Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Σάλος με τον Πρόξενο στην Κορυτσά! .


Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή ομιλία του Έλληνα Πρόξενου της Κορυτσάς σε εκδήλωση εορτασμού των είκοσι χρόνων της Ομόνοιας. Ο Έλληνας πρόξενος, με έναν τρόπο άκρως αψυχολόγητο και επιπόλαιο για διπλωμάτη, ζήτησε από τους Βορειοηπειρώτες να πάρουν μέρος στην απογραφή πληθυσμού που θα γίνει το επόμενο διάστημα και για την οποία η Αλβανική Κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τον τρόπο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πρώτο θέμα σε μεγάλη μερίδα αλβανικών μέσων ενημέρωσης και έδωσαν την αφορμή σε ακραίες και εθνικιστικές οργανώσεις της χώρας να στραφούν με ιδιαίτερη ένταση εναντίον της μειονότητας, σε μία περίοδο μάλιστα πολιτικά έκρυθμη. Ορισμένοι εξ αυτών άλλωστε ζητούν την απέλαση του Προξένου και απαιτούν από την Αλβανική Κυβέρνηση να κηρυχθεί persona non grata, πρόσωπο δηλαδή ανεπιθύμητο στην χώρα. Το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε ...
απολογία τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, ο οποίος ουσιαστικά «άδειασε» τον πρόξενο υποστηρίζοντας ότι εκφέρει προσωπικές απόψεις και όχι τις επίσημες θέσεις της Αθήνας.

Αποτέλεσμα της έντασης αυτής, που προέκυψε αιφνίδια και από μία απερίσκεπτη ουσιαστικά ενέργεια του έλληνα διπλωμάτη είναι με εντολή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Αλβανίας να γίνονται δεκάδες έλεγχοι στα Πρωτοδικεία της Κορυτσάς αλλά και του Αργυροκάστρου, περί δήθεν παράνομων ελληνοποιήσεων. «Έίναι πρωτοφανές ένας διοικητικός υπάλληλος να αμφισβητεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις» σχολιάζουν κύκλοι της μειονότητας ενώ άμεση ήταν η αντίδραση και της Ομόνοιας σε όσα ακολούθησαν της ομιλίας του Προξένου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Εν αναμονή της ελεύθερης απογραφής πληθυσμού και ακινήτων στην Αλβανία, μερίδα του Αλβανικού τύπου και άλλα κέντρα που δεν μπορούν να κατανοήσουν το πνεύμα της σύγχρονης εποχής, ανακαλύπτουν ανύπαρκτα θέματα και καλλιεργούν φαντάσματα για να συντηρούν κλίμα εντάσεων στη συνύπαρξη των κοινοτήτων μας και στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Σειρά αυτή τη φορά είχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, ο οποίος ως επίσημος καλεσμένος στην επέτειο των 20 χρόνων του Παραρτήματος της Οργάνωσης μας στην Κορυτσά, χαιρετώντας την εκδήλωση έκανε μια αυτονόητη έκκληση στους παρόντες Έλληνες για συμμετοχή στην απογραφή δηλώνοντας με παρρησία ο καθένας αυτό που αισθάνεται.

Η παρουσία του Ελληνισμού στην Κορυτσά και τη Μοσχόπολη είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και ιστορικά τεκμηριωμένη. Παρόλο που η περιοχή δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις αφομοίωσης στο παρελθόν, κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει σήμερα να δηλώσουν αυτό που αισθάνονται. Οι άμεσοι και έμμεσοι εκβιασμοί, δεν έχουν καμία σχέση με το σύγχρονο πνεύμα και δε συνάδουν με την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η Δημοκρατική Εθνική Ελληνική Μειονότητα «ΟΜΟΝΟΙΑ» αλλά και το σύνολο της Ελληνικής Μειονότητας, δεν αποτέλεσαν ποτέ πρόβλημα και απειλή για το Αλβανικό κράτος αλλά παράγοντα ειρήνης και ανάπτυξης ενώ το Ελληνικό κράτος είναι ο βασικότερος σύμμαχος της Αλβανία, στην ενταξιακή πορεία των Ευρωατλαντικών συμμαχιών, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την «ανησυχία» των ανωτέρω κέντρων.

Θα περιμέναμε ο Αλβανικός τύπος να ήταν υπέρμαχος της ελεύθερης απογραφής, επικριτικός προς στους αρμόδιους φορείς καθώς ελάχιστους μήνες πριν την απογραφή δεν ανακοινώνουν τον τρόπο και το τελικό ερωτηματολόγιο και όχι να διοχετεύει ανθελληνικό μένος στην κοινή γνώμη. Η Δ.Ε.Ε.ΕΜ. «ΟΜΟΝΟΙΑ», πιστή στο όραμα για ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να αποτελεί παράγοντα ειρηνικής συνύπαρξης, απαιτώντας παράλληλα τον αντίστοιχο σεβασμό της Ελληνικής Μειονότητας.

Βάσω Σκουλίκα 

http://epirus-ellas.blogspot.com/2011/02/blog-post_7153.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου