Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ο Άλμπιν Κούρτι με σύνθημα για «μεγάλη Αλβανία» κερδισμένος στο Κόσοβο


  • Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Gallup έδειξε ότι το 81% των πολιτών του Κοσόβου στηρίζει τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας»
 Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επικράτησε στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας, οι πολιτικοί αναλυτές στην Πρίστινα σχολιάζουν πως ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης είναι ο Άλμπιν Κούρτι και το κίνημα Αυτοδιάθεση που κατέβηκαν στις εκλογές με σύνθημα «ας ενωθούμε κι ας ενώσουμε το Κόσοβο με την Αλβανία».

Το κίνημα Αυτοδιάθεση συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση.

Καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, το κίνημα Αυτοδιάθεση αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών, σχολιάζουν σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού, αλλά και διεθνούς Τύπου.

Το βασικό σύνθημα του Άλμπιν Κούρτι στις εκλογές ήταν: «Ας ενωθούμε κι ας ενώσουμε το Κόσοβο με την Αλβανία».

Ο Κούρτι τάσσεται κατά της έναρξης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και των ιδιωτικοποιήσεων στο Κόσοβο και ζητεί μείωση της διεθνούς παρουσίας στην περιοχή.

Η επιτυχία του ηγέτη του κινήματος Αυτοδιάθεση δεν αποτελεί σύμπτωση, καθώς μεγάλος αριθμός των πολιτών του Κοσόβου στηρίζει τις ιδέες του, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές.

Επισημαίνουν ότι πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Gallup έδειξε ότι το 81% των πολιτών του Κοσόβου στηρίζει τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας», ποσοστό αυξημένο κατά 27% σε σχέση με μια διετία πριν.

Βάσει της ίδιας έρευνας, την ιδέα αυτή στηρίζουν και τα δύο τρίτα των Αλβανών, στην ίδια την Αλβανία.

http://neolaia-kead.blogspot.com/2010/12/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου