Λιγοστεύουν εκείνοι που ζουν στα χωριά • Μειώθηκαν και τα εμβάσματα που στέλνουν στην Αλβανία
• Αφού επί δύο σχεδόν δεκαετίες έζησαν στην Ήπειρο και εργάστηκαν σε πόλεις και χωριά κάνοντας δουλειές που οι Έλληνες… απέφευγαν, οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα μας, καθώς δύσκολα πλέον βρίσκουν εργασία!Η οικονομική κρίση και η μείωση του εισοδήματος του Ηπειρώτη επηρεάζει σοβαρά και τους μετανάστες, οι οποίοι, μένοντας άνεργοι, επιστρέφουν στην πατρίδα τους αναζητώντας πια εκεί μια καλύτερη ζωή, παρά το γεγονός ότι μπορούν να έρχονται πλέον στην Ελλάδα χωρίς βίζα.
Εξάλλου, η οικοδομή στην περιοχή μας, όπου απασχολούνταν η πλειοψηφία των Αλβανών μεταναστών έχει πέσει κάθετα (σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες), ενώ δουλειά βρίσκουν μόνο λίγοι αλλοδαποί σε χωριά, όπου απασχολούνται σε κοπάδια κτηνοτρόφων και σε αγροτικές δουλειές.
Η κρίση που βιώνουν στο πετσί τους και οι Αλβανοί που ζουν στην χώρα μας, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, που δείχνουν σημαντική μείωση της εισροής μεταναστευτικών εμβασμάτων, η οποία φέτος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας(!), ενώ ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι λαθρομετανάστες περνούν τα σύνορα, όπως φαίνεται από τις «επαναπροωθήσεις» που καταγράφονται στο καθημερινό δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
ΑΔΕΙΑ Η «ΠΙΑΤΣΑ»…
Δεκάδες Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες σύχναζαν παλιότερα σε καθημερινή βάση στην «πιάτσα» του Γηροκομείου στα Γιάννινα, απ’ όπου έκλειναν συμφωνίες με εργοδότες και έφευγαν για δουλειά! Το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη πιάτσα έχει «αδειάσει» και δύσκολα συναντά κανείς σ’ αυτήν περισσότερους από τρεις – τέσσερις μετανάστες τα πρωινά.
Οι πιο πολλοί απ’ αυτούς απασχολούνταν σε οικοδομικές εργασίες. Σήμερα όμως η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας έχει φτάσει στο… ναδίρ, οπότε κανείς δεν αναζητά πλέον εργατικά χέρια.
ΛΙΓΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ...
Μεροκάματο ακόμη εξακολουθούν να βγάζουν στην περιοχή μας οι Αλβανοί οι οποίοι εργάζονται σε κτηνοτρόφους στα χωριά, προσέχοντας τα κοπάδια τους, ή εκείνοι που τους καλοκαιρινούς μήνες έρχονται στην ύπαιθρο για να δουλέψουν στα κτήματα ή να κάνουν εργασίες διαφόρων ειδών για λογαριασμό των ηλικιωμένων κατοίκων της. Κι αυτοί όμως έχουν λιγοστέψει, αφού πολλοί είναι οι συμπατριώτες μας που επιστρέφουν φέτος στο χωριό και απασχολούνται μόνοι τους στους κήπους, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν εργάτες.
Ελλείψει εργασίας και στο χωριό, οι μετανάστες παίρνουν ξανά το δρόμο για την πατρίδα τους, με την ελπίδα ότι εκεί θα βρουν κάτι καλύτερο.
ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ...
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών διαμορφώθηκε το 2010, η εισροή μεταναστευτικών εμβασμάτων από την Ελλάδα στην Αλβανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της γειτονικής μας χώρας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα εμβάσματα συρρικνώθηκαν πέρυσι στα 696 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 11% πιο κάτω από το 2009. Απόδειξη ότι μειώθηκε αντίστοιχα και το εισόδημα των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.
Η μείωση αυτή προκαλεί ανησυχία στους οικονομικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, καθώς τα μεταναστευτικά εμβάσματα τροφοδοτούν εδώ και χρόνια, σε σημαντικό βαθμό, την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.
ΜΕΙΩΣΗ «ΛΑΘΡΑΙΩΝ»...
Εκτός από τα εμβάσματα πτώση παρουσιάζει και ο αριθμός των Αλβανών που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να περάσουν παράνομα τα σύνορα και να εισέλθουν στη χώρα μας, ενδεικτικό κι αυτό του γεγονότος ότι η Ελλάδα ελκύει όλο και λιγότερους μετανάστες, λόγω της κρίσης. Χθες για παράδειγμα το δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ανέγραφε ότι επαναπροωθήθηκαν από την Ήπειρο στην Αλβανία 25 λαθρομετανάστες, ενώ στις 24 Μαρτίου ήταν 14, στις 23 ήταν 27 και στις 18 Μαρτίου 19.
Οι αντίστοιχοι αριθμοί στο αστυνομικό δελτίο του 2009, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα, παρουσιάζονται πολλαπλάσιοι τις περισσότερες φορές σε σχέση με τους παραπάνω. Σ’ αυτό της 10ης Μαρτίου 2009 για παράδειγμα αναγράφεται ότι συνελήφθησαν και επαναπροωθήθηκαν στην Αλβανία 126 λαθρομετανάστες, στις 17 Μαρτίου αυτοί ήταν 158, στις 20 Μαρτίου 66 και στις 31 Μαρτίου 120!
http://eisodos17.blogspot.com/2011/03/blog-post_9006.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου