Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μπουτάρης: Άλλοι δήμαρχοι εξέφραζαν «ακραίες θέσεις» για τη Βόρεια Ήπειρο, εγώ δεν θέλω να κάνω εξωτερική πολιτική!


Μια αξιολόγηση των ορίων που τίθενται από τη «διεθνή διάσταση του ρόλου του δημάρχου» αλλά και τη «σημασία που έχει το διεθνές περιβάλλον για την ανάπτυξη μιας πόλης», έκανε την Τρίτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «κάνει ο δήμαρχος εξωτερική πολιτική;».

Ο ομιλητής, απαντώντας στο ερώτημα της εκδήλωσης υπογράμμισε πως «όχι, ο δήμαρχος δεν πρέπει να κάνει εξωτερική πολιτική» και τόνισε πως ο ίδιος επιμελώς φροντίζει να μην ξεφεύγει από το πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Είμαι τυχερός, διότι τυχαίνει να συμφωνώ με τη σώφρονα εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, όμως πιστεύω ότι ο δήμαρχος μπορεί να διαφωνεί με αυτήν, αλλά δεν μπορεί να την υποσκάπτει», συμπλήρωσε.

Παραπέμποντας στο παρελθόν, όταν δήμαρχοι εξέφραζαν «ακραίες θέσεις για τη Βόρεια Ήπειρο ή το Μακεδονικό, με κριτήρια άσχετα από το θεσμικό τους ρόλο» εγκλωβίζοντας τελικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα πλαίσιο που όριζαν «οι μαξιμαλιστικές επιδιώξεις των τοπικών κοινωνιών», ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως μολονότι σε αυτά τα θέματα είναι διακριτοί οι ρόλοι της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα όρια γίνονται «δυσδιάκριτα» όταν πρόκειται για «τη διεθνή διάσταση της πόλης και το βαθμό διεθνοποίησής της». 

Ως παραδείγματα, ο ομιλητής ανέφερε τη λειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης -Κωνσταντινούπολης («που ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα και είναι κάθε μέρα γεμάτη», όπως είπε) και τη δυσκολία που παρουσιάζεται από το Προξενείο Κωνσταντινούπολης στην έκδοση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 150 ανά ημέρα. Επίσης, ο κ. Μπουτάρης παρέπεμψε στη λειτουργία του Οργανισμού Λιμένος, όπου «χρειάζομαι διεθνή παίκτη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Με άλλα λόγια», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «κινδυνεύουμε να πάθουμε αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Θ. Καρατζάς, όταν υποστήριζε ότι η Ελλάδα πληρώνει επί χρόνια το κόστος της γειτνίασής της με την Τουρκία, και τώρα που η Τουρκία αναπτύσσεται, θα το πιστωθούν όλοι, πλην της Ελλάδας».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο «εθνικό οικόσημο», όπως χαρακτήρισε τον Μέγα Αλέξανδρο, ο κ. Μπουτάρης παρατήρησε πως, αντί να το αξιοποιεί σε θέση «συνοριακού μεθοριοφύλακα», έκρινε ότι μπορεί να γίνει ένα σημείο ενεργοποίησης της «εν υπνώσει σχέσης αδελφοποίησης με την Αλεξάνδρεια - και τολμώ να πω, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα το ενέκρινε», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι στο κεντρικό ερώτημα της εκδήλωσης, ο ίδιος πιστεύει στην αξία της ρήσης που λέει ότι «για όσα δεν μπορούμε να μιλήσουμε, καλύτερα να σιωπήσουμε. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να υποσκάπτει την επίσημη εξωτερική πολιτική» τόνισε, «ούτε να την ασκεί αναπληρώνοντας τους θεσμικούς φορείς της». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου