Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Pravda: Οι Αλβανοί ζητούν περισσότερα - Είναι πιθανή μια "Βαλκανική Άνοιξη" και ποιος ο ρόλος της Ρωσίας;






Η κατάσταση στα Σκόπια αναθερμαίνεται συνεχώς από τον Μάρτη. Συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σλάβων κατέληξαν σε ξυλοδαρμούς και αγριότητες. Ο Λ. Λούλκο, συγγραφέας του εν λόγω άρθρου αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων φοβήθηκε μήπως επαναληφθούν τα αιματηρά επεισόδια του 2001 και γι’ αυτό προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές 20 Αλβανών υπόπτων για υποκίνηση βίαιων γεγονότων. Τις τελευταίες μέρες πορείες και διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από Αλβανούς στα Σκόπια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Αλβανοί στα Σκόπια παρακινημένοι από το προηγούμενο του Κοσόβου επιζητούν απόσχιση από την Φύρομ με όνειρο να δημιουργήσουν κάποτε τη ‘Μεγάλη Αλβανία’. Αυτό το αίτημα προβάλλεται συνεχώς με διάφορα μέσα όπως στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Αμερικανο-Αλβανικής Ένωσης Τζόζεφ Γκεοκγβάρντι δήλωσε ότι θεωρεί ότι οι συλλήψεις Αλβανών δεν είναι άλλο παρά συνωμοσία της κυβέρνησης. Προσθέτει ότι τα Σκόπια προσπαθούν να εφεύρουν έναν εσωτερικό εχθρό με απώτερο σκοπό να επηρεάσουν τις αποφάσεις ένταξης τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων σπεύδει να υπογραμμίσει ότι σύμφωνα με ιρανικές πηγές μερίδα Αλβανών διατηρούν δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάιντα ενώ επισημαίνει αναλύσεις Αλβανών ειδικών που προβλέπουν μια ‘Βαλκανική Άνοιξη’ στα πρότυπα της ‘Αραβικής Άνοιξης’ με αφετηρία συγκρούσεις στα Σκόπια.

Επιπλέον, επισημαίνεται με στόμφο ότι οι γείτονες των Σκοπίων Βούλγαροι, Έλληνες και Σέρβοι εποφθαλμιούν εδάφη της χώρας και θα χαιρετούσαν μια μελλοντική απόσχιση Ανβανικών περιοχών.

Στα συμπεράσματα του συγγραφέα του άρθρου παραθέτονται τα λόγια του Σέρβου πολιτικού Νικόλα Πάσιτς ‘ Αυτός στον οποίο ανήκει η Φύρομ είναι κάτοχος των Βαλκανίων’. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα Ρώσικα συμφέροντα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα διαπιστώνεται ότι ο έλεγχος των Βαλκανίων προσφέρει και τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και της περιοχής της Κασπίας. Το επιστέγασμα του άρθρου είναι ότι η Ρωσία ίσως θα έπρεπε να γίνει ο υπερασπιστής αυτής της μικρής μα τόσο στρατηγικής χώρας, ο υπερασπιστής των Σκοπίων. Τέλος θα πρέπει να γίνει σαφές ότι τα Σκόπια σε όλο το άρθρο αναφέρονται ως Μακεδονία.

-------------
Πηγή Pravda: http://english.pravda.ru/world/europe/15-05-2012/121114-macedonia-0/
Περίληψη: Ελπινίκη Καρακώστα
global-chessboard.blogspot.com

http://borioipirotika.blogspot.com/2012/05/pravda.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου