Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε.


Έχει καταστεί σαφές, ότι αμέσως μετά τις εκλογές της 28ης Ιουνίου, που με το εκλογικό τους αποτέλεσμα, ακόμη και αν δεν ήταν νόμιμες στο βαθμό που είναι πραγματικά, δεν μπορεί να υπάρξει μια κυβερνητική επιλογή, λειτουργική και αποδοτική, λαμβάνοντας υπόψη τις ενταξιακές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να διαχειρίζεται εξ ονόματος της κοινωνίας, των πολιτών και της χώρας.

Και πράγματι, για 16 μήνες, η χώρα βιώνει πολιτική και θεσμική ανωμαλία, επιβεβλημένη από τον Μπερίσα και την κυβέρνησή του. Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο θεσμό της ελεύθερης ψήφου, είναι ανύπαρκτη. Ο κοινοβουλευτισμός ποδοπατείται στον ίδιο τον ναό του απ’ την ίδια την πρόεδρο της βουλής. Η δικαιοσύνη, η δικαστική εξουσία στις υψηλότερες βαθμίδες της, έχει γίνει αντικείμενο επιλογών στα φίλτρα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ανεξαρτησία και συνάμα την αξιοπιστία τους για να ασκούν τα συνταγματικά τους καθήκοντα και τις αρμοδιότητες.

Τα σκάνδαλα των κυβερνητών στελεχών, είναι το “πιάτο της ημέρας” που η κυβέρνηση του κ. Μπερίσα προσφέρει στους πολίτες στο καθημερινό της μενού. Οι υπουργοί του κ. Μπερίσα αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, αφενός λόγω των προσπαθειών να διαχειριστούν τα σκάνδαλα που ξεσπούν καθημερινά και αφετέρου προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας με την αντιπολίτευση ώστε να διασφαλιστεί η ατιμωρησία τους γι’ αυτά μελλοντικά.


Η οικονομία βιώνει τη δική της κρίση καθώς και τις συνέπειες της παγκόσμιας  μη επικουρούμενη ή πιο ξεκάθαρα υπονομευμένη από τις πολιτικές της ίδιας της κυβέρνησης. Η επιχειρήσεις ζουν υπό συνθήκες ασφυξίας, όπου η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος χρόνιος οφειλέτης, που θέτει σε κίνδυνο πτώχευσης πολλές απ’ αυτές. Οι μη προνομιούχοι έχουν εγκαταλειφθεί από την κρατική πολιτική. Η χώρα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων του σημερινού κόσμου με μειωμένα δημοκρατικά διαπιστευτήρια, όπως αξιολογούν διεθνή ιδρύματα ειδικευμένα στην αξιολόγηση της λειτουργίας του κράτους δικαίου και του σεβασμού της δημοκρατίας.

Κατά συνέπεια το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι βέβαιο ότι οι διαμαρτυρίες που η «Ενωμένη Αντιπολίτευση» αποφάσισε να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα φέρουν εκείνο που απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, που απαιτεί η ίδια η χώρα και οι ενταξιακές της προκλήσεις. Θα φέρουν νέα πνοή, νέες εκλογές, αδιάβλητες εκλογές, τον σεβασμό της ελεύθερης ψήφου, καθώς και μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ψήφο του κυρίαρχου λαού τον οποίο και θα υπηρετεί. Αυτό είναι βέβαιο, αλλά θα επιθυμούσαμε να αποφευχθεί η ανάλωση αυτών των ενεργειών, οι οποίες θα μπορούσαν να επενδυθούν παραγωγικά σε άλλες κατευθύνσεις που χρειάζεται η  χώρα και είναι η στιγμή της περισυλλογής που ο κ. Μπερίσα και η κυβέρνησή του, σε θέση πιο μειοψηφική παρά ποτέ ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολίτες, να προλειάνει το έδαφος για δημοκρατικές διαδικασίες, με την ανακήρυξη και την πραγματοποίηση νέων εκλογών στη χώρα, υπό τις προϋποθέσεις του σεβασμού της ελεύθερης ψήφου και των αρχών που επικρατούν σήμερα στις εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Σας ευχαριστώ!

Αναδημοσίευση από:http://neolaia-kead.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου