Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Οι εθνικές εκλογές της 6ης Μαίου 2012 και το ηθικό καθήκον των Βορειοηπειρωτών


ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΙΟΥ 2012 ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

  Η πολυπόθητη , αυτονόητη ,δίκαιη  και μετ’εμποδίων απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα από την Ελληνική  Δημοκρατία μας δίνει αν και πολύ αργοπορημένα το δικάιωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι . Αλλωστε, ας  μην ξεχνάμε ότι το δικαίωμα αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και μάλιστα χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για την κατοχύρωση και θεμελίωσή του.
  Τώρα λοιπόν που καποιοί από εμάς τους Βορειοηπειρώτες έχουμε αυτό το δικαίωμα ,ποιούς και με τι κριτήριο θα ψηφίσουμε??

Εαν  ψηφίσουμε με ιδεολογική βάση,θα αλλάξει κάτι στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδος??
Η πολιτική που θα ακολουθήσει η  Ελλάδα  μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου  είναι προγεγραμμένη,και οποιοδήποτε κόμμα και εαν εκλεγχθεί θα υποχρεωθεί  αργά ή  γρήγορα να εφαρμόσει τα ίδια συγκεκριμένα  μέτρα λιτότητας και την ίδια πολιτική που έχουμε δεσμευθεί σαν χώρα.Τα παλιά  κόμματα έχουν καταρρεύσει και τα νέα είναι σε στάδιο προσανατολισμού . Άρα δεν τιθεται θέμα ιδεολογίας αφού όλοι θα εφαρμόσουν  τα ίδια .
  Εμείς όμως ως  Βορειοηπειρώτες, θα ψηφίσουμε με μικροκομματικά και πελατειακά κριτήρια ή με το κριτήριο για την ελευθερία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και με ότι συνεπάγεται αυτό στα πατρογόνικά μας εδάφη που πολλοί λησμονούν αλλά και αδιαφορούν έμμεσα ή άμεσα ??

Βάβαια τα ζητήματα και τα  προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε ως Βορειοηπειρώτες, σε καθημερινή βάση είναι πολλά και περίπλοκα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία.

Χρειάζονται  πολιτικοί ο οποίοι να είναι αφοσιωμένοι στον ρόλο τους ως εκπρόσωποι του Βορειοηπειρώτικου Ελληνισμού και στην μέγιστη αξιοποίηση όλων των θεμιτών μέσων για την επίτευξη  των κοινών μας  στόχων τόσο για την ιδιαίτερή μας πατρίδα όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας στην  καθημερινότητα.

Θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός σε επίπεδο διακρατικό αλλά και εωτερικού της κάθε χώρας ,τόσο των εκλεγμένων Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα όσο και των εκλεγμένων στην Αλβανία.Η μεταξύ τους συνεργασία ειναι αναγκαία προυπόθεση για την επίτευξη των στόχων μας.

Πρωταρχικό μέλημα εκέινων που μας εκπροσωπούν ή επιδιώκουν να μας εκπροσωπήσουν στο Ελληνικό , και το Αλβανικό κοινοβούλιο αλλά και  της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε σχέση με την Αλβανία,θα πρέπει να είναι κατ’ελάχιστον η προσπάθεια για την πλήρη εφαρμογή όλων των παρακάτω διεθνώς ανανγωρισμένων ζητημάτων :

-           H παρακολούθηση της κατάσταση όλων των μελών της ελληνικής μειονότητας σε ολόκληρη την χώρα και όχι αποκλειστικώς και μόνον στις περιοχές που, αυθαιρέτως, αναγνωρίζονται από το αλβανικό κράτος ως «μειονοτικές».
-          Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και
-          Η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς για τη συμμόρφωση της με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής της πορείας και βαρόμετρο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι Βορειοηπειρώτες που είναι ή θα είναι στη Βουλή και η ελληνική πλευρά θα πρέπει :

-          να εγείρουν σταθερά ,επιμονα και διαρκώς, χωρίς μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα ,τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε, του ΟΑΣΕ και του ΣτΕ τα θέματα της Βορείου Ηπείρου. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων μας ως Βορειοηπειρώτες στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας περιλαμβάνεται, παγίως, στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
-          να μεριμνούν έμπρακτα για την ενίσχυση των μόνιμα εγκατεστημένων στην ιδιαίτερή μας πατρίδα ,συμπατριωτών μας και συνδράμει για την επίλυση ζητημάτων προτεραιότητας που αφορούν στην εν γένει κατάστασή τους.

Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν όλους εμάς του Βορειοηπειρώτες άπτονται:

-          της εκπαίδευσης στη μητρική μας γλώσσας,
-          της δυνατότητας χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή,
-           της απουσίας των Βορειοηπειρωτών-μελών της Ομογένειας από τις δημόσιες υπηρεσίες, παρά τη συνεχή κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, αλλά και
-           του σεβασμού των περιουσιακών μας δικαιωμάτων.

Ειδικότερα για το δικαίωμα παροχής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης στα μέλη των μειονοτήτων στη μητρική μας γλώσσα , επισημαίνεται ότι αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε σύγχρονου κράτους. Δυστυχώς, η πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης να εφαρμόζει τα μειονοτικά δικαιώματα αποκλειστικώς και μόνο εντός των λεγομένων «μειονοτικών ζωνών» περιορίζει το εύρος προστασίας αυτών, με αποτέλεσμα πολλά μέλη της Βορείου Ηπείρου, που διαβιούν εκτός των ζωνών αυτών, να στερούνται του δικαιώματος σε δημόσια δωρεάν παιδεία στη μητρική μας  γλώσσα .

Εκείνοι  που μπορούν να ανταποκριθούν στα σύνθετα αυτά προβλήματα είναι αρκετοι  !!

Εκείνοι που προσπάθησαν στο παρελθόν και μέχρι σήμερα, στα πάτρια εδάφη, είναι αρκετοί!Εκείνοι όμως που έμειναν  προσυλωμένοι στο στόχο τους και ανεπηρέαστοι απο προσωπικά και μικροκομματικά συμφέροντα είναι ελάχιστοι  !!

Ελάχιστοι  είναι εκείνοι που μπορούν να να αντισταθούν  και να ξεφύγουν  από τη δύναμη της εξουσίας, της  διαφθοράς ,των μικροκομματικών και  προσωπικών συμφερόντων ,ξεχνώντας την καταγωγή τους!!
Πώς θα μπορέσουμε να διακρίνουμε εκέινους που πραγματικά ενδιαφέρονται και μπορούν  από εκέινους που καιροσκοπούν ??

Ποιοι πραγματικά γνωρίζουν και κατανοούν τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών??

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν την πραγματικότητα από πρώτο χέρι είναι οι άνθρωποί Βορειοηπειρωτικής καταγωγής ,χωρίς να αποκλείουμε  εκείνους τους λίγους  μη Βορειοηπειρωτικής καταγωγής ,που αγωνίζονται για τα ανθρώπινά μας δικαιώματα στη Βόρειο Ηπειρο.

Το ηθικό μας καθήκον μας επιτάσσει, ενωμένους,να ψηφίσουμε πρώτα από όλα με γνώμονα τα ανθρώπινά μας διακαιώματα τόσο στην Αλβανική όσο και στην Ελληνική επικράτεια.

Το ηθικό μας καθήκον μας καλεί, ενωμένους, να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους, ανεξαρτήτως κομματικής παράταξης, ανεξαρτήτως ιδεολογίας ,με Βορειοηπειρωτική καταγωγή, να μας αποδείξουν έμπρακτα τις προθέσεις τους,τα πιστεύω τους,την αντοχή τους και τη δύναμή τους στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος.

Το ηθικό μας καθήκον μας δεσμεύει να είμαστε  ενωμένοι  για  τις μελλοντικές γενιές αλλά και για τους  προγόνους μας !!!

Δωστε  την ευκαιρία στους Βορειοηπειρώτες υποψήφιους να μας αποδείξουν οτι μπορούν να βοηθήσουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό !!!

Δώστε  την ευκαιρία στους Βορειοηπειρώτες υποψήφιους να  μας αποδείξουν οτι θέλουν να βοηθήσουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό!!!

Δώστε  την ευκαιρία στη Βόρειο Ηπειρο που χρόνια καρτερεί την ιστορική διακαίωση του γηγενή ελληνικού της πληθυσμού !!!

Ο  χρόνος και οι πράξεις τους θα μας αποδείξουν εαν πέτυχαν ή απέτυχαν, εαν άξιζαν και αξίζουν της εμπιστοσύνη μας!!!

Το ηθικό και εθνικό καθήκον μας καλέι!!!
Η ιστορία και οι ψηφοφόροι τους, θα τους κρίνουν!!!

Άρθρο αναγνώστη μας
Υποψήφιοι:
 
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΣΟΚ
Πύρρος Δήμας (Ψηφοδέλτιο Επικρατείας)
Μηλίτσα Γιώτη (A'Αθήνας)
Αμαλία Λάππα (Α' Θεσ/νίκης)

 
ΛΑΟΣ
Αθηνά Κρεμμυδά (B' Πειραιώς)

1 σχόλιο: