Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ελεάνα Ζιάκου, υποψήφια Ευρωβουλευτής από την Δρόπολη.Γιατί διεκδικεί την ψήφο μας.


Αγαπητοί Συνέλληνες και Συμπατριώτες!
Ονομάζομαι Ελεάνα Ζιάκου και κατάγομαι από τη Δρόπολη Αργυροκάστρου, μια περιοχή με αξιοσήμαντη προσφορά στην παλαιότερη και νεότερη ιστορία του Ελληνισμού.
Θυμάμαι σαν τώρα το πρώτο, ίσως, λεοφορείο Ελλήνων τουριστών που επισκέφτηκαν το χωριό μου στα μέσα της δεκαετίας του ’80  και παρότι ήμουν τότε παιδί, παρότι οι μοναδικές εικόνες μου για την Ελλάδα προέρχονταν από την ασπρόμαυρη οθόνη της τηλεόρασης, ήταν παρ’ όλα αυτά δυνατή μέσα μου η αίσθηση ότι με τους ανθρώπους αυτούς δεν με ένωνε μόνο η γλώσσα αλλά κάτι πιο βαθύ και άρρηκτο. Την Ερμιόνη και τη Δέσποινα, τις δύο αρκετά μεγαλύτερες Ελληνίδες που είχα γνωρίσει στη Δερβιτσάνη, τις έψαχνα σε όλα τα πρόσωπα Ελλήνων, όταν έφτασα την δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα.

Όλα τα χρόνια που έμεινα στην Ελλάδα προσπάθησα να κατανοήσω μέσα από τις σπουδές μου και να ενώσω με τη δράση μου σε διάφορα επίπεδα αυτούς τους δύο Ελληνισμούς, τον αποκαλούμενο με διάφορες αποχρώσεις ελλαδίτικο και τον βορειηπειρωτικό Ελληνισμό.  Η προσπάθειά μου συνεχίζεται, πλέον, μέσω μιας τρίτης χώρας, μακριά από την μικρή και μεγάλη πατρίδα μας. Εδώ και αρκετά χρόνια ζω και εργάζομαι στις Βρύξελλες, στην συμπωτεύσουσα της ΕΕ, όπου έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους τα κράτη-μέλη και όσα προσδοκούν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου εδρεύουν οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις, όπου ο ευρωπαϊκοκεντρικός αέρας υπερισχύει του ευρωσκεπτικισμού που πνέει στον μαστιζόμενο από την κρίση ευρωπαϊκό Νότο. Η απόσταση Βρυξέλλες – Αθήνα με βοήθησε πρωτίστως να αντιμετωπίσω το οικονομικό και ψυχολογικό αδιέξοδο στο οποίο βρεθήκαμε εγώ και οι περισσότεροι Έλληνες της γενιάς μου. Από την άλλη ενίσχυσε μέσα μου το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς όσους συνεχίζουν να πλήττονται από την οικονομική κρίση. Πάνω από όλα όμως με βοήθησε να αποκτήσω μια αποστασιοποιημένη ματιά για το πώς φτάσαμε εδώ και ταυτόχρονα μια ματιά εκ των έσω του τρόπου με τον οποίο κινείται η ΕΕ.

Απογοητευμένη από τον καιροσκοπισμό, την πολιτική ανευθυνότητα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων, τη διακοπή επιδομάτων οικονομικής βοήθειας προς τους υπερήλικες, την άρνηση ανάληψης εκ μέρους τους κάθε ευθύνης για τα τραγικά σημερινά αδιέξοδα, οδηγήθηκα, ως εκπρόσωπος μιας γενιάς που δεν βαρύνεται με τις ευθύνες αυτές, στην απόφαση να μη σταθώ απαθής στη μεγάλη πρόκληση των ευρωεκλογών.

Επέλεξα να συμμετέχω στο συνδυασμό του κόμματος «Πράσινοι,  Αλληλεγγύη -  Δημιουργία - Οικολογία» (το οποίο είναι διαφορετικό κόμμα τους Οικολόγους Πράσινους), γιατί πιστεύω στην αξία και την ισχύ των κοινωνικο - οικονομικών θέσεων του κόμματος, στο ενδιαφέρον του για τις κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού, το κοινωνικό κράτος, τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, τα επιχειρηματικά κίνητρα που προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, το λιτό επικοινωνιακό του προφίλ – χωρίς υπερβολές και κάλπικες υποσχέσεις παλαιοκομματικής κοπής.

Ζητώ την ψηφό σας :
1)      Ώστε μέσω αυτής να γίνουμε συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές των αποφάσεων που μας αφορούν, εκεί όπου αυτές λαμβάνονται και χωρίς πολιτικούς μεσάζοντες και προστάτες
2)      Γιατί είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική ευκαιρία να καταγραψούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δύναμή μας και να λειτουργήσουμε ως μοχλός πίεσης στο τρίγωνο Βρυξέλλες – Αθήνα - Τίρανα
3)      Γιατί η επίλυση των μικρότερων και μεγαλύτερων θεμάτων μας δεν είναι προνόμιο των μεγάλων κομμάτων και των βαρύγδουπων στελεχών τους. Είχαν όλο το χρόνο να μας αποδείξουν το αντίθετο! 24 χρόνια είναι πολλά για να συζητάμε και να ζητάμε ακόμη την αντιμετώπισή μας ως ισότιμων συν-Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ!

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελεάνα Ζιάκου κατάγεται απο τη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Τιράνων και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (LLM) στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven (Βέλγιο).

Έχει εργασθεί ως ασκούμενη επί ενός έτους στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών /Τμήμα Αλβανίας, όπου συνεισέφερε στην ημερήσια επισκόπηση του Αλβανικού Τύπου και άλλων συγγραμμάτων ελληνο - αλβανικού ενδιαφέροντος, όπως και άσκησε καθήκοντα διερμηνέα. Υπήρξε επίσης ασκούμενη για αρκετό διάστημα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων και της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Επίσης, την περίοδο 2012 - 2013 απασχολήθηκε ως ασκούμενη (Blue Book) στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομάδα ΜIΜΕ, με θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, επιχειρήσεων και εσωτερικής αγοράς.

Υπήρξε Παρατηρήτρια Βραχείας Διάρκειας (STO) στην αποστολή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου στην Αλβανία.
Είναι μέλος του Ελληνικού Πολιτιστικού Συνδέσμου Βρυξελλών "Κύκλος" και έχει ενεργή συμμετοχή σε θέματα πολιτιστικού και διαπολιτισμικού ενδιαφέροντος. Ασχολείται επίσης επαγγελματικά με τη μετάφραση λογοτεχνικών έργων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου