Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στα Βαλκάνια μεταφέρεται η "μάχη" των καταθέσεων

Της Νένας Μαλλιάρα
Και στις θυγατρικές εξωτερικού των ελληνικών τραπεζών μεταφέρεται η προσπάθεια μείωσης του κόστους άντλησης καταθέσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας που προέρχεται από καταθέσεις πελατών.

Η «μάχη» των καταθέσεων στις χώρες των Βαλκανίων επιχειρείται πλέον και δια μέσου των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), καθώς οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης των τοπικών εργασιών τους, χωρίς να επιβαρύνονται οι μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα.

Την εβδομάδα αυτή, δύο ελληνικές τράπεζες, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν στη σύναψη δανειακών συμβάσεων με την EBRD προκειμένου να δανειστούν κεφάλαια τα οποία θα διοχετεύσουν κατόπιν στους πελάτες τους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.
Οσο για την Τράπεζα Πειραιώς, η συμφωνία της με την EBRD αφορά την παροχή πιστωτικών γραμμών, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ προς τις θυγατρικές του ομίλου στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία (ειδικότερα, η Piraeus Bank Romania θα λάβει 90 εκατ. ευρώ, η Piraeus Bank Bulgaria 70 εκατ. ευρώ και η Tirana Bank 40 εκατ. ευρώ).


Ο προφανής λόγος των συμβάσεων με την EBRD είναι η απόκτηση κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις – πελάτες τους στις χώρες αυτές.

Ωστόσο, μέσω της άντλησης κεφαλαίων από την EBRD, οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να αποκαταστήσουν την αδυναμία διοχέτευσης ρευστότητας στις θυγατρικές εξωτερικού από τις μητρικές στην Ελλάδα. 

Πηγή:www.palo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου