Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

«Κανέναν ανάγκη...»


Ο πρόεδρος της αλβανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αρμάντο Ντούκα, μιλά για την πρόοδο της εθνικής και του τοπικού πρωταθλήματος και τοποθετείται σε δύσκολα ζητήματα. Ο Νίνης, ο Κονέ και η πρόκληση του Euro 2012!

Στον Άγγελο Βεΐζι

Ποια είναι, άραγε, η γνώμη της αλβανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για το γεγονός ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές προτιμούν -μεταξύ άλλων- και την Εθνική Ελλάδας αντί την αντίστοιχη της Αλβανίας; Ο Αρμάντο Ντούκα δίνει την απάντηση μέσω της «SD» σε μία ξεχωριστή συνέντευξη, μιλώντας για το όνειρο της πρόκρισης σε τελική φάση, για τη δική μας Σούπερ Λίγκα και τα ύποπτα ματς.

- Πόσο σημαντική ήταν η νίκη με 1-0 επί της Λευκορωσίας στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι σας;


«Ηταν πολύ σημαντική, μια και αυξάνει τις ελπίδες για πρόκριση στα τελικά του Euro 2012, παρ' ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Πρώτη φορά νικήσαμε τη Λευκορωσία, ωστόσο η συγκεκριμένη νίκη μάς έδωσε κάποιες απαντήσεις για όσα ακούγονται περί ανανέωσης της εθνικής ομάδας».
- Πόσες πιθανότητες θα δίνατε για πρόκριση στα τελικά του Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας;

«Θα πρέπει να έχουμε τα πόδια μας στη Γη. Υπάρχουν δυνατές ομάδες, όπως η Γαλλία και η Βοσνία. Παρ' όλα αυτά, θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Η νίκη επί της Λευκορωσίας ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία μας και πλέον θα κάνουμε τα πάντα για το θετικό αποτέλεσμα στη Βοσνία».



- Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για εσάς μία πρόκριση σε τελική φάση;          
               
«Για όλους τους Αλβανούς αποτελεί τεράστια επιθυμία κάτι τέτοιο. Οπως όλοι αυτοί, έτσι νιώθω και εγώ. Ο κόσμος μάς στηρίζει και το δείχνει εμπράκτως».
- Ο μ.ό. ηλικίας της εθνικής δεν είναι ιδιαίτερα μικρός. Δεν θεωρείτε πως χρειάζεται ανανέωση;

«Κανείς δεν σου κάνει δώρο τη φανέλα της εθνικής αν δεν το αξίζεις. Πρέπει να αποδείξεις πως είσαι καλύτερος από αυτούς που αγωνίζονται για να πάρεις τη θέση τους. Δεν έχει τόση σημασία η ηλικία. Σημαντικό είναι να υπάρχουν θέληση και ποιότητα. Ο Σκέλα, ο Μπογκντάνι και ο Λάλα κάνουν εκπληκτικά παιχνίδια. Παρά την ηλικία τους, κανείς τους δεν θα "δωρίσει" τη φανέλα του σε κάποιο νέο, αν ο νεότερος δεν τη κερδίσει με την αξία του».
- Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα παρουσία του Κούζε στον πάγκο της ομάδας;

«Μέσα σε δύο χρόνια μετρά μόλις δύο ήττες, η Αλβανία πήρε την υψηλότερη βαθμολογία στη FIFA στην ιστορία της και οι φίλαθλοι τον θέλουν. Είναι επιτυχημένος προπονητής, τον θέλουμε και συνεχίζουμε...».
- Πέρυσι έγινε τουρνουά στην Ελλάδα, όπως και πρόσφατα στην Ελβετία, για την ανεύρεση καλών νεαρών Αλβανών παικτών. Πείτε μας δυο λόγια γι' αυτό το εγχείρημα.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εντοπιστούν ταλέντα που ζουν στο εξωτερικό. Εχουμε διαμορφώσει ειδικά τιμ με ανθρώπους που παρακολουθούν νεαρούς ποδοσφαιριστές εκτός Αλβανίας, ώστε να τους προετοιμάσουν κατάλληλα για την εθνική μας ομάδα. Είμαστε σε καλό δρόμο, γίνεται πολύ καλή δουλειά».
- Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο του αλβανικού ποδοσφαίρου;

«Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Πριν από το 2000 υπήρχαν τεράστια προβλήματα στις υποδομές και σε πολλούς ακόμα τομείς. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όχι βέβαια όσο όλοι μας θα θέλαμε. Το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής για τον αλβανικό λαό, ο οποίος θέλει να δει το πρωτάθλημά του πολύ πιο αναβαθμισμένο. Εχουμε δουλειά...».


- Παρακολουθείτε το ελληνικό πρωτάθλημα; Ποια είναι η άποψή σας για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας;

«Πολλές φορές βλέπω αγώνες της Σούπερ Λίγκας. Σίγουρα υπάρχουν τρεις-τέσσερις ομάδες που κάνουν τη διαφορά. Από κει και πέρα, οι υπόλοιπες δεν είναι πολύ υψηλού επιπέδου».
- Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος στην Ελλάδα για διάφορες συνομιλίες περί στημένων παιχνιδιών. Αντιμετωπίζετε παρόμοιες καταστάσεις στην Αλβανία;

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που δεν κινεί μόνο το οπαδικό ενδιαφέρον. Πολλοί προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό μέσω του στοιχήματος. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πάντα τέτοιου είδους καταστάσεις και "σκιές", αλλά συνήθως όλα μένουν στα λόγια. Δεν βλέπουμε πράξεις. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει παντού, άρα και στην Αλβανία. Γίνονται πολλές κουβέντες, αλλά δύσκολα κάποιος φτάνει στην ουσία. Μιλάμε βέβαια για μεμονωμένα περιστατικά. Ως επί το πλείστον, το πρωτάθλημα είναι καθαρό».

- Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον αλβανικό λαό που ζει στην Ελλάδα;

«Ολοι οι μετανάστες πρέπει να ωθήσουν τα παιδιά τους προς τον δρόμο της άθλησης. Είναι καλό για τους νέους πρώτα να αθλούνται και μετά να δουν αν πρέπει και μπορούν να συνεχίσουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεύτερον, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εθνική ομάδα, όπου και αν βρίσκονται. Πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι που είναι Αλβανοί».


«Μόνο όσοι την αγαπούν… »

«Ξέρω πολλούς νέους που ζουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, για να δώσουμε την ευκαιρία στους Αλβανούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ελλάδα έχουμε έρθει σε επαφή τόσο με την ΟΥΕΦΑ όσο και με την ΕΠΟ, για να βρεθεί μια φόρμουλα και να λογίζονται οι παίκτες ως κοινοτικοί. Δεν νομίζω να υπήρξε κάποια περίπτωση Αλβανού που εμείς δεν του δώσαμε την ευκαιρία να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα. Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν πως η εθνική Αλβανίας δεν είναι επιχείρηση. Για να φορέσεις τη φανέλα της θα πρέπει να την αγαπάς. Εμείς δεν θέλουμε κανέναν να το κάνει παρακαλώντας τον ή πληρώνοντάς τον. Πριν από ένα μήνα κάναμε ακόμα μία προσπάθεια για τον Παναγιώτη Κονέ προκειμένου να αγωνιστεί με την εθνική μας, αλλά δεν το δέχτηκε. Αλλο παράδειγμα, ο Σωτήρης Νίνης. Οπως και να 'χει, εμείς θέλουμε ποδοσφαιριστές που να αγαπούν την Αλβανία και το εθνόσημό της. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ομάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου