Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κάλαντα απ΄όλη την Ελλάδα έφεραν στη Δερβιτσάνη οι κυρίες από τα Γιάννενα

Γιορταστική ήταν η ατμόσφαιρα χθες, Κυριακή προ των Χριστουγέννων, στην Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο, συγκέντρωσε στον ι. Ναό πολλούς πιστούς απ’ την Ενορία αλλά και τους νέους απ’ τα εκπαιδευτήρια της Εκκλησίας.
Αλλά υπήρχε και ακόμη ένας λόγος που αυξάνει τη χαρά των ημερών: είχαν έρθει κατόπιν συνεννοήσεως με τον Μητροπολίτη να εκκλησιαστούν αλλά και να παρουσιάσουν το γιορταστικό τους πρόγραμμα πολυμελή Χορωδία Γιαννιωτισσών κυριών της Ενορίας της Αγία Μαρίνας απ’ τα Ιωάννινα.
Μετά τη θεία Λειτουργία ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα στην αίθουσα του παρακείμενου Εκπαιδευτηρίου της Μητροπόλεως και η Χορωδία του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» παρουσίασε  ορισμένους εκκλησιαστικούς ύμνους αφιερωμένους στη Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού.


Στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, που γέμισε από νειάτα και μεγαλύτερους,  η Χορωδία Γιαννιωτισσών Κυριών παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στην κορυφαία αυτή γιορτή της Χριστανοσύνης. Χωρίς να υπερβάλλουμε θα λέγαμε ότι όλη η Ελλάδα, όλος ο χώρος όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Ελληνισμός ήρθε απ’ τις κυρίες αυτές στη Δερβιτσάνης με τα Κάλλαντα απ’ όλες τις γωνίες του Ελληνισμού: Αθήνα, Κρήτη, Ήπειρος, Πόντος, Μακεδονία…
Υπό τη διέυθυνση του μαέστρου της χορωδίας  κου. Νικολάου Καραβίδα οι κυρίες παρουσίασαν ένα πρόγραμμα πολύ καλά προετοιμασμένο το οποίο έκανε τους παρευρισκομένους, έστω για κάποιες στιγμές ,να ζήσουν και να ταξιδέψουν με τον τρόπο που η πλούσια ελληνική παράδοση έχει αποδώσει τιμές στην Ενανθρώπιση του Θεού, με λόγια απ’ την ελληνική ψυχή και καρδιά να γεμίσουν τη δική τους ψυχή με το μήνυμα της Γέννησης του Χριστού.
Και για όλα τούτα ιδιαίτερα βοήθησε η παρουσίαση του προγράμματος και ο σχολιασμός των κειμένων απ’ την γνωστή φιλόλογο κα. Μαίρη Κωστή.
Τέλος να αναφερθεί ότι τη Χορωδία συνόδευε η ορχήστρα του κ. Κώστα Βέρδη ο οποίος όπως και όλη η χορωδία αφιλοκερδώς προσφέρθηκε γι’ αυτή τη γιορτή.
Από πλευράς των φιλοξενουμένων, ο π. Δημήτριος Αναγνώστου, εφημέριος της Αγίας Μαρίνας, που πηρε το λόγο ευχαρίστησε ειδικά τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που τους έδωσε, ενώ εκφράστηκαν ευχές θερμές για τη συνέχιση του πνευματικού και εν γένει ωφέλιμου έργου που επιτελείται στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου υπό τη δική του ποιμαντική ευθύνη.

http://www.deropoli.com/?p=4400

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου