Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η κρίση διώχνει από την Ελλάδα και τους Αλβανούς μετανάστες


Μειώνονται σταδιακά τα εμβάσματα προς τη γείτονα

Γυρίζουν πίσω και ανοίγουν επιχειρήσεις ή επενδύουν σε ακίνητα


• Τάσεις φυγής έχουν όλο και πιο πολλοί Αλβανοί, που ζουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η κρίση, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική πορεία της χώρας μας, έχουν αναγκάσει πολλούς Αλβανούς να ξεκινήσουν για το ταξίδι της επιστροφής.
Μόνο που αυτό το ταξίδι είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό που είχαν κάνει για να έρθουν στην Ελλάδα. 


Η συντριπτική πλειοψηφία γυρνά στην Αλβανία με ένα καλό «κομπόδεμα», απόρροια των θυσιών που έκανε, όταν ήταν στην Ελλάδα. Έτσι, πολλοί ξεκινούν δικές τους επιχειρήσεις, ενώ άλλοι επενδύουν τα χρήματά τους στα ακίνητα.
Η Αλβανία, άλλωστε, είναι μια αγορά και μια οικονομία «παρθένα», που τώρα αναπτύσσεται και οι κάτοικοί της θέλουν να επενδύσουν στη χώρα τους.

ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ… 
Στην Ήπειρο το φαινόμενο της επιστροφής των Αλβανών στην… Ιθάκη τους είναι εμφανές εδώ και αρκετό καιρό. Όχι μόνο από τα αυτοκίνητα που περνούν καθημερινά την Κακαβιά, αλλά και από το γεγονός, ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι Αλβανοί που αναζητούν δουλειές στην περιοχή μας.
«Έστω και σε χωράφια, που παλιά ζητούσαν συνεχώς δουλειές, τώρα σπάνια έρχονται να δουλέψουν» σημειώνουν κάτοικοι από την Κόνιτσα, που λόγω και της ερήμωσης των ακριτικών περιοχών μας από νέους, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να ρημάζουν.

ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ… 
Η Αλβανική Κυβέρνηση υποδέχεται, όπως είναι λογικό, με… ανοιχτές αγκάλες τους ξενιτεμένους πολίτες της. Μάλιστα, έχει θεσπίσει και κάποια μέτρα- κίνητρα για να έρθουν και όσοι ακόμη μένουν στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρόσφατα αύξησε το κατώτερο μηνιαίο εισόδημα από 117 σε 123 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα «North Epirus On Line» στο Αργυρόκαστρο, τους πρώτους πέντε μήνες του 2011, άνοιξαν 25 επιχειρήσεις από Βορειοηπειρώτες!

ΜΕΙΩΣΗ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ
Όπως είναι λογικό, με τους Αλβανούς που επιστρέφουν στην πατρίδα τους να αυξάνονται, αντίστοιχα μειώνονται και τα μεταναστευτικά εμβάσματα προς την Αλβανία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, το 2010, τα μεταναστευτικά εμβάσματα, που αποτελούν το 10% του ΑΕΠ της χώρας, μειώθηκαν 12% σε σχέση με το 2009 (690 εκατ. ευρώ έναντι 781 εκατ. ευρώ).
«Χιλιάδες Αλβανοί έχουν επιστρέψει. Έχουν φέρει μαζί τους τα λεφτά που αποταμίευσαν, ενόσω έμεναν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν να επενδύουν σε μικρές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί νίκη για την Αλβανία. Άνθρωποι που έμαθαν πολλά, ενώ έμεναν στο εξωτερικό, επέστρεψαν και χτίζουν κάτι καινούργιο εδώ», είπε σε συνέντευξή του πρόσφατα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΡΑ…
Φαίνεται λοιπόν, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης Αλβανών, αυτή τη φορά όχι προς την Ελλάδα, αλλά προς τη χώρα τους!
Αυτό, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης νέων Ελλήνων προς χώρες της Δύσης κυρίως, θα έπρεπε ήδη να έχει προβληματίσει την Ελληνική Κυβέρνηση, που επιμένει σε μια αδιέξοδη πολιτική χωρίς να δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου