Από την εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR» ενημερωθήκαμε για τη συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντίτ Χάρτζι στην αλβανική εφημερίδα “Shqip”.
Η κα Χάρτζι μίλησε μεταξύ άλλων και για θέματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, όπως το ζήτημα της υφαλοκρυπίδας, την έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία, την άρση του εμπολέμου και την περίπτωση της Χιμάρας.
Παραθέτουμε τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις όπως τις μετέφερε η ραδιοφωνική εκπομπή «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR» :
SHQIP: Εκτιμάτε ότι στην ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η Αλβανία πρέπει να λάβει υπ’ όψην το γεγονός ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα με γείτονες χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός της οποίας δήλωσε πρόσφατα ότι στην Αλβανία υπάρχει αύξηση εθνικιστικών τάσεων;
Ε. Harxhi: Εμείς δεν έχουμε ανοικτά ζητήματα με καμμία γειτονική χώρα της περιοχής μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι αρκετά καλές. Οι δηλώσεις που έγιναν ήταν της στιγμής, από αυτές που γίνονται από συγκεκριμένους πολιτικούς σε συγκεκριμένες στιγμές. Μπορεί να είναι
δηλώσεις προεκλογικές αλλά αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν νομίζω γενικά ότι υπάρχει κάποιο ανοικτό θέμα με γείτονες χώρες που θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη μας στην Ε.Ε.
δηλώσεις προεκλογικές αλλά αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν νομίζω γενικά ότι υπάρχει κάποιο ανοικτό θέμα με γείτονες χώρες που θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη μας στην Ε.Ε.
SHQIP: Πιο συγκεκριμένα, πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα της υφαλοκρυπίδας από τη στιγμή που το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι είναι ένα θέμα που αφορά την Αλβανία;
Ε. Harxhi: Αυτό το οποίο μας αφορά είναι να συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά το πως θα συνεχίσουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ελπίζω ότι οι πρωτες συζητήσεις όχι μόνο για τη συμφωνία αλλά και γενικότερα θα γίνουν μετά από μία ή δύο εβδομάδες όταν θα έχουμε και διπλωματικές συζητήσεις με την Ελλάδα. Αυτό θα είναι σε επίπεδο Γενικών Γραμματειών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών και εκεί θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα που υπάρχουν. Πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση που πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο με όλες τις χώρες, όπου συζητούνται γενικά οι διμερείς σχέσεις, οι συνεργασίες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και ειδικά θέματα όπως είναι η συμφωνία για την υφαλοκρυπίδα. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα λυθεί μεταξύ των δύο χωρών και δεν θα επηρεάσει την ενταξιακή μας πορεία στην Ε.Ε. Είναι γνωστό πλέον ότι το κλειδί της επιτυχίας στην περιοχή μας για όλα τα ζητήματα είναι η ήρεμη συζήτηση και το κλίμα συνέναισης. Αυτό οφέλησε και στην περίπτωση της διαμάχης μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας. Εμείς όμως δεν έχουμε το ίδιο θέμα με τις παραπάνω χώρες, για το λόγο ότι δεν συζητήσαμε πάνω στα ίδια σημεία όπως η Σλοβενία και η Κροατία, οι οποίες φτάσανε μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο. Από τη δική μας πλευρά όμως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αλλά ούτε και από την ελληνική. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το κλίμα της συζήτησης. Οι μέχρι τώρα συζητήσεις πάντως είναι σε πολύ καλό κλίμα, αφού μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει και ένα Σύμφωνο Φιλίας.
SHQIP: Το «εμπόλεμο» υπάρχει ακόμα ή είναι απλά μία επιμονή των ΜΜΕ;
Ε. Harxhi: Από τη στιγμή που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών ένα Σύμφωνο Φιλίας πιστεύω πως οτιδήποτε άλλο παύει να υφίσταται. Δεν είμαι νομικός αλλά το 1995 - 1996 που υπογράφηκε το Σύμφωνο Φιλίας, ήμουν σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Τουρκίας και Ελλάδας και πιστεύω ότι το συγκεκριμένο Σύμφωνο υπερισχύει του οτιδήποτε. Από κει και πέρα οι δύο χώρες προβλέπουν τα κοινά σημεία καθώς και τα θέματα που μπορεί να επιφέρουν προβλήματα στο μέλλον.
SHQIP: Το 2004 ο κος Παπανδρέου δήλωσε ότι στη Χιμάρα υπάρχει μια αξιόλογη Ελληνική Μειονότητα, ενώ ο κος Μπερίσα δηλώνει για την ίδια περιοχή ότι ζει μια γλωσσική κοινότητα. Πιστεύετε ότι αυτή η διάσταση απόψεων θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων;
Ε. Harxhi: Πιστεύω ότι γλωσσικές μειονότητες υπάρχουν σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Δεν γνωρίζω αν αυτό ο κος Παπανδρέου το έχει δηλώσει επίσημα, σε επίπεδο κυβερνητικό. Δεύτερον, τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, παρατηρώ συχνά ότι οι πολιτικοί φάσκουν και αντιφάσκουν, κάτι που γίνεται τακτικά στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα στη Χιμάρα υφίσταται ένα μέρος της γλωσσικής κοινότητας. Είναι δηλαδή πολίτες που απλά μιλούν μια διαφορετική γλώσσα και τέτοιου είδους κοινότητες υπάρχουν σε όλα τα Βαλκάνια.
toorama
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου