Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Συνάντηση προέδρου Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας Σταύρου Γκίνου και εκπροσώπου Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ Γιώργου Τρίχα με τον Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών Ανδρέα Τάκη.


Στις 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας Σταύρου Γκίνου και του εκπροσώπου του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ Γιώργου Τρίχα με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέα Τάκη.
Η συνάντηση είχε ως κύριο σκοπό μία επίσημη ενημέρωση σχετικά με το φλέγον ζήτημα της καθυστέρησης απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες, ενώ συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βορειοηπειρωτική κοινότητα.
Στην ερώτηση που του απευθύνθηκε για την καθυστέρηση απόδοσης ιθαγένειας ο κύριος Τάκης ενημέρωσε τους κυρίους Γκίνο και Τρίχα ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2010 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποδόσει την ελληνική ιθαγένεια 5.705 Βορειοηπειρώτες και εκκερεμούν ακόμη 6.000 φακελλοι, οι οποίοι αναλογούν σε...
 13.000 περίπου άτομα.
«Εμείς προσπάθουμε να αποδώσουμε την ιθαγένεια με γοργό ρυθμό, αλλά ενώ βρισκόμαστε στην ουρά της υπόθεσης είμαστε παράλληλα αυτοί που εισπράτουμε τα παράπονα από τους Βορειοηπειρώτες για αυτήν την καθυστέρηση, δεδομένου ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μας αποστέλλει το ποινικό μητρώο και το ΕΔΤΟ όσων έχουν κάνει αίτηση» εξήγησε ο Γ.Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, γνωστοποιώντας ότι το υπεύθυνο Ειδικό Τμήμα Προστασίας του Πολίτη μέχρι πριν έξι μηνες είχε δώδεκα υπαλλήλους ενώ τώρα έχει μόνο έναν.

«Όσον αφορά τις Περιφέρειες» συνέχισε ο κ. Τάκης, «έχουν κάνει αίτηση για ιθαγένεια 4.454 Βορειοηπειρώτες και το τελευταίο πεντάμηνο έχει αποδοθεί η ιθαγένεια σε 1.077 από αυτούς. Ευελπιστούμε ότι ο αριθμός αυτός στις Περιφέρειες θα διπλασιαστεί στο επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα θα προχωρούν δύο διαδικασίες παράλληλες: και του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας. Ο νόμος 3838 περναει και στους εκρεμείς φακέλλους του Υπουργείου Εσωτερικών, που σημαίνει δηλαδή ότι αν η Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μας απαντησουν σε διάστημα τεσσάρων μηνών θα προχωρήσουμε την κάθε διαδικασία χωρίς τα σχετικά έγγραφα της Αστυνομίας και αν στο μέλλον διαπιστωθεί πρόβλημα ασφαλείας ή πλαστογραφίας η πορεία του φακέλου θα διακόπτεται».

Ο κ. Γκίνος και ο κ. Τρίχας έθεσαν στη συνέχεια το ζήτημα των Βορειοηπειρωτών φοιτητών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για αυτούς.
Ο κ. Τάκης τους απάντησε ότι οι ομογενείς που θέλουν να σπουδάσουν εξω και έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν αίτηση για ιθαγένεια θα πρέπει να υποβάλλουν μία επιπλέον αίτηση επίσπευσης της διαδικασίας μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σπουδών στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στην αντίστοιχη Περιφέρεια ώστε να εφαρμοσθεί διαδικασία express.

Σχετικά με το θέμα απέλασης καταδικασμένων Βορειοηπειρωτών με ποινές που αντιστοιχούν σε ένα έτος και λιγότερο, το ΥΠ.ΕΣ. έχει συστήσει ένα νέο νομοσχεδιο που θα ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή των Ελλήνων με την ονομασία «ο νόμος του ασύλου» του οποίου το αρθρο 41 προβλέπει ότι σε όποιον διαπιστώνεται η ιδιοτητα του ομογενούς από δω και πέρα δεν θα απελαύνεται, παρά μόνο σε περίπτωση που ελοχεύει ο κίνδυνος εθνικής ασφάλειας για την οποία θα παρθεί απόφαση από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι εκπρόσωποι της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας και Βορειηπειρωτικού Φόρουμ έθιξαν και το θέμα των πολυδάπανων διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών, με τον Γενικό Γραμματέα να διαβεβαιώνει ότι όσοι έχουν βγάλει νόμιμα πιστοποιητικά από τα Ληξιαρχεία της Αλβανίας με το ειδικό σήμα δεν χρειάζονται πλέον επικαιροποίηση. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το εξάμηνο και το πιστοποιητικό έχει ισχύ αορίστου διαρκείας.

Ο κ. Τάκης έκανε παράλληλα και μία παρατηρηση: «κάποιοι Βορειοηπειρώτες επειδή ο φάκελος τους καθυστερεί πολύ στο Υπουργείο Εσωτερικών και επειδή στις Περιφέρειες η διαδικασία προχωρά πιο γρήγορα, καταθέτουν αιτήσεις παράλληλα και στις Περιφέρειες με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε παρα πολύ αλλά και να δημιουργούνται παράλληλα υποψίες για το νόμιμο των πράξεων τους. Θα συνιστούσα σε αυτούς που κάνουν αίτηση και στην Περιφέρεια παράλληλα, κάτι για το οποίο έχουν μεν το δικαίωμα, αλλά θα πρέπει να διευκρινίζουν το ότι έχουν υποβάλλει ανάλογη αίτηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Το Υπουργείο επίσης έλυσε και το πρόβλημα που υπήρχε με τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν τελέσει θρησκευτικό γάμο στην Αλβανία από το 1929 έως το 1967 και ήταν εγγεγραμμένοι στα εκεί Ληξιαρχεία, με την αναγνώριση τους πλέον και στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα οι γάμοι που έγιναν κατ’ αυτό το διάστημα στη γειτονική χώρα δεν είχαν ισχύ στην ελληνική επικράτεια με επόμενο τα ζευγάρια ή οι απόγονοι τους να αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα.

Στο ερώτημα των κυρίων Γκίνου και Τρίχα για τη θέση του ΥΠ.ΕΣ. απέναντι στους Βορειοηπειρώτες που στο πιστοποιητικό γεννήσεως τους δεν αναγράφεται η ελληνική εθνικότητα, όπως αυτών που κατάγονται από περιοχές σαν τη Χιμάρα, τη Νίβιτσα, το Μουρσί κ.α. δόθηκε η απάντηση ότι την ευθύνη για την προώθηση αυτών των ζητημάτων έχουν η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, τα Γενικά Προξενεία στο Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Τάκης έδειξε παράλληλα ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Βορείου Ηπείρου και στα πολιτικά τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπου ενημερώθηκε από τους συνομιλητές του για τη δημιουργία του ελληνικού κόμματος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ενωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε μια ενιαία και ισχυρή Ομόνοια η οποία θα έχει σημαντικό ποσοστό μελών στο Γενικό της Συμβούλιο από Βορειοηπειρώτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής τέλος διαβεβαίωσε τον κ. Γκίνο και τον κ. Τρίχα ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ώστε να αναλάβει και η πολιτική ηγεσία τις ευθύνες της απέναντι στους Βορειοηπειρώτες.

- Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά: Ο εκπρόσωπος του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ Γιώργος Τρίχας, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Τάκης, ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας Σταύρος Γκίνος και ο σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών Γρηγόρης Τσιούκας. 



http://epirus-ellas.blogspot.com/2010/12/blog-post_6179.html

4 σχόλια:

  1. Είστε σίγουροι, είναι του epirus - ellas η ανάρτηση και το αναφέρετε ως πηγή; για προσέξτε λίγο τι γράφει κάτω κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,
    από εκεί πήραμε το άρθρο.Αν γνωρίζεις την πραγματική πηγή ενημέρωσε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας.
    Ξαναγράφω με απλούστερα λόγια: προσέξτε τι γράφει στο τέλος του άρθρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,

    το άρθρο το είδαμε εκεί.Αν ξέρεις ποιος το σύνταξε ενημέρωσε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή