Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η Αλβανία και η Παγκόσμια Τράπεζα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του κοινωνικού και υγειονομικού τομέα


photo
Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει την Αλβανία να βετλιώσει τη χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας. [Reuters]

Η Aλβανία και η Παγκόσμια Τράπεζα συνυπέγραψαν συμφωνία τη Δευτέρα (20 Ιουνίου) για το Δάνειο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Μεταρρύθμισης του Κοινωνικού Τομέα, αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία αυτή στοχεύει στο να βοηθήσει την Αλβανία να βελτιώσει την αποδοτικότητα των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας της χώρας και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την αμεροληψία της χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας.
***
Οι Οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπηςθα πρέπει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους αν θέλουν να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό, υποστήριξε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο τελευταίο Δελτίο για την Ανατολική Ευρώπη και τον Νότιο Καύκασο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή (17 Ιουνίου). Οι κυβερνήσεις της εν λόγω περιφέρειας θα πρέπει να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τρία κυρίαρχα εμπόδια -- το χαμηλό επίπεδο στην εκπαίδευση, την περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις και την έλλειψη των κατάλληλων κινήτρων.
***

Τα Σκόπια φιλοξένησαν την Περιφερειακή Οικονομική Έκθεση και το Matchmaking Event την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο τη συνεύρεση των επιχειρηματιών της Ανατολικής Ευρώπης με επενδυτές και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η εκδήλωση, η οποία συνδοργανώθηκε με τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), προσέλκυσε πάνω από 100 συμμετέχοντες από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την πΓΔΜ και τη Σερβία, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να διερευνήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες, αλλά και τρόπους επέκτασης των επιχειρηματικών τους δικτύων στην περιοχή αυτή.
***
Η υπόγεια σήραγγα με τη μεγαλύτερη διατομή στην Ευρώπη εγκαινιάστηκε στη Σόφια τη Δευτέρα (20 Ιουνίου). Η σήραγγα αποτελεί μέρος της κατασκευής της δεύτερης γραμμής του μετρό στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Η σήραγγα, που βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας, έχει διατομή 258 τετραγωνικών μέτρων, μήκος 108 μέτρα, ύψος 18 μέτρα και πλάτος 22 μέτρα.
***
Η Jat Airways της Σερβίας ξανάρχισε τις πτήσεις από το Βελιγράδι προς το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας την Παρασκευή (17 Ιουνίου). Αυτή ήταν η πρώτη πτήση ανάμεσα στους δύο προορισμούς μετά από περισσότερα από 20 χρόνια. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου -- κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
***
Η οικονομική ύφεση στην Κροατία βάθυνε το πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα (20 Ιουνίου). Κατά την περίοδο αναθεώρησης, το ΑΕγχΠ μειώθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση εν συγκρίσει με την πτώση κατά 0,6% που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τη χρηματοδότηση για τη Ρουμανία μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 2 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση των έργων υποδομής των τοπικών και περιφερειακών μεταφορών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού τη Δευτέρα (20 Ιουνίου). Η συνολική χρηματοδότηση του άξονα ανέρχεται στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση για την αναστολή λήφθηκε μετά από πολλαπλές παραβιάσεις στις διαδικασίες διαγωνισμού, τις ελλιπείς τεκμηριώσεις και τη μη τήρηση των προτύπων και των προθεσμιών.
***
Η Τουρκία κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες σύμφωνα με τη μελέτη Global Retail Development Index 2011, που αφορά στη λιανική ανάπτυξη και εκδόθηκε από την εταιρεία συμβούλων AT Kearney. Η Aλβανία είναι επίσης ψηλά στη λίστα καταλαμβάνοντας τη 13η θέση. Η χώρα που κατετάγη τελευταία είναι ηBουλγαρία στην 30η θέση. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται οι 30 χώρες με βάση το πόσο επείγονται οι έμποροι λιανικής πώλησης να εισέλθουν σε καθεμιά από αυτές.
(Διάφορες πηγές -- 15/06/11-22/06/11)
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου