Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελου Ντούλε, στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό στις 25 Νοεμβρίου.
Αξιότιμε κύριε διευθύνοντα τη συνεδρίαση,
Αξιότιμοι συνάδελφοι.
Αξιότιμοι συνάδελφοι.
Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού σε κάθε κοινοβούλιο είναι εορταστικός παράγοντας, είναι από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του κοινοβουλευτισμού, αλλά εδώ σε εμάς, δυστυχώς μετατρέπεται σε θέατρο του παραλόγου.
Τι είναι ο προϋπολογισμός, πέραν των αριθμών και των περίπλοκων μαθηματικών τύπων της οικονομίας; Είναι μια εξίσωση με δύο όψεις. Από τη μια όψη βρίσκονται τα έσοδα, τα έσοδα από τους φόρους των πολιτών, είναι τα έσοδα από τα δάνεια και τις πιστώσεις που λαμβάνονται για λογαριασμό των πολιτών και από άλλες πηγές, και από την άλλη όψη είναι η φιλοσοφία της διαχείρισής τους, από τους εκλεγμένους πάλι από τους πολίτες μιας χώρας.
Σε συνθήκες ομαλότητας θα συζητούσαμε από διαφορετικές οπτικές με εποικοδομητικό πνεύμα, αλλά δεν είμαστε σε κατάσταση ομαλότητας. Δεν είμαστε σε καταστάσεις ομαλότητας, επειδή η μία πλευρά του νομίσματος δεν είναι ορθολογική. Πραγματικά από τη μία πλευρά έχουμε τα έσοδα των Αλβανών πολιτών, αλλά από την άλλη δεν έχουμε τους έννομους διαχειριστές εκλεγμένους από την ελεύθερη ψήφο των πολιτών.
Είμαστε μια χώρα που εδώ και ενάμιση χρόνο, κυβερνούμαστε από μια εκτελεστική εξουσία που δεν έχει αναδειχθεί από την ελεύθερη ψήφο του πολίτη. Από μια εκτελεστική εξουσία που, μέσα από διάφορου ελιγμούς, προσπαθεί να προσαρμοστεί των συγκυριών και να επιβληθεί της κοινωνίας και του κράτους ως μια νόμιμη κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, για χάρη της συζήτησης ας κάνουμε μια υπόθεση ότι έχουμε να κάνουμε με μια νόμιμη κυβέρνηση. Ποιες είναι οι προτεραιότητες των πολιτών, των φορολογουμένων, οι οποίοι θα έπρεπε να προσανατόλιζαν τη φιλοσοφία του σχεδιασμού και της διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού; Ας δούμε τι λένε οι πολίτες μέσα από τις άμεσες απόψεις τους.
Πρώτη προτεραιότητα γι 'αυτούς, και σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, των πιο αξιόπιστων εταιριών δημοσκοπήσεως, λένε πως πάνω από το 92% των πολιτών της χώρας θεωρούν ως στρατηγικό στόχο της χώρας της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως έχει εξυπηρετήσει, η παρούσα κυβέρνηση, αυτή την προτεραιότητα του πολίτη και της κοινωνίας; Με την στρατηγική αποτυχία στην απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας υπό ένταξη χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Μια κυβέρνηση η οποία απέτυχε στο άλφα και το ωμέγα των προτεραιοτήτων της κοινωνίας της οποίας ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί, έχει μόνο ένα βήμα για να κάνει, και αυτό είναι το βήμα της παραίτηση. Αναφέρετε συνάδελφοι, το θέμα της βίζας, πρέπει να το έχουμε όλοι ξεκάθαρο. Η απελευθέρωση της θεώρησης της βίζας είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, στη στάση των Αλβανών πολιτών, ενώ η κατάρρευση της αιτήσεως για το καθεστώς της υποψήφιας υπό ένταξη χώρας είναι η αξιολόγηση της αποτυχημένης κυβέρνησης που δεν έχει την ψήφο αυτής της κοινωνίας και αυτών των πολιτών.
Αλλά τι είναι αυτό το καθεστώς και γιατί μας απορρίφτηκε; Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες του. Είναι το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, είναι η αναπτυξιακή οικονομία και η κοινωνική συνοχή. Για ποιο κράτος δικαίου μπορούμε να μιλάμε, όταν παραβιάζεται η θεμέλια λίθος του, το δικαίωμα της ελεύθερης ψήφου. Για ποια διοίκηση των δημοσίων υποθέσεων αυτής της χώρας, μπορεί να γίνει λόγος, όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν βασίζεται στο το πιο ιερό που έχει μια κοινωνία, το δικαίωμα του εκλέγειν, για το οποίο δεν έχει ούτε τον ελάχιστο σεβασμό;
Από την άλλη πλευρά, είναι η πρώτη φορά, μετά το 1990, που ακούγεται επίσημα ότι η χώρα μας πηγαίνει στις Βρυξέλλες με εξασθενημένα διαπιστευτήρια αναφορικά με τη δημοκρατία. Είχαμε αρνητικές αξιολογήσεις σε πολλούς τομείς, αλλά πάντοτε είχαν σημειωθεί θετικά βήματα στο θέμα της δημοκρατίας. Για πρώτη φορά τονίζεται ότι πάμε με εξασθενισμένα διαπιστευτήρια όσον αφορά το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει όλους να είμαστε πολύ υπεύθυνοι και πέρα απ’ τα σπέκουλα, και να μην πανηγυρίζουμε από αυτό το βήμα λες και η χώρα μας με τα καμώματα αυτής της κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσκληση για να παραστεί σε σύνοδο κορυφής των G20 στο εγγύς μέλλον.
Αλλά από την άλλη πλευρά, θα ήθελα από την οπτική του Κόμματος Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να μην απομακρυνθώ της φυσιογνωμίας του κόμματος που διοικώ και αντιπροσωπεύω. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλά στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικών, πολιτιστικών, γλωσσικών, θρησκευτικών μειονοτήτων και ευρύτερα και απαιτεί να έχουμε έναν ολοκληρωμένο νόμο, για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων. Απαιτεί την εκπροσώπησή τους στη διοίκηση, απαιτεί την καλύτερη λειτουργία των σχολείων τους, απαιτεί την πολιτική εκπροσώπησή τους, αλλά τι κάνει η κυβέρνησή μας; Επιδιώκει συστηματικά πράξεις δολιοφθοράς στις τάξεις τους, όπως με την κλεμμένη ψήφο επιδιώκει να επιβληθεί της κοινωνίας της χώρας εν γένει, έτσι και στα μέλη της μειονότητας προσπαθεί να τους επιβάλει εκπροσώπους μαριονέτες τους οποίους τους αναγάγει στα υψηλότερα επίπεδα της εκτελεστικής εξουσίας στερώντας έτσι την εκπροσώπησή της μειονότητας.
Από την άλλη πλευρά, αξιότιμοι κύριοι, θα ήθελα να επικεντρωθώ και σε μια άλλη πτυχή, για να είμαστε δίκαιοι, η οποία αποτελεί το άλογο μάχης του Πρωθυπουργού μας. Είναι οι υποδομές, είναι οι δρόμοι, ακούμε σε κάθε συζήτηση, ακούσαμε και σήμερα, ίσως το “τελετουργικό” για της μεγάλες οδικές αρτηρίες, να συνεχιστεί και τις περασμένες ώρες μέχρι τα μεσάνυκτα και μετά τα μεσάνυχτα. Πρέπει να είμαστε σαφείς, και να μου πει κάποιος εδώ στην αίθουσα, στη συζήτηση που διεξάγεται, το έργο, που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησής του, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, το οποίο είναι ο δρόμος Δυρράχιο-Κούκες. Το έχει ξεκινήσει κάποιος άλλος, το έχει ξεκινήσει άλλη κυβέρνηση, όταν ο κ. Μπερίσα ήταν στην αντιπολίτευση και στη συνέχεια ήθελα να τονίσω, κ. Μπερίσα εσείς με κάθε αφορμή δεν χάνετε την ευκαιρία να μας μιλήσετε για τους δρόμους που φτιάχνετε, πείτε μας γιατί τους οδικούς άξονές που τους έχετε βρει έτοιμους, με σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση, Φίερι - Αυλώνα, δεν τους έχετε τελειώσει σήμερα, μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης; Γιατί δεν έχετε τελειώσει τον οδικό άξονα Φίερ - Τεπελένι, τον οποίο επίσης έχετε παραλάβει έτοιμο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πριν από το 2005, με σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση;.
Θέλω να είμαι σαφής, κύριε Πρωθυπουργέ, όπως όλες οι προηγούμενες επιτυχημένες διαδικασίες ήταν πρωτοβουλίες των άλλων, έτσι και όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει από εσάς, από το καθεστώς της υποψήφιας υπό ένταξη χώρας, μέχρι και τα άλλα έργα κατέληξαν σε αποτυχία. Ναι, κύριοι, εγώ θα είμαι από εκείνους που θα υποστηρίξουν το έργο του οδικού άξονα Τίρανα - Ελμπασάν, αλλά πόσες φορές αυτή την καραμέλα, αυτό το ζαχαρωμένο χάπι το έχετε ρίξει στους πολίτες του Ελμπασάν; Ξεχάσατε τις πομπώδεις δηλώσεις σας, 4 χρόνια πριν στο Υπουργικό Συμβούλιο; Γιατί απέτυχαν αυτά τα σχέδια; Επειδή ποτέ δεν είχαν μια λογική και αντικειμενική επιχειρηματολογία, ήταν μόνο πιρουέτες και αυτή η πιρουέτα βρίσκεται στα πρόθυρα των εκλογών της 8ης Μαΐου. Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας: Η διαδικασία του προϋπολογισμού είναι πάνω απ’ όλα, παρά τις διαφορετικές απόψεις, μια διαδικασία διαλόγου. Εδώ ακούμε μόνο μονόλογο. Δεν ξέρω αν είδατε τον υπουργό Οικονομικών του Καναδά ο οποίος πήγαινε ακόμη και στις οικογένειες για να συζητήσει για τον προϋπολογισμό. Εσείς δεν τον κάνετε ούτε με την αντιπολίτευση, απ’ τη στιγμή που έχετε και έναν άλλο σπουδαίο λόγο, όταν είσαστε όλοι πεπεισμένοι ότι αυτός ο προϋπολογισμός ξεκινά από εσάς, αλλά θα εφαρμοστεί από μια άλλη κυβέρνηση που με μεγάλη βεβαιότητα δεν θα είναι η σημερινή κυβέρνηση πλειοψηφίας, επειδή οι νέες εκλογές είναι πολύ κοντά και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιό θα είναι το αποτέλεσμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου