Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ντούλες στην «Πανοράμα»: Η εθνικιστική πίεση ακύρωσε τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα





Συνέντευξη του προέδρου του ΚΕΑΔ φιλοξενεί σήμερα η αλβανική εφημερίδα «Πανοράμα». Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ απαντάει σε όλα τα πολιτικά θέματα επικαιρότητας όπως τις προτάσεις για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, , τις σχέσεις του κόμματός του με την αντιπολίτευση,το θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας καθώς και την υπόθεση ακύρωσης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα.

Ως προς την εκλογή του νέου προέδρου και την υποψηφιότητα Νάνου ο κ. Ντούλες είπε πως κατά την άποψη του ΚΕΑΔ η υποψηφιότητα Νάνου είναι η πλέον αξιοπρεπής αν και για την εκλογή προέδρου »πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρύ δρόμο, περίπλοκο και με εκπλήξεις».

Επίσης σε ερώτηση που αφορούσε την υπόθεση της υφαλοκρηπίδας και τη διαπίστωση του δημοσιογράφου πως «ψαράδες στους Αγίους Σαράντα έχουν υποχρεωθεί από την ελληνική αστυνομία να μην περάσουν τη γραμμή οριοθέτησης που είχε οριστεί στην ακυρωθείσα συμφωνία» ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ απάντησε ως εξής:

«Η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις γενικότερα ενός κράτους, ιδιαίτερα με τις γειτονικές χώρες, είναι σοβαρό και ντελικάτο ζήτημα και δεν πρέπει να επιτραπεί κατ΄ουδέναν τρόπο να επηρεαστεί από φωνές της στιγμής, ερασιτεχνικές, εμπειρικές ή και συναισθηματικές. Τόσο πιο πολύ από κραυγές πολιτικών μορφωμάτων που δεν διστάζουν να τα βάλουν στη ζυγαριά για μια χούφτα ψήφων πολιτικής επιβίωσης.

Η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν το πιο θετικό ισοζύγιο ιστορικών σχέσεων ανάμεσα σε γείτονες στην Ήπειρό μας. Οι σχέσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες μας, για την ειρήνη, την ασφάλεια και την πρόοδο στην περιοχή μας..

Η ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ήταν προϊόν εθνικιστικής βούλησης και πιέσεων και όχι νομικά επιχειρηματολογημένη, αγνοώντας πλήρως και κατάφορα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας καθώς αυτό αποτυπώνεται στις αντίστοιχες συμφωνίες όπου η χώρα μας συμμετέχει και καθιστά μια πραγματικότητα εις βάρος των συμφερόντων της Αλβανίας και της Ελλάδας…»




.deropoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου