Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Οι επενδύσεις στα Βαλκάνια υπό το πρίσμα της αμερικανοβαλκανικής συνόδου


Οι χώρες των Βαλκανίων  θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για να επιτύχουν την οικονομική σταθερότητα που θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές από το δυτικό κόσμο. Σε αυτό συμφώνησαν οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών κατά τη διάρκεια οικονομικής  συνόδου κορυφής  που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
 "Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους της χώρας μας. Παρόλο που το μικρό είναι όμορφο, το μέγεθος  τελικά μετράει», δήλωσε αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Vladimir Peshevsky. 


Η πρώτη  Αμερικανοβαλκανική Επιχειρηματική Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη, συγκέντρωσε αξιωματούχους από χώρες των Βαλκανίων,  σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν την περιοχή οι  Αμερικάνοι επενδυτές και να δημιουργηθούν σχέσεις με αμερικανικές εταιρείες. 

Οι αξιωματούχοι της περιοχής, που μέχρι σήμερα ήταν γνωστή στις  Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο για τις συγκρούσεις και όχι για τις εμπορικές δυνατότητες της περιοχής, δήλωσαν ότι επιθυμούν να ενισχύσουν την οικονομία των χωρών τους και να βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους.
 Οι χώρες των Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να προσελκύσουν επενδυτές σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας,  οι μεταφορές, τα ορυχεία, την ξυλεία και  τον τουρισμό. 

Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν μείνει πολύ πίσω από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους σε σχέση με τις βαλκανικές επενδύσεις, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ταραχών στην περιοχή στη δεκαετία του 1990, δήλωσε ο 
Charles Dillon, δικηγόρος διεθνούς εμπορίου με έδρα την Βαλτιμόρη, που οργάνωσε την διήμερη σύνοδο κορυφής. 

"Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια για τους Αμερικανούς , είναι η εξοικείωση τους με την περιοχή »,δήλωσε 
Dillon"Πολλοί Αμερικανοί, όταν σκέφτονται την περιοχή αυτή, αναρωτιούνται αν είναι ακόμα σε πόλεμο. " 

Ο αντιπρόσωπος της ηγεσίας των μουσουλμάνων της Βοσνίας  Bakir Izetbegovic,  δήλωσε ότι η έλλειψη  αμερικανικών εμπορικών σχέσεων, οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στην εσφαλμένη εκτίμηση ότι η Βοσνία είναι  ένα «ασταθές και επικίνδυνο μέρος." 

Τόνισε τις δυνατότητες στης Βοσνίας για  ανάπτυξη της  υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα αποθέματα άνθρακα και τον τουρισμό και είπε ότι οι καθυστερήσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα πρέπει να οδηγήσει τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τη χώρα. 

Μετά από δύο δεκαετίες που η προσοχή στην περιοχή ήταν στραμμένη  στην ανεξαρτησία και τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών που προήλθαν από  την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σήμερα πολλοί ηγέτες αναγνωρίζουν μερικά από τα πλεονεκτήματα μίας ενοποιημένης οικονομικής προσέγγισης, δήλωσε ο 
Tom Countryman, αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις. 

"Μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, υπήρξε έντονο  κλίμα καχυποψίας στα κράτη της περιοχής, απέναντι σε οτιδήποτε είχε να κάνει με κάποια μορφή ανάπλασης της Γιουγκοσλαβίας, σε οποιονδήποτε τομέα, σε οποιαδήποτε κλίμακα», δήλωσε ο 
Countryman, ο οποίος έχει εργαστεί στην περιοχή  25 χρόνια. 

"Αυτό έκανε αδύνατη την συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Νομίζω ότι σήμερα όλο αυτό ανήκει στο παρελθόν ", πρόσθεσε. 

Ο 
Peshevski είπε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών χρησιμοποίησαν το συνέδριο ως ένα φόρουμ για να συζητήσουν διάφορα περιφερειακά θέματα,  όπως  για παράδειγμα τη σύνδεση τους με τον ρωσικό αγωγό ενέργειας  South Stream και θέματα του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αλλά ενώ οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις καλύτερες προοπτικές για τις επενδύσεις που είναι ώριμες να αποδώσουν τα μέγιστα,  προτρέποντας τους επενδυτές να ενεργοποιηθούν σύντομα στην περιοχή πριν το κόστος αυξηθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις επενδύσεις στην περιοχή, σχολίασε ο Countryman .
Αμφισβήτησε  την πολιτική βούληση των ηγετών να πραγματοποιήσουν  τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να επιτύχουν την ένταξή τους  στην ΕΕμεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν μεγαλύτερη εσωτερική ανάπτυξη και να βελτιώσουν την εικόνα για τους επενδυτές» , όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
"Θα θέλαμε πολύ να καταφέρουν όλες οι χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια χρονιά. Αλλά αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου