Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΔΡΟΠΟΛΗ. Η ιστορία της ονομασίας της.


Η Δρόπολη (αναφέρεται και ως Δερόπολη) είναι περιοχή της Βορείου Ηπείρου, που από το 1913 έχει επιδικαστεί στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, η περιοχή εκτείνεται από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα στο ύψος της Κακαβιάς ως τα νότια της πόλης του Αργυροκάστρου, κατά μήκος της κεντρικής οδού.

Η περιοχή αποτελεί τμήμα της Βορείου Ηπείρου, που έχει αναγνωριστεί από το αλβανικό κράτος ως ελληνική μειονοτική ζώνη, που δίνει έτσι το δικαίωμα για την ίδρυση ελληνόγλωσσων σχολείων. Ο πληθυσμός της περιοχής αποτελείται εξολοκλήρου από κατοίκους που μιλούν την ελληνική ως μητρική γλώσσα.
Διοικητικά η περιοχή διαιρείται σε Άνω και σε Κάτω Δρόπολη।


Ιστορία
Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια στην περιοχή είχε ιδρυθεί οχυρωμένη πόλη με το όνομα Αδριανούπολη, προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Η πόλη είχε χτιστεί σε στρατηγικό σημείο ελέγχοντας την κοιλάδα της περιοχής και τον οδικό άξονα που την διατρέχει, κοντά στο σημερινό χωριό Δούβιανη, 11 χιλιόμετρα νότια του σημερινού Αργυροκάστρου. Τον 6ο αιώνα ο Ιουστινιανός, στα πλαίσια της οχυρωματικής του δραστηριότητας, μετέφερε την πόλη 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της αρχικής, κοντά στο χωριό Επισκοπή. Σε διάφορες πηγές η πόλη φαίνεται να φέρει και το όνομα ''Ιουστινιανούπολη''. Στην πόλη διασώζονται ερείπια των τειχών της, του υδραγωγείου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η πόλη υπήρξε τοπικό εμπορικό κέντρο και απέκτησε αξιοσημείωτη οικονομική ευρωστία τους επόμενους αιώνες.

Τον 11ο αιώνα εμφανίζεται στις πηγές με το όνομα ''Δρυϊνούπολης'', πιθανότατα από παραφθορά του αρχικού ή από το όνομα του ποταμού Δρίνου που διατρέχει την περιοχή.

Η πόλη αποτέλεσε έδρα επισκοπής και μνημονεύεται στις πηγές από τον 5ο αιώνα, αρχικά υπαγόμενη στην μητρόπολη Νικοπόλεως, μετέπειτα στην Ναυπάκτου και κατόπιν στην Ιωαννίνων.


Χωριά

35-Δερβιτσιάνη
34-Γοραντζή
33-Βάνιστα
31-Χάσκοβο
30-Δούβιανη
29-Σωφράτικα
28-Τεριαχάτι
27-Γορίτσα
26-Φράστανη
25-Λιούγκαρη
24-Γράψη
23-Βραχογοραντζή
22-Γλύνα
21-Κάτω Επισκοπή
20-Πάνω Επισκοπή
19-Ραντάτι
18-Γεωργουτσάτι
17-Ζερβάτι
16=Βουλιαράτι
15-Βόδριστα
14-Βοδίνο
13-Πέπελη
12-Κακαβιά
11-Άγιος Νικόλας
10-Κουρά
9-Βρυσσερά
8-Κλεισάρι
7-Σελλιό
6-Λυκομίλι
5-Λοβίνα
4-Λόγγος
3-Σωτήρα
2-Κρυονέρι
1-Κοσιοβίτσαhttp://www.panoderopoli.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΟ ΝΕΟ: Δρόπολη με τα χωριά αράδα...

1 σχόλιο:

 1. Μια παρατήρηση προς τον συντάχτη του κειμένου

  23-Βραχογοραντζή
  22-Γλύνα
  21-Κάτω Επισκοπή
  20-Πάνω Επισκοπή
  19-Ραντάτι

  Αυτά τα χωριά γεωγραφικά δεν ανήκουν στην Δερόπολη αλλά στη ΡΙΖΑ....Στην Δερόπολη ανήκουν όλα τα χωριά που είναι χτισμένα στις πρόποδες του βουνού Πλατοβούνι από την Δερβιτσιάνη ως την Κωσιοβίτσα και χωρίζονται σε Κάτω και άνω Δερόπολη. Το τονίζω αυτό γιατί παρατηρώ σήμερα πολλούς σύγχρονους γραμματικούς να μπερδεύουν την γεωγραφική τοποθεσία με την διοικητική που κατά καιρούς η ΡΙΖΑ έχει καταχωρηθεί παλιά στο Λιμπόχοβο και μετά στα Σωφράτικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή