Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

“Ο Γκρούεφσκι θα αποκαταστήσει την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας;”







Απρίλιος 26, 2012.


Το παραπάνω ερώτημα παρουσιάζεται στα αλβανικά μέσα των Σκοπίων τα οποία αναπαραγάγουν δημοσίευμα των σλαβικών εφημερίδων, οι οποίες γράφουν ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θα αποκαταστήσει τους Αλβανούς που διώχθηκαν στην περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος, όταν το σημερινό σλαβικό κρατίδιο ήταν μέρος των γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών.



«Τα σκοπιανά μέσα αντέδρασαν πολύ σκληρά στην πρόθεση του κόμματος VMRO – DPMNE να υποστηρίξει το νόμο για την κάθαρση (και για τους Αλβανούς), προειδοποιούν μάλιστα τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι το κόμμα του θα πληρώσει ακριβά την υποστήριξη αυτή.


«Πρώτη φορά», αναφέρει το δημοσίευμα, «είναι που καθώς η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) υποστηρίζει την κάθαρση και στον τομέα των Αλβανών που έπεσαν θύματα του κομμουνισμού, και αυτή να υποστηρίζεται από μια ευρεία πολιτική συναίνεση».


Μάλιστα, η αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου και αναπληρωτής του DUI, Σουζάνα Σαλίου, δήλωσε ότι επιδιώκει να αναπτύξει παράλληλα με τη διαδικασία της κάθαρσης και την αποκατάσταση των θυμάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος σε συνεργασία με τις αλβανικές οργανώσεις, ώστε να αποκατασταθούν και οι Αλβανοί –θύματα του κομμουνισμού.


Ωστόσο, αμέσως μετά τη δήλωση αυτή από το αλβανικό κυβερνητικό κόμμα, τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προέβησαν σε σκληρή κριτική του πρωθυπουργού της χώρας, ότι με τη λογική αυτή πηγαίνει να αποκαταστήσει την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ( αφού, πιθανόν, οι Αλβανοί είχαν κατηγορηθεί και φυλακιστεί για αποσχιστικές τάσεις και τη δημιουργία ενός αλβανικού κράτους).


Προσθέτουν, ακόμη, τα σλαβοσκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ότι περίπου 50.000 είναι οι Αλβανοί που έχουν διωχθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς και για αυτούς κόπτεται το αλβανικό κόμμα DUI.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου