Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας προσφέρει πέντε χιλιάδες ευρώ βοήθεια σε τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς στη Σκόδρα


Η πρώτη φάση της απονομής βοήθειας επικεντρώνεται στη συνοικία “Xhabije” και στην κοινότητα των Τσιγγάνων που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή “Rrenc
Μόλις μπαίνεις στην πόλη βλέπεις μόνο νερά. Οι δρόμοι σχεδόν αόρατοι. Οι γύρω κατοικίες βυθισμένες στο έλεος των υδάτων, τόσο που σε πολλές περιπτώσεις μετά βίας διακρίνονται ακόμη και οι σκεπές. Ο Δρίνος ποταμός εμφανίζεται απειλητικός. Η θέα μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. 
.
Δύσκολο να πιστεύει κανείς ότι εκεί που πριν λίγες ημέρες έβλεπε τους αγρότες να εργάζονται, τα νερά έχουν καλύψει τα πάντα. Δεν κινείται τίποτα, παρά μόνο μηχανοκίνητες βάρκες. Μετά την παλιά εθνική οδό το αυτοκίνητο πλησιάζει τη Σκόδρα. Εδώ δεν υπάρχουν πλημμύρες. Σε μικρή όμως απόσταση από εκεί, πέρα από τη συνοικία “Xhabije”, το ιστορικό κάστρο της Ροζάφας αντιμετωπίζει αυτή τη φορά “αόρατους στρατιώτες” που κινούνται παντού με βάρκες. Η απειλή των υδάτων που σε τριγυρίζουν απ’ όλες τις κατευθύνσεις προκαλεί φόβο. Γι ’αυτό σταματήσαμε στην είσοδο της συνοικίας, στην οποία ζουν άνω των είκοσι χιλιάδων κατοίκων. Για να πάνε στα σπίτια τους είναι αναγκασμένοι εδώ και αρκετές ημέρες να κινούνται με οχήματα του Στρατού ή με αυτοσχέδιες βάρκες.  
Τη στιγμή που εκατοντάδες δέματα βοήθειας σε τρόφιμα μεταφέρονται με τη βοήθεια πλωτού σωστικού μέσου, εκατοντάδες οικογένειες ζητούν βοήθεια από τους πάνω ορόφους. Ο π. Emanuel Lusha, που έχει φτάσει από τα Τίρανα μαζί με την ομάδα της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, κατεβαίνει από το φορτηγό και ανεβαίνει πρώτος στη βάρκα, για να βοηθήσει το προσωπικό που μεταφέρει τη βοήθεια. Οι πρώτες βάρκες κατευθύνονται προς το κεντρικό σχολείο της συνοικίας, ενώ ο δημογέροντας και ορισμένοι κάτοικοι μας υποδέχονται με αγάπη. Ο δημογέροντας παραδέχεται ότι το περιεχόμενο των δεμάτων που φέραμε είναι ασύγκριτο, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Οι ευχαριστίες των πλημμυροπαθών για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη βοήθεια που προσέφερε μας συνοδεύουν κατά την έξοδο από την πόλη, ενώ κατεβαίνουμε από τη βάρκα για να φτάσουμε σε άλλο προορισμό, στην Κοινότητα Rrenc για την ακρίβεια.
Ανταποκρινόμενοι στις δραματικές ανάγκες που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις οικογένειες των Τσιγγάνων που ζουν στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε αυθημερόν διανομή της υπόλοιπης βοήθειας που μεταφέραμε.  Η φροντίδα της Εκκλησίας μας προς αυτές της οικογένειες που έχουν μετακινηθεί τώρα σ’αυτή την κοινότητα αποτελεί συνέχεια της βοήθειας σε τρόφιμα και ρουχισμό όταν οι Τσιγγάνοι ζούσαν στις όχθες του ποταμού Μπούνα. Η υποδοχή που μας επεφύλαξαν ήταν φιλική, αφού γνωρίζουν ότι επί πολλά χρόνια η Εκκλησία μας τους βοηθά και τους συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. 
Η βοήθεια εξασφαλίστηκε με την άμεση φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου μέσω της Ελβετικής Οργάνωσης HEKS (Swiss Interchurch Aid) που προσέφερε το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ. Για τη συγκεκριμένη περίοδο αυτή είναι η πρώτη βοήθεια που η Εκκλησία μας προσφέρει στους πλημμυροπαθείς της Σκόδρας. Άλλη βοήθεια έχει προσφερθεί εξ αρχής στο Επιτελείο Αντιμετώπισης Έκτατου Ανάγκης, όπως π.χ. τον περασμένο Ιανουάριο πέντε τόνοι βοήθεια, ενώ το Φεβρουάριο προσφέρθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που συγκέντρωσαν οι ορθόδοξοι πιστοί σ’όλη την Αλβανία. Στη συνέχεια ανάλογη βοήθεια θα δοθεί και σε κατοίκους άλλων πόλεων και περιοχών που έχουν πληγή σοβαρά από τη δοκιμασία των πλημμυρών.

Anisia Koti & Isidor Koti
Μετάφραση Pirro Kondili

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου