Παραθέτουμε σε ακριβή μετάφραση (και χωρίς σχόλια…) σημεία της συνέντευξης του έλληνα πρέσβη στα Τίρανα κ. Νικόλαου Πάζιου ,την οποία δημοσίευσε η γνωστή ανθελληνική εφημερίδα «Γκαζ’ετα Σκιπτάρε»:
Ερώτηση: Ένα πό τα πολυσυζητημένα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και Αλβανία είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική πλευρά έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως τέλεια, ενώ το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο την έχει απ[απορρίψει. Ποιο το σχόλιό σας γι αυτή τη συζήτηση. Είστε εις γνώσιν επανέναρξης διαπραγματεύσεων;
Απάντηση: Σας θυμίζω ότι η συμφωνία αυτή έχει υπογραφεί από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών. Ταυτόχρονα η επικύρωσή της δεν έχει προχωρήσει λόγω της γνωστής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας. Η ελληνική πλευρά δεν έχει την παραμικρή διάθεση να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την απόφαση. Όμως, είναι σαφές πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η στασιμότητα στην οποία έχει εισέλθει αυτό το ζήτημα. Όσον αφορά εμένα, δεν είμαι εις γνώσιν επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Έτσι πιστεύω πως είναι πολλαπλώς ωφέλιμη να βρεθεί μια λύση που θα αποτελέσει έναυσμα για την προώθηση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Σχετικά μ΄αυτό, καλοδεχούμενες οι προτάσεις της αλβανικής πλευράς.
Ερώτηση: Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο. Το τραγικό γεγονός κατά το οποίο σκοτώθηκε ο Αριστοτέλης Γκούμας άναψε για άλλη μια φορά τα αίματα ανάμεσα στην ελληνική μειονότητα και τους αλβανούς. Πέρασαν ήδη δυο χρόνια, μπορείτε να μας κάνετε ένα ψυχρό σχόλιο;
Απάντηση: Το γεγονός με τη δολοφονία (vrasje στην αλβανική) του Αριστοτέλη Γκούμα ήταν πραγματικά τραγικό, όπως τραγικό είναι κάθε γεγονός που οδηγεί νέους ανθρώπους στο θάνατο και μάλιστα στις συνθήκες τις οποίες συνέβη. Πριν απ΄αυτό το γεγονός, πιστεύω πως τα πολλά απ΄αυτά που ειπώθηκαν σχεδόν πριν απο δυο χρόνια φωτίζονται από ένα άλλο φως και γίνονται θαμπά. Εγώ σημειώνω τις δηλώσεις που έκανε τότε ο αλβανός πρωθυπουργός καθώς και την απόφαση ποινής που απένειμε το αρμόδιο αλβανικό δικαστήριο. Όμως, δεν θεωρώ πως στη συγκεκριμένη περίπτωση τίθεται θέμα μιας «σύγκρουσης» ανάμεσα στην ελληνική μειονότητα και των αλβανών όπως τονίζετε, γιατί εκτός των άλλων κάνουμε λόγο για αλβανούς πολίτες που ζουν στην ίδια χώρα.
Ερώτηση: Τι είναι για σας η «Βόρειος ΄’Ηπειρος» και το «Ψήφισμα για την Αυτονομία» της;
Απάντηση: Καθώς καλώς γνωρίζετε, τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που έχει υποφέρει πολύ από τις εξωτερικές παρεμβάσεις, από την καταπίεση και την έλλειψη δημοκρατίας, από τους πολέμους και τις συγκρούσεις. Ακριβώς, για να αντιμετωπίσουμε εκείνους τους παράγοντες που ιστορικά έχουν ταράξει την περιοχή μας, εγώ πιστεύω ότι η συνεργασία σε ίσες βάσεις, η ειρηνική συνύπαρξη και η ευρωπαϊκή ένταξη αποτελούν εκείνες τις προϋποθέσεις που εγγυούνται ένα παρόν χωρίς σύννεφα και ένα καλύτερο μέλλον. Υπ΄αυτήν την έννοια, η επισήμανση ζητημάτων του παρελθόντος και συχνά η ερμηνεία της ιστορίας σύμφωνα με τα συμφέροντα και επίσης η γνωστή πραχτική εθνικιστικών στοιχείων που εργαλειοποιούν την ιστορία για τους σκοπούς τους, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμα, αλλά ενέχουν και κινδύνους . Κατά συνέπεια, θα έπρεπε κάποτε να κυριαρχήσει η ψυχρή εκτίμηση της πραγματικότητας, η αποχή από κάθε είδους έντασης και ταυτόχρονα η προώθηση και η αποδοχή στην πράξη εκείνων των στοιχείων που εγγυούνται ανάπτυξη, πρόοδο και πολιτική σταθερότητα στα πολυβασανισμένα Βαλκάνια.
Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν περιέλθει σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Ποια είναι η άποψή σας για αυτές τις εξελίξεις;
Απάντηση: Η έκφραση διαφορετικής άποψης είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, όπως είναι και η αποδοχή της ελεύθερης έκφρασης και χωρίς κωλύματα των αντίθετων απόψεων. Έτσι, δεν είναι έκπληξη για μας, εφόσον η εμπειρία έχει δείξει πως όταν δεν υπάρχουν αντίθετες απόψεις, τότε σίγουρα θα εμφανιστούν προβλήματα. Απ΄την άλλη, η ελληνική μειονότητα έχει παρουσία, έχει πολιτική εκπροσώπηση, έχει όμως και προτάσεις. Είναι αυτονόητο πως είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των δυο αυτών στοιχείων, ώστε οι προτάσεις αυτές να εφαρμοστούν στην πράξη και να υπάρξουν εκείνες οι εγγυήσεις που θα επικυρώσουν τα μειονοτικά δικαιώματα και υπό την ευρύτερη έννοια και τη διαβίωση και την πρόοδο του μειονοτικού στοιχείου. Καθετί κρίνεται εκ του αποτελέσματος και πιστεύω συμφωνείτε με μένα πως η ισχύς εν τη ενώσει.
Ερώτηση: Το σχόλιό σας για την καταδίκη του προέδρου της Ομόνοιας Ναούμ Ντίσιο και τη φυγή του…
Απάντηση: Θέμα αρχών για μένα να μην σχολιάζω αποφάσεις της αλβανικής δικαιοσύνης, κι επιπλέον όσο ακόμα παραμένει εκκρεμής η εκδίκαση όλως των πλευρών μιας υπόθεσης που εγώ παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου