Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η «Δερόπολη» πήγε όπερα!


Μεγαλειώδης παράσταση του Λαογραφικού Συγκροτήματος στα Τίρανα υπό την αιγίδα του υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρρα
Μια τεράστια αφίσα, γραμμένη στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα δέσποζε επί μέρες την πρόσοψη του Θεάτρου  Όπερας και Μπαλέτου στα Τίρανα και προειδοποιούσε για τη σπάνια παράσταση του Συγκροτήματος «Δερόπολη».   Η παράσταση έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας , κ. Σπύρου Ξέρρα και είχε ως αφορμή τη βράβευση του«Χορού της νύφης» από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας.
Την Τετάρτη και 18:30 η ώρα η αίθουσα 800 θέσεων ήταν κατάμεστη από βορειοηπειρώτες, αλλά και αλβανούς θαυμαστές του Συγκροτήματος «Δερόπολη». Από τους επίσημους δέσποζε η παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστασίου, των υπουργών Εργασίας, Ξέρρα, Πολιτισμού, Τζαφέρι και Γεωργίας, Ρούλι,βουλευτών, εκπροσώπων από την Ελληνική Πρεσβεία κι από άλλες πρεσβείες, ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, δεκάδες βορειοηπειρώτες κι  ελλαδίτες  επιχειρηματίες, οι οποίοι ήταν και οι σπόνσορες της εκδήλωσης.
Η εμφάνιση των 22 νεανίδων που θα ερμήνευαν   στη σκηνή το «Χορό της Νύφης» άπλωσε ένα χρυσοκέντητο φως σε όλη την αίθουσα κι απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.  Η σκηνή φωτίστηκε απ’ άκρη σ’ άκρη από το ακατάλυτο φως της δεροπολίτικης στολής, ένα φως που ξεχύθηκε σε όλους τους δρόμους των Τιράνων όταν αυτούς διέσχιζε το πούλμαν του συγκροτήματος.
Για το κοινό των Τιράνων η παράσταση κράτησε δυο ώρες, ενώ για τους βορειοηπειρώτες της πρωτεύουσας είχε και συνέχεια. Εκείνοι είχαν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης ανάμεσά τους το Συγκρότημα στο βορειοηπειρωτικό γλέντι που οργανώθηκε στο γνωστό κέντρο «Τζιμπράκου», γνωστό τελευταία στην Αλβανία από το γεγονός ότι εκεί πριν δέκα μέρες είχε λάβει χώρα η τελετή γάμου του ηγέτη του ΣΚ, Έντι  Ράμα. Παρέα με το κλαρίνο και τον γνωστό τραγουδιστή Τάκη Κόλια και καμαρώνοντας τα μέλη του Συγκροτήματος «Δερόπολη» όλοι έζησαν αξέχαστες στιγμές παρέα με την παράδοση και το κέφι. 

borioipirotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου