γένει δημόσιο βίο. Συγκεκριμένα αυτές τις ημέρες ο Δήμος Τιράνων έχει προχωρήσει στη δημόσια διαβούλευση που αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην πρωτεύουσα για τις ανάγκες χώρων για νεκροταφεία. Η συσσώρευση πληθυσμού στα Τίρανα έχει εκτός των άλλων προκαλέσει συμφόρηση και στα δημοτικά νεκροταφεία. Η πρόταση του Δήμου η οποία και προ μερικών ετών είχε έρθει σε συζήτηση, είναι η ανάγκη να γίνονται εκταφές και να δημιουργηθούν οστεοφυλάκια στους περιμετρικούς τοίχους των νεκροταφείων όπου να τοποθετούνται τα οστά κατόπιν εκταφών που θα γίνονται κατά τη θρησκευτική παράδοση της κάθε κοινότητας. Το Ισλαμικό τυπικό δεν επιτρέπει εκταφές και ο Αρχιμουφτής σήμερα ξεκαθάρισε την κάθετη αντίθεσή τους προς την ιδέα αυτή του Δήμου. Από πλευράς του Δήμου βέβαια δεν είναι ρητή η απάντηση ότι στα δημόσια νεκροταφεία τα όσα γίνονται αφορούν την αρχή διαχείρισης και τους δικούς της κανονισμούς και στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν οι Μουσουλμάνοι να οργανώσουν τα δικά τους νεκροταφεία τα οποία να διαχειρίζονται σύμφωνα με όσα το Ισλαμικό δίκαιο επιτρέπει και επιβάλλει. Η απάντηση δεν ήταν ρητή και ως εκ τούτου επιτρέπει στην Μουσουλμανική Κοινότητα να επιμένει στη δημιουργία τετελεσμένων στην Αλβανία και να προχωρά βήμα – βήμα στην ισλαμοποίηση της δημόσιας ζωής στη χώρα.

Αναφέρουμε το συγκεκριμένο θέμα όπου η ευαισθησία της κοινωνίας είναι μεγάλη, ειδικά η παράδοση στην Αλβανία επιβάλει ιδιαίτερο σεβασμό στη μνήμη των κεκοιμημένων. Και εδώ το θράσος της Μουσουλμανικής κοινότητας προβάλει καλύτερα. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση.

Ειδικά μετά τη διασύνδεση της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας στο άρμα του δόγματος της κυβέρνησης ισλαμιστών στην Τουρκία και του Νταβούτογλου, οι αναμείξεις της στην πολιτική της χώρας και οι διασυνδέσεις με την πολιτική γίνονται προκλητικές. Κορυφαίο γεγονός είναι ό,τι συμβαίνει με την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσα τα Τίρανα. Η πρώην δημοτική αρχή είχε προσδιορίσει χώρο κατασκευής επίσης και τις απαραίτητες προδιαγραφές και παραμέτρους που θα έπρεπε η μελέτη να συμπεριλάβει για το τζαμί. Στις περυσινές τοπικές εκλογές είχαν διαπιστωθεί κάποιες διασυνδέσεις με επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα μεταξύ της Μουσουλμανικής Κοινότητας και νυν Δημάρχου Τιράνων. Το αποτελέσματα του αλισβερισιού δεν άργησαν να έρθουν. Η νέα Δημοτική αρχή Τιράνων έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή προσωπικοτήτων για την κατασκευή του νέου τζαμιού, προσδίδοντας έτσι στη μέριμνα για το έργο αυτό κρατική διάσταση σε μια χώρα όπου υποτίθεται ότι το κράτος κρατάει ίσες αποστάσεις απ’ τις θρησκευτικές κοινότητες. Επιπλέον προχώρησε σε χωροταξικές ρυθμίσεις και τους άλλαξε οικόπεδο διαθέτοντας τους το μεγάλο πάρκο μπροστά στην επίσημη αίθουσα της Βουλής της Αλβανίας. Και στη συνέχεια διενήργησε και τον διαγωνισμό για την επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου σχεδιασμού του τζαμιού. Μια ουσιαστική λεπτομέρεια ότι εφόσον ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί και είχε ανακοινωθεί ο νικητής, η Μουσουλμανική Κοινότητα με τρόπο τελεσίγραφου ανακοίνωσε ότι προτιμάει άλλο Τούρκικο γραφείο αρχιτεκτονικό απ’ την Κωνσταντινούπολη, αποκαλύπτοντας έτσι και ποιος θα είναι ο χρηματοδότης και ο κατασκευαστής του τεμένους.

Προ καιρού επίσης είχε δημοσιοποιηθεί η πρωτοβουλία του Τουρκικού ΥΠΕΞ να χρηματοδοτήσει τεράστια ποσά για την ανοικοδόμηση πέντε τζαμιών. Το ποσό που ανακοινώθηκε προφανώς δεν είναι μόνο για την αναστύλωση. Είναι πολύ μεγαλύτερο και προφανώς θα συρρεύσει στα ταμεία της εξαρτημένης πλέον Μουσουλμανικής Κοινότητας για άλλες δραστηριότητες. Οι σύνδεση πλέον της εκπαίδευσης που παρέχετε στα μεντρεσέ με εκπαιδευτικό ίδρυμα που έδρα έχει επίσης την Κωνσταντινούπολη είναι δημόσια γνωστές.

Όπως επίσης γνωστή είναι η θέση που πήρε η Μουσουλμανική Κοινότητα κατά της απογραφής που διενεργήθηκε στη χώρα ειδικά σε ότι αφορά την κατά τη βούληση δήλωση των πολιτών για το θρήσκευμα, την εθνικότητα και τη μητρική γλώσσα. Και εδώ είναι πράξη ανάμειξης στα ζητήματα του κράτους και της δημόσιας ζωής όπου επίσης είχαν επιτυχή αποτέλεσμα καθώς η Βουλή της Αλβανίας αναγκάσθηκε να ψηφίσει νόμο όπου καταργεί στην ουσία αυτό το δικαίωμα ή επιβάλει πρόστιμα για να δηλώσεις αυτό που είσαι. Αποτελεί ένα περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων κατά τα πρότυπα του Νόμου της Σαρία των μουσουλμανικών καθεστώτων.



http://www.deropoli.com/?p=9137#more-9137

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου