Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Μαίου και η απογραφή του πληθυσμού που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, αποτελούν τις δύο μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, η οποία διανύει την δυσκολότερη ίσως περίοδο. Διασπασμένη και διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε, με τις εσωτερικές έριδες να βρίσκονται στο ζενίθ, καλείται να δώσει στην κυριολεξία μάχη επιβίωσης.
Οι αντιπαλότητες και οι εσωτερικές συγκρούσεις, που χρόνια ταλάνιζαν την μειονότητα και μαζί την Ομόνοια, έχουν επισημοποιηθεί από την στιγμή της ιδρύσεως του κόμματος «ΜΕΓΚΑ» το οποίο στην ουσία εκφράζει το κομμάτι της μειονότητας που διάκειται θετικά προς τον σημερινό Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.
Στον αντίποδα βρίσκεται το ΚΕΑΔ, το οποίο δημιουργήθηκε το 1992, όταν απαγορεύθηκε η συμμετοχή της Ομόνοιας στις βουλευτικές εκλογές και επί πολλά χρόνια έδωσε την μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας. Το ΚΕΑΔ παραμένει ταυτισμένο με τον ελληνισμό της Αλβανίας και κάθε άλλη κίνηση για την μειονοτική εκπροσώπηση, θεωρείται θνησιγενής.
Ωστόσο με διασπασμένη την μειονότητα και με δύο πολιτικούς σχηματισμούς να διεκδικούν την εκπροσώπησή της, την ώρα που η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι τεράστια, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών μάλλον θα είναι πολύ φτωχά ενώ η απογραφή του πληθυσμού τον Μάρτιο μπορεί να αποτελέσει μπούμερανκ, εάν κι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση, εάν στο ερωτηματολόγιο θα καταγράφεται η εθνική καταγωγή.
Είναι σαφές όμως ότι απαιτείται και κινητοποίηση ώστε να καταγραφεί και το μεγάλο κομμάτι της μειονότητας, το οποίο εργάζεται στην Ελλάδα και να μην αποδειχθεί η απογραφή «ταφόπλακα» της ελληνικής παρουσίας στην Αλβανία.
Τα ζητήματα αυτά θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τόσο με την αλβανική κυβέρνηση όσο και με την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, που θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα Τίρανα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου