Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών


Το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (Ι.Β.Ε.) είναι Επιστημονικό – Πολιτιστικό Κέντρο Έρευνας και Προβολής του Βορειοηπειρωτικού χώρου. Λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (247/74 αποφ. Πρωτοδικείου Ιωαννίνων), με έδρα τα Ιωάννινα από το 1975.
Διευθύνεται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με το καταστατικό του. Είναι οργανωμένο με βάση σύγχρονα πρότυπα και με παρόμοια μεγάλα Πολιτιστικά Κέντρα.
Η οργανωτική του δομή περιλαμβάνει Γραμματεία, Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Λογιστήριο. Λειτουργούν ακόμα: Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεωντμήμα Βιβλιοθήκης και Εκδόσεωντμήμα Ιστορικών, Εθνολογικών, Λαογραφικών Αρχείων και εκθέσεων και τέλος τμήμα ερευνών (Ιστορίας, Εθνολογίας, Γλωσσολογίας, Λαογραφίας κ.λ.π.).
Μεταξύ των μελών και των συνεργατών του συγκαταλέγονται και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Τα οικονομικά του στηρίζονται σε ιδιωτικές προσφορές και δωρεές, καθώς και σε κρατικές ενισχύσεις.
Το ίδρυμα στεγάζεται στην οδό Κουγκίου 1Α σε διαμέρισμα εμβαδού 220 τετραγωνικών μέτρων το οποίο αγοράστηκε με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Σπ. Νιάρχος».
Την ακίνητη περιουσία του αποτελεί ένα διαμέρισμα 105 τ.μ. στα Ιωάννινα (Χαρ. Τρικούπη 10) και ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. στην Αθήνα (Δεριγνύ και Πατησίων 15), που
προέρχεται από δωρεά της αειμνήστου μεγάλης ευεργέτιδας Έλλης Πασχίδου, Βορειοηπειρωτικής καταγωγής.
Εξάλλου, μεγάλης αξίας είναι σήμερα και η συλλογές, τα αρχεία και το άλλο λαογραφικό και ιστορικό Βορειοηπειρωτικό υλικό του Ιδρύματος, πλουσιότατο σε αριθμό και έκταση. Τα Γραφεία του, που είναι επανδρωμένα με έμμισθο προσωπικό, λειτουργούν καθημερινά πρωί – απόγευμα.
Γιατί δημιουργήθηκε το Ι.Β.Ε:
  • Για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον πνευματικό και πολιτιστικό Ελληνικό χώρο, κενό που εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα της τεχνητής απομόνωσης της Βορείου Ηπείρου και της απουσίας απ’αυτόν της ελεύθερης φωνής της.
  • Για να επανατοποθετήσει στη σκέψη και τις καρδιές των Ελλήνων τη Βόρειο Ήπειρο, όπως τη συνθέτουν οι λαμπρή ιστορία της, τα πολιτιστικά κειμήλια και οι θησαυροί της, η πνευματική παρουσία και προσφορά της, η σημερινή ζωντανή πραγματικότητα και οι αγώνες της και προπαντός η επιστημονικά τοποθετημένη ιστορική αλήθεια
Ποιούς σκοπούς έχει:
  • Να δημιουργήσει και καλλιεργήσει τις συνθήκες, που θα υπενθυμίζουν πάντα τη μεγάλη αδικία που έγινε σε βάρος του Ηπειρωτικού αυτού τμήματος της Πατρίδας μας.
  • Να συγκεντρώσει, ερευνήσει και προβάλλει κάθε στοιχείο, που αφορά στην Ελληνικότητα του Βορειοηπειρωτικού χώρου, με επιστημονικές μεθόδους και μέσα και με αντικειμενικό σκοπό την παρουσίαση της Φυλετικής, Εθνογραφικής, Πολιτιστικής, Ιστορικής και Γεωγραφικής ενότητας της Ηπείρου, που μεθοδικά επιχειρεί να αμφισβητήσει η ξένη προπαγάνδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου