Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» δεν είναι νεκρή...


«Η ιδέα της ‘Μεγάλης Αλβανίας’ η οποία εκπονήθηκε πριν από περίπου 130 χρόνια που προβλέπει όλοι οι Αλβανοί να ζουν σε ένα κράτος, ίσως οι εκλογές του Κοσσυφοπεδίου την επιστρέψουν στην πολιτική ζωή των Βαλκανίων», ισχυρίζεται ο οργανισμός D.P.A.

Ο γερμανικός οργανισμός αναφέρει ότι εκπρόσωποι των Αλβανών από τη νότιο Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στα Τίρανα για να υπογράψουν ένα έγγραφο στο οποίο ο κύριος στόχος είναι ο προσδιορισμός της διαμόρφωσης ενός κοινού κράτους.

Η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας δεν ενέκρινε επίσημα το σχέδιο αυτό, αλλά επέμεινε σε αυτό, το κίνημα του Κοσσυφοπεδίου «Αυτοδιάθεση», του οποίου ηγείται ο Αλμπίν Κούρτι, μεταδίδει το Fonet.

H “Αυτοδιάθεση” συμμετέχει στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου του Κοσσυφοπεδίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή.

Ως «νέος πατέρας» της ιδέας της ‘Μεγάλης Αλβανίας’ θεωρείται ο 59χρονος συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας από τα Τίρανα Koço Danaj.

Σχεδιάζει τον Ιανουάριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να παραδώσει μια καταγγελία κατά της Διάσκεψης του Λονδίνου του 1913, με την οποία αποφασίστηκε η Αλβανία να διαχωριστεί από την Οθωμανική Τουρκία, αλλά τμήματα του αλβανικού λαού παρέμειναν σε άλλες χώρες.

Ο κοσσοβάρος Αλμπίν Κούρτι επιζητεί την υποστήριξη των δυσαρεστημένων νέων που ζουν μέσα στην απελπισία, την φτώχια και την ανεργία και επιμένει στο ζήτημα των διακρίσεων σε βάρος των Αλβανών στη Σερβία, στη Βαρντάρσκα και στο Μαυροβούνιο.

Εκτιμάται ότι στα Βαλκάνια είναι περίπου έξι εκατομμύρια Αλβανοί, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ελλάδα.

Όταν όλοι γίνουν πολίτες μιας χώρας, η χώρα αυτή θα έχει ισοδύναμο πληθυσμιακό δυναμικό με τη Σερβία, αλλά λόγω της υψηλής φυσικής αύξησης (τεκνοποίησης) των Αλβανών και της υπογεννητικότητας των Σέρβων, ίσως την ξεπεράσει.

Οι εκλογές του Κοσσυφοπεδίου, είναι το σημείο αναφοράς για το αν η έννοια της «Μεγάλης Αλβανίας» θα γίνει πραγματικότητα, υποστηρίζει ο οργανισμός DPA.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου