Τρίτη 17 Απριλίου 2012

«Βόρειος Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον»







Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Τομέα Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας με τον Μεσσήνιο Γραμματέα Χρήστο Γιάνναρη. στην εκδήλωση με θέμα: «Βόρειος Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». που έγινε στο κατάμεστοξενοδοχείο Divani Caravel ακούστηκαν πολλές.... αλήθειες που πολλοί αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρουν...

H ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΗ:




Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, να σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση, εκδήλωση η οποία λαμβάνει χώρα σε συνθήκες δύσκολες για την πατρίδα μας.

Η υπάρχουσα οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την Πολιτεία από το καθήκον της απέναντι στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Η δεινή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι εγκατάλειψης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Η χώρα δοκιμάζεται και στη κοινωνία κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η αγωνία για το μέλλον. Οι Έλληνες πολίτες μας αναζητούν στηρίγματα. Στηρίγματα με γερά θεμέλια. Στηρίγματα απ' όπου μπορούμε να πιαστούμε για να ξεπεράσουμε τη μπόρα. Γλώσσα, παράδοση, Πίστη. Σε αυτά θα βασιστεί η κοινωνία και ο λαός μας για την επίπονη ανορθωτική πορεία.

Σε αυτό τον αγώνα έμπνευση θα πάρουμε από τους αδελφούς Βορειοηπειρώτες. Η Βόρειος Ήπειρος μας εμπνέει με την επιμονή των Βορειοηπειρωτών στην προάσπιση της γλώσσας, των παραδόσεων και της εθνικής τους συνείδησης. Με αυτά και μόνο επιβίωσαν και πρόκοψαν.

Με αυτά θα προκόψουμε και εμείς.

Με αυτά θα μεγαλουργήσει ο Ελληνισμός.

Βορειοηπειρώτισσες, Βορειοηπειρώτες

Με πίστη, σκληρή δουλειά και φιλότιμο διατηρείτε στις πατρογονικές εστίες τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Η Μητροπολιτική Ελλάδα σας χρωστάει πολλά. Και για τους σκληρούς αγώνες που έχετε δώσει για την επιβίωσής σας, και για την υπεράσπιση των δικαίων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς αναγνωρίζουν την αφοσίωση, την προσφορά και το έργο των Βορειοηπειρωτών απέναντι στο Έθνος.

Για τη Νέα Δημοκρατία η φυσική και εθνική επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες αποτελεί αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο.

Για την εκπλήρωση αυτού του εθνικού στόχου απαιτείται ομόνοια πνεύματος και δράσης τόσο μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όσο και στο εσωτερικό των Βορειοηπειρωτών.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει υποκατάστατο της ενότητας.

Ιδιαίτερα στο εσωτερικό των Βορειοηπειρωτών η ενότητα πρέπει να είναι ουσιαστική με τη συμμετοχή όλων και όσων το επιθυμούν.

Όσοι θέλουν να προσφέρουν πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν.

Μια ισχυρή ενότητα απορρέει μέσα από την διαμόρφωση ενός κοινού οράματος το οποίο χτίζεται, διαχέεται και υιοθετείται προσδιορίζοντας την στρατηγική και τους επί μέρους στόχους.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διανοίγουν ευοίωνες προοπτικές για την χώρα και τους πολίτες της. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη πίεση εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα, πίεση η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, η απαλοιφή της εθνικότητας από τα δημόσια έγγραφα, οι παρατυπίες της απογραφής, το περιουσιακό ζήτημα, η οικειοποίηση των μνημείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οι συνεχείς ληστείες ορθοδόξων εκκλησιών, h πληθυσμιακή αλλοίωση στις περιοχές όπου ιστορικά κατοικούνται από αμιγώς ελληνικούς πληθυσμούς.

Τέλος, η άδικη καταδίκη του πρόεδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς, Ναούμ Ντίσο, μοναδικό κίνητρο της οποίας ήταν η γενναία στάση του Ναούμ Ντίσο υπέρ της απογραφής των Ελλήνων της Κορυτσάς.

Αποτελεί δυσάρεστη διαπίστωση ότι ορισμένοι κύκλοι στη γειτονική Αλβανία δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη γειτονική χώρα, παρά το γεγονός ότι η ιστορική αυτή παρουσία προϋπάρχει κατά χιλιάδες έτη τη σύσταση του αλβανικού κράτους. Η επικίνδυνη αυτή νοοτροπία υπονομεύει την ανάπτυξη και εμβάθυνση υγειών ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ιστορική μνήμη δεν αλλοιώνεται, τα δεινά των Βορειοηπειρωτών δεν λησμονιούνται, τα πέτρινα χρόνια της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αλβανικό κράτος αποτελούν μια άσχημη ανάμνηση, αλλά δυστυχώς και μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

Επιζητούμε φιλία και συνεργασία με την γειτονική Αλβανία και πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική θα ωφελήσει σημαντικά την αλβανική κοινωνία. Το παρελθόν δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την μετάβαση σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Προαπαιτούμενο, όμως, και σημαντικότερο κριτήριο για την αξιολόγηση αυτής της πορείας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας οφείλει να είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Βορειοηπειρώτισσες, Βορειοηπειρώτες,

Η Μητέρα Ελλάδα δεν έπραξε πάντα αυτό που θα όφειλε να πράξει έστω και αν Εσείς δεν θα τη βγάλετε ποτέ απ' την καρδιά Σας.

Σε πολλές περιπτώσεις η συμπαράσταση των Αθηνών ήταν υποτονική, η δε στάση αυτή ενθάρρυνε τις αυθαιρεσίες του αλβανικού κράτους εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητα

Η ελληνική πολιτεία οφείλει με τρόπο συγκροτημένο και συντεταγμένο, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογικές προτιμήσεις και πάντα σε συνεννόηση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα να βοηθήσει τους Βορειοηπειρώτες με τρόπο απτό, ουσιαστικό.

Αποτέλεσμα του ενιαίου αρραγούς μετώπου Ελληνικής πολιτείας και Βορειοηπειρωτών θα είναι η πολιτιστική, οικονομική και πληθυσμιακή άνθιση των αδελφών μας στη γενέθλια βορειοηπειρωτική γη.

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής θα πρέπει να είναι η παραμονή και επιστροφή των Βορειοηπειρωτών στη γενέθλια γη.

Κυρίες και Κύριοι, δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος χωρίς Βορειοηπειρώτες.

Το ελλαδικό κράτος δεν αντέχει άλλες χαμένες κοιτίδες Ελληνισμού.

Σας ευχαριστώ θερμά για την σημερινή σας παρουσία.

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα.


best-tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου