Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΟΤΑΝ Η ΚΟΣΟΒΙΤΣΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΗ ΣΕ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ


Η ιστορία του χωριού Κοσοβίτσα είναι λίγο πολύ γνωστή. Με τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών συνόρων το μισό χωριό παρέμεινε στην ελληνική επικράτεια και το άλλο μισό στο νεοσύστατο τότε κράτος της Αλβανίας. Η απορία που είχα πάντοτε ήταν γιατί το τμήμα του χωριού που ανήκει στην Αλβανία ονομάζεται Κοσοβίτσα και το τμήμα που ανήκει στην Ελλάδα ονομάζεται Άγια Μαρίνα.

Όπως αναφέρεται σε έκδοση του  Υπουργείου Εσωτερικων της Διευθυνσης Τοπικής Αυτοδιοικησεως τον Ιανουάριο του 1929 η μετονομασία πραγματοποιήθηκε βάσει του  Ν.Δ της 17 Σεπτεμβρίου 1926 που αφορούσε τη μετονομασία ξενόφωνων ονομάτων.
Συγκεκριμένα διαβάζουμε:

"Δια του Ν.Δ. της 17 Σεπτεμβρίου 1926 περί αθρόας μετονομασίας στα ξενόφωνα ονόματα συνοικισμών, πόλεων ή κωμών, ο οποίος επικυρώθηκε δια του Ν.Δ της 13 Νοεμβρίου 1927 και δημοσιεύτηκε στο υπ αριθμόν 281 τευχος, Α φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 1927."

Στο άρθρο 7, παράγραφο 2 αναφέρει:

"Μετά την δημοσίευσιν των πινάκων τούτων απαγορεύεται απολύτως η χρήσις των παλαιών ονομάτων υπό των δημοσίων αρχών ή οργάνων εν τη επισημω αλληλογραφία αυτων, των συλλόγων, σωματείων, συνεταιρισμών κλπ. Των νομικών προσώπων εν τη αλληλογραφία αυτών."

και στην παράγραφο 3
"Η παράβασις της απαγόρευσεως ταυτης αποτελέι πταισματικήν παράβασιν τιμωρουμενην με προστιμον μέχρι 100 δραχμών ή με κράτησιν μέχρι 10 ημερών."

1 σχόλιο:

  1. κατι σαν...βορειο κορεα!!...ισως το μοναδικο χωριο στον κοσμο που το χωρισαν στα δυο!!..και οι παπουδες μου ειχαν την ...''τυχη'',να βρησονται στο βορειο μερος του χωριου...χωρις κανενα ομως δυσταγμο,παρατησαν ολο το βιος τους [η γιαγια Αθηνα Μητουλη,ηταν κορη τσελιγκα,με αρκετη περιουσια],τα αφησε ολα πισω της,και ακολουθησε τον παπου Θωμα Νιακαρη [αδελφο του ευεργετη κατοπιν του χωριου ΧρηστοΝιακαρη-Λυδοπουλο,με τον φουρνο στους Αμπελοκηπους επι της Παπαδιαμαντοπουλου,κοντα στην ΟΥΛΕΝ Ζωγραφου,και του Πανεπηστημιακου ΝικολοΝιακαρη],και ηρθαν και εγκατασταθηκαν στα Κουπονια[Ανω Ηλυσια,σημερα],και εγινε φουρναρης στο φουρνο του αδερφου του Χρηστου,δημιουργοντας οικογενεια και αποκτοντας τρια παιδια,την Αλεξανδρα,τον Δημητρη και την μικρη Βασιλικη μητερα μου...αειμνηστοι ολοι τωρα,στο κοιμητηριο του Ζωγραφου..ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ!...ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή