Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το Αλβανικό Τραπεζικό Σύστημα

Πριν από λίγες μέρες το Αλβανικό Δημόσιο εξέδωσε ένα ομόλογο αξίας 300 εκατ. Ευρώ. Η διάρκειά του ήταν 5ετής και η απόδοσή του 7,5%.

Η Αλβανία δανείσθηκε 300 εκατ. Ευρώ για 5 χρόνια και πλήρωσε 7,5%. Η Ελλάδα δανείσθηκε για 3 μήνες 300 εκατ. Ευρώ και πλήρωσε 4,1% . Αν δανειζόταν για 5 χρόνια, η Ελλάδα θα πλήρωνε σήμερα 12% επιτόκιο…

Η πιστοληπτική αξιοπιστία της Αλβανίας σύμφωνα με την Standard & Poors είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ελλάδας: Β+

Ο πληθωρισμός στην Αλβανία τρέχει με 3% ετησίως ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 5,2%. Στην Αλβανία ο στόχος πληθωρισμού (για να προλάβει την ανάπτυξη των άλλων κρατών) είναι μεταξύ 2% και 4%. Στην Ελλάδα, στόχος μας είναι ο αρνητικός πληθωρισμός αφού οι μισθοί θα παραμείνουν για πολλά χρόνια παγωμένοι ενώ οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών τα τελευταία 10 χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αυξηθεί κατά 100% και η ανταγωνιστικότητα έχει μειωθεί μεταξύ 30% και 40%.

Το Τραπεζικό Σύστημα της Αλβανίας διαθέτει σήμερα περιουσιακά στοιχεία  ύψους 934,8 δις Λεκ ποσό που αντιστοιχεί στο 84,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος…
Η Κεφαλαιακή Επάρκεια των Αλβανικών Τραπεζών στο τέλος Ιουνίου 2010 έφτασε το 16,2% με ρευστά διαθέσιμα που αντιστοιχούν στο 27,8% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα. Η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 63,2%. Τα κέρδη των Αλβανικών Τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έφτασαν 3.6 δισ Λεκ ενώ τα Δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ξεπερνούν το 12,2%. Η κάλυψη των τραπεζικών δανείων από ενυπόθηκες εγγυήσεις φτάνει μόλις το 52,5%.

Η Αλβανική Κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες και τους όρους δανεισμού των ιδιωτών και ταυτόχρονα να χαλαρώσει τους όρους δανεισμού των επιχειρήσεων. Οι Τραπεζίτες περιμένουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για δάνεια σε συνάλλαγμα τους επόμενους μήνες….  Γι’ αυτό άλλωστε το Αλβανικό Δημόσιο σχεδιάζει να εκδώσει ακόμη ένα ευρω-ομόλογο αξίας 400 εκατ. € για να στηρίξει την επέκταση των αλβανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου