Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τα Τίρανα εγκαινιάζουν πτέρυγα μουσείου για την 'κομμουνιστική τρομοκρατία'





Η έκθεση των Τιράνων καταγράφει ιστορικά τα γεγονότα και τα δεινά που διεπράχθησαν εναντίον του λαού κατά τη δικτατορία. [Ερλ Μουράτι/SETimes.]


"Στήστε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης για να φυλακίσετε όλους όσους ήταν εναντίον μας κατά τη διάρκεια του πολέμου". Αυτή ήταν η έκτακτη διαταγή του Αλβανού κομμουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα στο διοικητή παρτιζάνο Νταλί Ντρέου, στις 17 Νοεμβρίου 1944, ημέρα απελευθέρωσης των Τιράνων. Ήταν αυτή η διαταγή που έθεσε τα θεμέλια για το ολοκληρωτικό καθεστώς στην Αλβανία, ένα από τα πιο άσπλαχνα της Ευρώπης. Ο διοικητής που εκτέλεσε τη διαταγή του Χότζα αργότερα αυτοπυροβολήθηκε, μαζί με την έγκυο αρραβωνιαστικιά του, Λίρι Γκέγκα, το 1956.

Το τμήμα "Η κομμουνιστική τρομοκρατία στην Αλβανία" στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου. Από τα εγκαίνιά της προ δυο μηνών, έχει δεχθεί επισκέψεις πάνω από 12.500 πολιτών.

Σύμφωνα με το διευθυντή του μουσείου Λουάν Μαλτέζι, παρόμοιο τμήμα είχε παρουσιαστεί το 1996, ωστόσο το συγκεκριμένο αποτελεί πιο ολοκληρωμένη απεικόνιση της κομμουνιστικής τρομοκρατίας στην Αλβανία.

"Δημιουργήσαμε ομάδα εργασίας μουσειολόγων, η οποία διενήργησε λεπτομερή έρευνα στα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών καθώς επίσης διαβουλεύσεις με άτομα που διώχθησαν πολιτικά. Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε από την αρχή και ξεκινά από το 1945 -- πριν ανέλθει στην εξουσία ο Ενβέρ Χότζα -- μέχρι το 1991. Περιλαμβάνει δολοφονίες από πριν την απελευθέρωση της χώρας. Ο Ενβέρ Χότζα επικρίθηκε γι' αυτό από τους συντρόφους του, ωστόσο συνέχισε να ενισχύει την εξουσία του", δήλωσε ο Μαλτέζι στους SETimes.

Υπήρχαν 23 φυλακές και 48 στρατόπεδα απέλασης στην Αλβανία. Σύμφωνα με μερικά αρχεία που διατηρούσε το υπουργείο Εσωτερικών, 5.157 άτομα σκοτώθηκαν, άλλα 9.052 έχασαν τη ζωή τους σε πολιτικές φυλακές, 17.900 φυλακίστηκαν και 30.383 απελάθηκαν κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πέραν αυτής της πτέρυγας στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, υπάρχει επίσης το τμήμα Εθνικού Απελευθερωτικού Πολέμου.

Η έκθεση δεν έχει αποφύγει την προσοχή ενεργών μελών κομμουνιστικών κομμάτων. "Είδα την έκθεση γρήγορα, από περιέργεια. Φυσικά έχει ένα μέρος αλήθειας, ωστόσο εξαρτάται από το πως ερμηνεύεις τα γεγονότα", δήλωσε στους SETimes ο αρχηγός του κόμματος Χίσνι Μιλόσι. "Προσωπική άποψή μου είναι πως η κοινωνία σήμερα δεν χρειάζεται ένα τμήμα κατά του κομμουνισμού, αλλά ένα για τα τελευταία αυτά 20 χρόνια πλουραλισμού.

"Απλά φανταστείτε τι μπορούσε να έχει συμβεί το 1945 εάν είχαν ανοίξει κομμουνιστές τμήματα για τον Κινγκ Ζογκ και τα λάθη του. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως έγιναν λάθη κατά τη διακυβέρνηση του Χότζα, παρόλα αυτά το καθεστώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματικό σύστημα. Αυτό που έστειλε τον κόσμο σε οικονομική κρίση αποτελεί εγκληματικό σύστημα", πρόσθεσε ο Μιλόσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου