Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ενημερωτικό Δελτίο για την Αλβανία


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ   
Ιούνιος 2011

Επισκόπηση οικονομικών ειδήσεων από τον αλβανικό τύπο

Συντάκτες: Χρυσάνθη Πασσάδη – Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Σπυρίδων Οικονόμου – Γραμματέας ΟΕΥ Α΄

Πρεσβεία της Ελλάδας - Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων



ü  ΑΛΒΑΝΙΚΗ OIKONOMIΑ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  

  • Τιμές καταναλωτή – συγκριτικά στοιχεία Eurostat
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2010 που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή για αγαθά και υπηρεσίες στην Αλβανία παραμένουν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, αν και υψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα. Ειδικότερα, οι εν λόγω τιμές διαμορφώθηκαν το 2010 στο 50% του μέσου όρου των 27 κρατών – μελών, όπου ακριβότερη αναδείχτηκε η Δανία (143%) και φθηνότερη η Βουλγαρία (51%).
Στον κατάλογο της σχετικής έκθεσης της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, στην οποία γίνεται σύγκριση τιμών σε 37 συνολικά χώρες, δηλ. πέραν των 27 κ – μ της, στα 3 κ – μ της ΕΖΕΣ, καθώς και σε 4 υποψήφιες και 3 δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία κατέλαβε την προτελευταία θέση, ενώ στην τελευταία κατατάχθηκε η πΓΔΜ (44%).
Τα υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το μέσο όρο των κ-μ της ΕΕ, καταγράφονται στην Αλβανία στις τιμές των ηλεκτρονικών ειδών (99%), των αυτοκινήτων (98%) και των ειδών ένδυσης (77%) και ακολουθούν τα είδη διατροφής και τα αναψυκτικά (70%). Οι τιμές των αλκοολούχων ποτών και του καπνού κυμαίνονται στο 51%, ενώ οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων διατηρούνται συγκριτικά χαμηλές, δηλ. στο 42% του μέσου όρου των χωρών-μελών της ΕΕ – 27.

  • Κατά κεφαλή ΑΕΠ – συγκριτικά στοιχεία Eurostat
Σε αντίστοιχη έκθεση της Eurostat, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της για το 2010, το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, εκφρασμένο σε μονάδες ισοδύναμης αγοραστικής (Purchasing Power Standards, PPS), της Αλβανίας υπολογίζεται στο 29% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία (37η) θέση,  μεταξύ των ως άνω συγκρινόμενων κρατών. Σημειώνεται, ότι στην ΕΕ – 27, την 1η θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο (283%) και την τελευταία η Βουλγαρία (43%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 108%.
Σύμφωνα με την Eurostat, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Αλβανία διαμορφώθηκε το 2008 στα  2.784 €, ενώ το 2009 μειώθηκε στα 2.661 €, δηλ. σε επίπεδο υψηλότερο μόνο έναντι του αντίστοιχου στο Κόσσοβο (1.790 €) και σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις λοιπές χώρες των Δυτ. Βαλκανίων, όπως η Β – Ε (3.192 €), και βέβαια τα κ – μ της ΕΕ (μέσος όρος: 23.500 €). 

  • Έρευνα IFC/World Bank “Doing Business in Southeast Europe 2011”
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης Doing Business in South East Europe 2011, της δεύτερης που πραγματοποιήθηκε μετά το 2008 από το IFC (International Finance Corporation/World Bank Group) της Παγκόσμιας Τράπεζας, η έναρξη μιας επιχείρησης στις μεγαλύτερες πόλεις της Αλβανίας, παραμένει μεν ευκολότερη, από άποψη απαιτούμενου χρόνου και διαδικασιών, αλλά ακριβότερη, συγκρινόμενη με τα ισχύοντα σε άλλες πόλεις της περιοχής.
Η σχετική έρευνα της Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε σε 22 συνολικά πόλεις της ΝΑ Ευρώπης και ειδικότερα στα Τίρανα, το Δυρράχιο, τη Σκόδρα και την Αυλώνα της Αλβανίας και σε διάφορες πόλεις στη Β – Ε, το Κόσσοβο, την πΓΔΜ, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και στη Σερβία, επικεντρώθηκε στο ισχύον εθνικό και τοπικό νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που αφορούν σε τέσσερις βασικές παραμέτρους της «ζωής» μιας μικρής – μεσαίας επιχείρησης και ειδικότερα στην έναρξη της λειτουργίας της, τις διαδικασίες χορήγησης οικοδομικών αδειών, την καταχώρηση των επιμέρους μορφών ιδιοκτησίας και την ενεργοποίηση των συμβολαίων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, το ύψος των δαπανών που απαιτούνται για την έναρξη μίας επιχείρησης στη ΝΑ Ευρώπη διαφοροποιούνται σημαντικά και κυμαίνονται από ποσοστό 1,5% του κατά κεφαλή εισοδήματος στις πόλεις Niksic και Plevlja του Μαυροβουνίου έως 31,4% στα Τίρανα (όπου από το 2009 δεν έχουν χορηγηθεί οικοδομικές άδειες, όπως καταγράφεται στα συμπεράσματα της έκθεσης).  Aντιδρώντας, ο Δ/ντής του αλβανικού Eθνικού Κέντρου Εγγραφών (National Registration Centre/QKR), χαρακτήρισε τα στοιχεία αναληθή, σημειώνοντας, ότι η εγγραφή επιχειρήσεων στην Αλβανία πραγματοποιείται σε 1 μόνο ημέρα, με κόστος 100 αλβ. λεκ (=1,00 $ ΗΠΑ).
Το πλήρες κείμενο της έρευνας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας:

  • Προβλέψεις EBRD/ΕΤΑΑ
Σε σειρά άρθρων του αλβανικού τύπου κ.ά. εντύπων, δημοσιεύτηκαν σχόλια για την τελευταία έκθεση “Regional economic prospects in EBRD countries of operations, 2011”  (http://www.ebrd.com/downloads/research/REP/rep.pdf) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), κατά την οποία η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας αναμένεται να φθάσει στο 3% το 2011 και στο 3,3% το 2012, η ανεργία στο 13,5%, το δημόσιο χρέος στο 59,7% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο -4,6% του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα είναι το κύριο πρόβλημα για το τρέχον έτος, με μέσο όρο 4,7%, δηλ. ποσοστό κατά 0,7% υψηλότερο από το στόχο της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει το δείκτη στο 3% (+/-1).
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, η ΕΤΑΑ εκτιμά ότι η δανειοληπτική ικανότητα ήταν αρκετά ικανοποιητική σε όλη την περιοχή (των Δυτικών Βαλκανίων), συμπεριλαμβανόμενης της Αλβανίας,  ενώ θεωρεί ότι προσοχή πρέπει να δοθεί στο ζήτημα των προβληματικών δανείων που αυξάνονται και κατά  την EBRD ανέρχονται στο 7,3%.
Σημειώνεται, ότι κατά την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, το ως άνω ποσοστό αντιστοιχεί στις απώλειες δανείων, ενώ τα προβληματικά δάνεια στη χώρα μέχρι τα τέλη του Α΄ τριμήνου 2011 είχαν φτάσει στο 14,4%.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΤΑΑ, η Αλβανία «είναι ευάλωτη στην ελληνική οικονομική κρίση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εμβασμάτων έρχεται στη χώρα από Αλβανούς που διαμένουν στην Ελλάδα και στην πλειονότητά τους εργάζονται προσωρινά σε εποχιακές εργασίες».


ü  ΑΛΒΑΝΙΚΗ OIKONOMIΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ  

  • Ομιλία Αλβανού Π/Θ στο Crans Montana Forum για επενδυτικές ευκαιρίες
Τις δυνατότητες που προσφέρει η Αλβανία στους ξένους επενδυτές, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου, επισήμανε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Sali Berisha, σε ομιλία του στο 22ο Crans Montana Forum που πραγματοποιήθηκε από 22 – 25.6.2011 στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, ο κ. Berisha  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σχέδια της Κυβέρνησης για την κατασκευή 443 Υ/Η σταθμών (από τους οποίους οι 36 κατασκευάζονται ήδη και μάλιστα ένας, όπως επισήμανε, συνιστά το μεγαλύτερο έργο του τομέα στην Ευρώπη και υλοποιείται από την αυστριακή EVN και τη Statkraft της Νορβηγίας), στη στενή συνεργασία του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ilham Aliyev για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, όπως και με την Κυβέρνηση του Κατάρ, έχοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα καταστεί ενεργειακό κέντρο διανομής στην περιοχή,  στα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στο πεδίο Marinza, στον αξιόλογο πλούτο της Αλβανίας σε χρώμιο, χαλκό και νικέλιο, καθώς και στις μεγάλες επενδύσεις (10% του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια) που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα, όπου έχουν ήδη κατασκευαστεί 8.000 χλμ..

  • Eξέλιξη επενδύσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, Bank of Albania/BoA, το ύψος των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ/FDI) στη χώρα συνέχισε και το 2010 να εξελίσσεται ανοδικά, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της και  στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών της.
Ειδικότερα, οι εισροές ΞΑΕ ανήλθαν το 2010 στα 837 εκατ. €, σε σχέση με 698 εκατ. € το 2009 (αύξηση 139 εκατ. € ή 20%) και 675 € το 2008, ποσά που αντιστοιχούν στο 8 – 9% περίπου του ΑΕΠ της Αλβανίας. Σημαντική ήταν τα τελευταία χρόνια για την αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Αλβανία, η συμβολή των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες τα έτη 2004 – 2008 συμμετείχαν κατά 24% στις συνολικές εισροές ΞΑΕ, ποσοστό που το 2009 διευρύνθηκε στο 26%. Όπως εκτιμάται, η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που σχεδίασε η αλβανική Κυβέρνηση για το τρέχον έτος, θα συμβάλει στη διατήρηση του ύψους των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Αλβανία το 2011 σε ικανοποιητικό επίπεδο (αν και χαμηλότερο, σύμφωνα με την  προαναφερθείσα έκθεση της EBRD).

ü  ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (BSTDB)

  • 13ο Ετήσιο Συμβούλιο των Διοικητών και Διευθυντών BSTDB, Τίρανα, 18 – 19.6.2011
Στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 18 – 19.6.2011, το 13ο Ετήσιο Συμβούλιο των Διοικητών (BoG) και Διευθυντών (BoD) της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (http://www.bstdb.org/), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γεν. Γραμματέα του ΥπΑΑΝ κ. Ι. Δρυμούση, μέλους του BoG και του Δ/ντή της Δ/νσης ΔΟΟ του ΥπΑΑΝ κ. Π. Κοντού, μέλους του BoD της BSTDB. Ανοίγοντας τις εργασίες του 1ου –ανοικτού για το κοινό– μέρους της συνεδρίασης του ως άνω Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. R. Bode και ο Α΄ Αναπλ. Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας κ. F. Ibrahimi, αναφέρθηκαν στη συμμετοχή της χώρας στην BSTDB (2% του μετοχικού κεφαλαίου) και κυρίως στη συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά της Τράπεζας (6% του συνόλου των χρηματοδοτήσεών της) στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας και στην ενίσχυση στρατηγικών τομέων της, αλλά και στην υλοποίηση σημαντικών έργων και δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανακοινώθηκε από την BSTDB, οι χρηματοδοτήσεις της για την Αλβανία μέχρι και το 2010 ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 61,4 εκατ. €, που κατευθύνθηκαν στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας, της δημόσιας υγείας και στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Για την 4ετία 2011 – 2014, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου σχεδιάζει την αύξηση των χρηματοδοτήσεων που προορίζονται για την Αλβανία, κατά περισσότερα από 50 εκατ. €, τα οποία θα διοχετευθούν σε επιχειρήσεις κ.ά. φορείς, ενώ στρατηγική προτεραιότητά της αποτελεί η στήριξη των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων «που αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και απασχόλησης στην Αλβανία».


  • Δάνειο 20 εκατ. από την BSTDB στην Kürüm International Ltd Albania
Συμφωνία για νέα χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. (28,608 εκατ. $ ΗΠΑ), υπογράφηκε  από την BSTDB με την Kürüm International Ltd Albania, τουρκική χαλυβουργία (του Ομίλου Kürüm Group, http://www.bstdb.org/news-and-events/press-releases/press-releases_3305.htm), στο πλαίσιο της ως άνω 13ης Συνάντησης των Διοικητών και Διευθυντών της στα Τίρανα, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής της εταιρείας, το μερίδιο της οποίας στα προϊόντα χάλυβα υπολογίζεται στο 70% περίπου (της συνολικής αλβανικής παραγωγής), καθώς και των εξαγωγών της. Όπως ανέφερε κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο Πρόεδρος της BSTDB κ. Andrey Kondakov «Η συνεχής στήριξη της Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Kürüm θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την επέκταση της εξαγωγικής ικανότητας της Αλβανίας».

  • Συνέντευξη Προέδρου BSTDB σε αγγλόφωνο οικονομικό περιοδικό
Σε δισέλιδη συνέντευξή του στην αγγλική έκδοση του οικονομικού περιοδικού  Monitor”, ο Πρόεδρος της BSTDB κ. Andrey Kondakov, εξειδικεύοντας τη στρατηγική της για την Αλβανία, ανέφερε ότι «λαμβανομένου υπόψη ότι γνώμονα των χορηγούμενων από την Τράπεζα δανειοδοτήσεων αποτελεί η ζήτηση, αυτές θα επικεντρωθούν στη στήριξη της υλοποίησης των προτεραιοτήτων της αλβανικής Κυβέρνησης για προώθηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας και ανάπτυξη των υποδομών –στις οποίες περιλαμβάνεται η ενέργεια και οι μεταφορές– και της βιομηχανίας της, με έμφαση στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων». Όσον αφορά στις ΜΜΕ «σκοπεύουμε να προσφέρουμε τις τόσο αναγκαίες μεσο-πρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, που μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και τη διαφοροποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος, παράγοντας θετικό κοινωνικό αντίκτυπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Kondakov, ο οποίος στη συνέντευξή του επισήμανε, επίσης, και την πρόθεση της Τράπεζας για συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς στην Αλβανία για την ανάπτυξη της αγοράς χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing).


ü  ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

  • 5.9.2011: λήξη ημερομηνίας υποβολής προσφορών για 2η άδεια κινητής τηλεφωνίας 3G
Όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Καινοτομίας και Τεχνολογιών Πληροφορικής της Αλβανίας κ. Genc Polo, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση του ανταγωνισμού και μείωση των τελών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της κινητής τηλεφωνίας ειδικότερα, η αλβανική Κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση και 2ης άδειας κινητής τηλεφωνίας 3G, μετά από διαγωνισμό που θα διενεργήσει η Αρχή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Electronic and Postal Communications Authority/AKEP) της χώρας. Η σχετική πρόσκληση υποβολής προσφορών, στην οποία προβλέπονται οι ίδιοι όροι και τιμή εκκίνησης (12,5 εκατ. € ή 18,3 εκατ. $ ΗΠΑ) της προκήρυξης για την 1η άδεια, που παραχωρήθηκε το Νοέμβριο του 2010 στη Vodafone Αλβανίας, δημοσιεύτηκε ήδη στην ιστοσελίδα της ΑΚΕΡ, http://www.akep.al/en.
Στο διαγωνισμό που λήγει στις 5.9.2011, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι τρεις δραστηριοποιούμενες σήμερα στην Αλβανία εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δηλ. η AMC του Ομίλου Cosmote, η Eagle Mobile και η Plus Communications Sh.A..

  • Φορητότητα αριθμού στην κινητή τηλεφωνία
Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου, η καθιέρωση από 2 Μαϊου τ.έ. της φορητότητας του αριθμού, έφερε σημαντικές εξελίξεις στην κινητή τηλεφωνία στην Αλβανία, όπου πλέον οι χρήστες μπορούν να αλλάζουν πάροχο, χωρίς να υποχρεώνονται να αλλάζουν και τον αριθμό τους. Με βάση τα στοιχεία της Αρχής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Electronic and Postal Communications Authority/AKEP) της χώρας, σε διάστημα πέντε εβδομάδων μόνο, από 2.5 – 9.7.2011, 3.500 περίπου χρήστες υπέβαλαν αίτημα αλλαγής εταιρείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων που προσφέρουν καλύτερα πακέτα σε χαμηλότερες τιμές και με περισσότερα οφέλη για τους καταναλωτές.
Σημειώνεται, ότι με βάση στοιχεία της ΑΚΕΡ, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία ανέρχονται σήμερα στα 4,5 εκατ. άτομα, επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το μέσο όρο των κ – μ της ΕΕ και διείσδυση της τάξης του 140% (ΕΕ: 122%).


ü  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • Η Ελλάδα προτιμητέος τουριστικός προορισμός για τους Αλβανούς
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας ΜΑΡΟ, σε φύλλο της του Ιουνίου τ.έ., όπου δημοσιεύονται και μερικά πακέτα προσφορών τουριστικών γραφείων για διακοπές στη χώρα μας, προτιμητέος προορισμός – έκπληξη των Αλβανών για το καλοκαίρι του 2011, είναι η Ελλάδα, επιλογή που οφείλεται στην άρση του καθεστώτος των θεωρήσεων, όπως και στις χαμηλές τιμές λόγω της κρίσης.

  • Κατάργηση θεωρήσεων
Μετά την προσωρινή κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους υπηκόους, για το διάστημα από 1.6 – 31.10.2011 και στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του τουρισμού της, την κατάργηση των θεωρήσεων και με την Ταϊβάν, αποφάσισε από 1ης Ιουνίου 2011 η Αλβανία, που έτσι έγινε η 115η χώρα που προχώρησε σε άρση της υποχρέωσης λήψης βίζας με την Ταϊβάν.
Επιπλέον, μετά από συμφωνία των δύο μερών, από 5ης Ιουλίου 2011 θα ισχύει και η αμοιβαία κατάργηση θεωρήσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Σερβίας.

  • Νέα αεροπορική σύνδεση Τιράνων – Βρυξελλών
Μια νέα αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η Jetair, συνδέει από 10.6.2011 τις  Βρυξέλλες με τα Τίρανα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς  Αερολιμένα Τιράνων (Tirana International Airport). Η Jetair, η οποία ανήκει στην TUI Travel, που κατέχει κυρίαρχη θέση στη βελγική τουριστική βιομηχανία, θα εκτελεί το δρομολόγιο δύο φορές την εβδομάδα, με Boeing 737, 128 θέσεων και θα προσφέρει στους ταξιδιώτες διάφορα πακέτα διακοπών. «Η νέα χαμηλού κόστους εταιρεία που θα φτάνει στο αεροδρόμιό μας, αποτελεί άλλο ένα βήμα και επιβεβαιώνει την προσπάθειά μας να πετύχουμε το στόχο μας, την αύξηση του αριθμού των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το Διεθνές  Αεροδρόμιο Τιράνων  και των προορισμών από και προς αυτό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Castro-Vasquez, Chief Operation Officer του ΤΙΑ, χαιρετίζοντας την έναρξη των πτήσεων της Jetair.

  • Αύξηση εσόδων από τουρισμό, αλλά και δαπανών Αλβανών για ταξίδια
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούνιο τ.έ., τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό το Α΄ τρίμηνο 2011 ανήλθαν στα 175 εκατ. €, έναντι 161 εκατ. € το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 9,2%.
Σημαντική άνοδος σημειώθηκε όμως παράλληλα και στο ύψος των ταξιδιωτικών δαπανών στη χώρα, που από 222 εκατ. € το Α΄ τρίμηνο 2010, έφτασαν στα 243 εκατ. € το ίδιο διάστημα του 2011, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του αριθμού των ταξιδιών των Αλβανών στα κ – μ της ΕΕ, λόγω της από τα μέσα Δεκεμβρίου ισχύουσας κατάργησης των θεωρήσεων.  


ü  ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • 2η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας «ΑLMEX», Τίρανα, 27 – 29.10.2011
Στο διάστημα από 27 – 29.10.2011 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα η 2η Διεθνής Έκθεση για την Άμυνα και Ασφάλεια «ALMEX, Albanian Military Exhibition», η οποία διοργανώνεται από την εταιρεία Klik Εkspo Group, www.klikekspogroup.com, υπό την αιγίδα του αλβανικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την AKSHE, State Export Control Authority, http://www.akshe.gov.al/About%20Us.html, αλβανική Αρχή αρμόδια για την εισαγωγή – εξαγωγή – μεταφορά και εν γένει τον έλεγχο των προϊόντων διττής χρήσης.
Περισσότερες πληροφορίες για την περσινή 1η «ALMEX» 2010, στην αγγλική γλώσσα, τους στόχους της Έκθεσης, τα εκθέματα, τις παράλληλες εκδηλώσεις κ.λπ.  δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα http://www.albanianmilitaryexhibition.com/english/default.htm.

  • 18η Διεθνής Γενική Έκθεση «International Trade Fair», Τίρανα,
25 - 30.11.2011
Στο διάστημα από 25 - 30.11.2011 θα πραγματοποιηθεί η φετινή 18η Διεθνής Γενική Έκθεση «International Trade Fair» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Συνεδριακό Κέντρο (Palace of Congresses) των Τιράνων από την εταιρεία Klik Ekspo Group και αποτελεί τη σημαντικότερη εκθεσιακή εκδήλωση στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των διοργανωτών, στην περσινή 17η Διεθνή Γενική Έκθεση 2010, όπου τιμώμενη χώρα ήταν το Βέλγιο, έλαβαν μέρος με ομαδικές συμμετοχές 13 κράτη και ο αριθμός των εκθετών ανήλθε συνολικά στους 300 (από την Αλβανία και το εξωτερικό) και των επισκεπτών στα 30.000 άτομα περίπου. Σημαντική ήταν το 2010, όπως και τα προηγούμενα χρόνια,  και η παρουσία της χώρας μας στην 17η "International Trade Fair" των Τιράνων, όπου έλαβαν μέρος περισσότερες από 20 ελληνικές επιχειρήσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα http://www.klikekspogroup.com/faqe.php?id=1&l2=1&gj=en.
Σημειώνεται, ότι τον προσεχή Νοέμβριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα και το φετινό – ετήσιο «5ο Ελληνο-Αλβανικό Οικονομικό – Επιχειρηματικό Φόρουμ», πληροφορίες για το οποίο θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=57.


ü  ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΛΙΜΑΝΙΑ   

  • Σύμβαση παραχώρησης τερματικού σταθμού λιμένα Δυραχίου
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, 35ετής σύμβαση παραχώρησης του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Δυρραχίου, υπογράφηκε στις 22 Ιουνίου τ.έ. μεταξύ του αλβανικού Υπουργείου Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών και της  Kürüm Shipping Sh.A., ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας των τουρκικών  Kürüm Holdings (51%) και Global Investments Holding (49%). Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Kürüm Holdings κ. Zeki Kaya, το τίμημα, ύψους 33,5 εκατ. $ ΗΠΑ, αποτελεί το αρχικό ποσό της επένδυσης, στόχος της οποίας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανάπτυξη του σταθμού, ώστε να μετατραπεί σε κόμβο εξυπηρέτησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

  • Τελωνείο για το Κόσσοβο στο Δυρράχιο
Όπως αναφέρεται στον αλβανικό τύπο, στην πρόσφατη συνάντησή του (τέλη Ιουνίου τ.έ.) με τον Υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας κ. Ridvan Bode, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στα Τίρανα, ο Αναπλ. Π/Θ και Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κοσσόβου κ. Mimoza KusariLila, ζήτησε τη λειτουργία Τελωνείου στο λιμάνι του Δυρραχίου, όπου θα παρέχεται δυνατότητα να διεκπεραιώνονται όλες οι απαιτούμενες τελωνειακές διαδικασίες για τις κοσσοβάρικες εισαγωγές που τώρα διενεργούνται στο συνοριακό σταθμό Morin.
Παράλληλα, σε σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησαν στα Τίρανα αξιωματούχοι των  δύο πλευρών, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε άρση των δασμολογικών περιορισμών, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης φιλελευθεροποίηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών, όπως και ειδικότερα σε κατάργηση των ισχυουσών τιμών αναφοράς που αποτελούν εμπόδιο στην εξαγωγή κοσσοβάρικων αγροτικών προϊόντων στην αλβανική αγορά. Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Bode στη σημερινή φάση ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων Αλβανίας και Κοσσόβου, καλή ευκαιρία ενίσχυσής τους είναι η δημιουργία κοινών τελωνειακών χώρων, ξεκινώντας από τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας των Υπουργείων Οικονομικών, οι οποίες θα μελετήσουν τη δυνατότητα ενοποίησης των δύο αγορών.


ü  ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ  

  • Οδικός άξονας Τιράνων – Elbasan
Τη διασφάλιση και νέου χαμηλότοκου δανείου, ύψους 25 εκατ.  $ ΗΠΑ, για την κατασκευή του οδικού άξονα Τιράνων – Εlbasan, από το Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας “Saudi Fund for Development” επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, κ. Ridvan Bode, στις 25 Ιουνίου τ.έ., μετά από συνάντησή του με τον Πρέσβη της χώρας στα Τίρανα. Το επιτόκιο του δανείου θα είναι 2% και η περίοδος ωρίμανσης 25 χρόνια με 5 έτη περίοδο χάριτος.  Παράλληλα και το “OPEC Fund for International Development” έχει εγκρίνει δάνειο 20ετούς διάρκειας, με επιτόκιο 3,3% για το έργο, ενώ προ τριμήνου η αλβανική Κυβέρνηση εξασφάλισε δανειοδότηση και από την Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα/IDB, ύψους 222,7 $ ΗΠΑ, για την πλήρη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2013 και θα κοστίσει συνολικά 400 – 460 εκατ. $ ΗΠΑ.
Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή της σήραγγας Kerraba, που αποτελεί μέρος του οδικού άξονα Τιράνων – Εlbasan έχει ανατεθεί στην ελληνική “ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ”, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την επίβλεψη θα αναλάβει η ιταλική “IRD Engineering”, μετά από διεθνή διαγωνισμό και με προσφορά ύψους 2,3 εκατ. $ ΗΠΑ.

  • Δανειοδότηση EBRD/IFC για εκσυγχρονισμό δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας
Δάνειο 50 εκατ. € για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού στην Αλβανία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Ειδικότερα, η Τράπεζα ενέκρινε 12ετές δάνειο στην εταιρεία CEZ Shpërndarje, http://www.cez.al/en/prices/electricity-market-in-albania.html, θυγατρική του τσεχικού CEZ Group στην Αλβανία, για να εκσυγχρονίσει και επεκτείνει το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού στη χώρα, παράλληλα με αντίστοιχο δάνειο, ποσού 50 εκατ. που χορηγήθηκε στην CEZ από το IFC (International Finance Corporation). Οι επενδύσεις, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2014, στοχεύουν στην καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών πόρων, στη βελτίωση της ποιότητας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση των απωλειών, στην ανανέωση του εξοπλισμού και στην εφαρμογή νέου συστήματος εξόφλησης των λογαριασμών, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και η ρευστότητα της εταιρείας και να μειωθούν τα ελλείμματά της.
Όπως ανακοίνωσε η EΤΑΑ, μετά την έγκριση του δανείου, από την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Αλβανία έχει επενδύσει περισσότερα από 570 εκατ. € σε διάφορους κλάδους της αλβανικής οικονομίας, ενεργοποιώντας πρόσθετες επενδύσεις ύψους άνω των 1,3 δις €.
Σημειώνεται, ότι όλες οι προσκλήσεις για προεπιλογή και υποβολή προσφορών για χρηματοδοτούμενα από την ΕΤΑΑ στην Αλβανία έργα, όπως π.χ. οδικά – κατασκευαστικά – έργα  υποδομών στα Τίρανα κ.λπ., δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της :

  • Στον αυτοκινητόδρομο DurresKukes οι πρώτοι σταθμοί διοδίων
Την επόμενη άνοιξη αναμένεται να είναι έτοιμη η Έκθεση του IFC (International Finance Corporation), που λειτουργώντας ως Σύμβουλος της αλβανικής Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις, ανέλαβε τη σύνταξη μελέτης για την παραχώρηση του οδικού άξονα DurresKukes, όπου θα λειτουργήσουν οι πρώτοι σταθμοί διοδίων που θα εγκατασταθούν στη χώρα.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του IFC, τρεις ομάδες εργασίας εξετάζουν τις οικονομικές, τεχνικές και νομικές παραμέτρους για την προετοιμασία των συμβάσεων παραχώρησης του έργου και τη διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού που θα είναι διαφανής και στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν σημαντικοί ξένοι επενδυτές.

  • Αναπτυξιακό  Ταμείο Αλβανίας – Albanian Development Fund/ADF
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αλβανικού Αναπτυξιακού Ταμείου, με την παρουσία του Αλβανού Π/Θ εγκαινιάστηκε, στις 24.6.2011, η ανακατασκευή του οδικού τμήματος  “Rruga Nacionale – Kala Prezë”, κόστους 176 εκατ. αλβ. λεκ, που συνδέει το κέντρο της Κοινότητας με την Εθνική Οδό και συγχρηματοδοτήθηκε από την αλβανική Κυβέρνηση και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (Council of Europe Development Bank, http://www.coebank.org/index.asp?ChangeLangue=EN).
Σημειώνεται, ότι το Αναπτυξιακό Ταμείο Αλβανίας αποτελεί δημόσιο φορέα, ο οποίος διενεργεί τους διεθνείς διαγωνισμούς για χαμηλότερου κόστους έργα που υλοποιούνται στην περιφέρεια της χώρας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών προγραμμάτων δωρητριών χωρών και χρηματοδοτούνται από την αλβανική Κυβέρνηση ή/και διεθνείς αναπτυξιακούς – χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Οι σχετικές προκηρύξεις δημοσιεύονται στον ιστότοπό του, στη θέση “Procurements” http://www.albaniandf.org/english/Prokurime/Pages/Sherbime_konsulence_01.aspx, κατά κατηγορία (“Civil Works”, “Consultancy servicesκαιGoods”).


ü  ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΈΣΕΙΣ

  • Επίσκεψη Υφυπουργού Εμπορίου Κίνας
Την επιθυμία για διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας Αλβανίας-Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών συναλλαγών και του εμπορίου, επισήμαναν ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα και ο Υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας κ. Zhong Shan, σε συνάντησή τους στις 27 Ιουνίου τ.έ.. η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του δεύτερου στην Αλβανία.  Ο κ. Μπερίσα, ευχαριστώντας τον Κινέζο Υφυπουργό για τη βοήθεια, ύψους 10 εκατ. γιεν που η κινεζική Κυβέρνηση χορήγησε στην Αλβανία, ακόμη και το τρέχον έτος, προσκάλεσε τις επιχειρήσεις της Κίνας να επενδύσουν στη χώρα, σε τομείς, όπως ο ορυκτός πλούτος, η κατασκευή Υ/Η μονάδων, ο τουρισμός και οι υποδομές.

  • Επίσκεψη Αναπλ. Π/Θ – ΥΠΕΞ και επιχειρηματιών Ισραήλ
Τη βούληση των δύο Κυβερνήσεων για περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, επισήμαναν, μεταξύ άλλων ο Π/Θ της Αλβανίας κ. Sali Berisha και ο Αναπλ. Π/Θ και Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Avigdor Liberman, σε συνάντησή τους, στα Τίρανα, στις 29.6.2011. Όπως ανακοινώθηκε, τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ συνόδευαν, κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία, 16 επιχειρηματίες που έχουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών συναλλαγών και την πραγματοποίηση επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας,  του τουρισμού και της γεωργίας.  

ü  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

§  Εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά
Αύξηση κατά 8,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σημείωσε ο συνολικός όγκος των δαπανών για ασφάλιστρα στην Αλβανία, το πρώτο 5μηνο του 2011, φτάνοντας στα 3,6 δις αλβαν. λεκ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Οικονομικής Εποπτικής Αρχής της Αλβανίας (Albanian Financial Supervisory Authority, AMF,  http://amf.gov.al/news.asp?id=533).  
Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, το χρονικό διάστημα Ιαν. – Μαϊου 2011, ανήλθε στα 512.876, διπλασιάζοντας το συνολικό τους αριθμό.
Όσον αφορά το ύψος των δαπανών, σημαντική ήταν η άνοδος για ασφάλειες ατυχημάτων και υγείας που αυξήθηκαν κατά 142%, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 5μηνου Ιαν. – Μαϊου 2010, φτάνοντας στα 420 εκατ. αλβ. λεκ, όπως και για ασφάλειες ζωής που αυξήθηκαν σε ποσοστό 43% (430 εκατ. αλβ. λεκ το πρώτο 5μηνο του 2011).

  • Ιδιωτικοποίηση INSIG
Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες πώλησής της, η αλβανική Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας INSIG, δίνοντας προτεραιότητα σε εγχώριους επενδυτές. Η INSIG, που ιδρύθηκε το 1991, έχει σήμερα περισσότερους από 130.000 πελάτες και δραστηριοποιείται και στο Κόσσοβο και την πΓΔΜ, με εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 63 εκατ. $ ΗΠΑ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ως άνω Οικονομικής  Εποπτικής Αρχής, η INSIG χάνει συνεχώς μερίδια στην αλβανική ασφαλιστική αγορά και πλέον κατέχει την 5η θέση, ελέγχοντας το 7,6% των υποχρεωτικών ασφαλίσεων και 11,7% των προαιρετικών.
Σημειώνεται ότι, για την εξαγορά του 61% των μετοχών της INSIG είχε ενδιαφερθεί η American Reserve Life Insurance του αμερικανικού ομίλου Heritage Guaranty Holdings που είχε προσφέρει 25 εκατ. € (36,9 εκατ. $ ΗΠΑ), στη συνέχεια όμως, τον Ιούνιο του 2009, η προσφορά αποσύρθηκε.

  • Περαιτέρω επέκταση Sigal Uniqa Group Austria Sh.A. Αλβανίας στην πΓΔΜ
Την είσοδό της στην ασφαλιστική αγορά της πΓΔΜ και ειδικότερα στον κλάδο ασφάλειας ζωής, ανακοίνωσε η Sigal Uniqa Group Austria Sh.A., η οποία δραστηριοποιείται ήδη 13 χρόνια στην Αλβανία, όπου σήμερα κατέχει κυρίαρχη θέση και μερίδιο της τάξης του 30%. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γεν. Δ/ντή της εταιρείας στην Αλβανία κ. Avni Ponari, η έναρξη λειτουργίας της Uniqa Life στην πΓΔΜ είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της για συνεχή επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή (δραστηριοποιείται και στο Κόσσοβο) και διαφοροποίηση των προϊόντων που προσφέρει. Αν και ο αριθμός των ασφαλειών ζωής διαμορφώνεται ακόμη σε χαμηλό επίπεδο, λόγω έλλειψης παράδοσης, θα πάρει με βεβαιότητα θέση ανάλογη εκείνης στην ΕΕ, όπου οι ασφάλειες ζωής αντιστοιχούν σε ποσό 1.000 €, κατά άτομο, έναντι 3 – 4 € μόνο στις χώρες της περιοχής, ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Ponari.

  • Απελευθέρωση των τιμών για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, η Κυβέρνηση προχώρησε, με  πρόσφατη απόφασή της (Ιουνίου τ.έ.) στην απελευθέρωση των τιμών των ασφαλίστρων για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων. Με βάση την ισχύουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία, το ελάχιστο όριο του ετήσιου ασφάλιστρου που υποχρεούνται οι κάτοχοι αυτοκινήτων να καταβάλουν δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 11.000 αλβαν. λεκ.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, η εν λόγω απελευθέρωση θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε μείωση των ασφάλιστρων, αλλά μακροχρόνια σε αύξηση, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνται προς βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Σημειώνεται, ότι στην Αλβανία είναι καταγεγραμμένα 427.000 αυτοκίνητα περίπου (121 ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός που αποτελεί το χαμηλότερο στην περιοχή, ήτοι σε σχέση με τις Σερβία, Β – Ε και πΓΔΜ, σύμφωνα με τα στοιχεία του open data portal).


ü  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  • Δημοτικές εκλογές στα Τίρανα
Μέσα στον Ιούλιο τ.έ. αναμένεται η οριστική ανάδειξη του νικητή των δημοτικών εκλογών στα Τίρανα. Ήδη, στις 26 Ιουνίου τ.έ. ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων που είχαν τοποθετηθεί σε λάθος κάλπες και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακήρυξε το Σάββατο, 25.6.2011, κατά πλειοψηφία, τον υποψήφιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) κ. Λουλζίμ Μπάσα ως νέο Δήμαρχο των Τιράνων με 93 ψήφους διαφορά από τον κ. Έντι Ράμα, υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) και νυν Δήμαρχο.
Αμέσως μετά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε ενστάσεις, ζητώντας να κηρυχθούν οι δημοτικές εκλογές της 8ης Μαϊου 2011 στα Τίρανα άκυρες, επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, την αναντιστοιχία του αριθμού των ψηφοφόρων με τις ψήφους που βρέθηκαν στις κάλπες. Οι  σχετικές αποφάσεις του Εκλογοδικείου εκτιμάται ότι θα ληφθούν μέσα στον προσεχή μήνα (Ιούλιο τ.έ.).

  • Ψήφιση Ν/Σ για απογραφή πληθυσμού
Την 1η εβδομάδα του Ιουλίου τ.έ. αναμένεται η ψήφιση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του Ν/Σ που κατατέθηκε από τον Υπουργό Καινοτομίας και Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών και Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Απογραφής κ. Genc Pollo για την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία. Κατά την απογραφή, η οποία θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου τ.έ. και θα συνεχιστεί ένα μήνα, προβλέπεται η συμπλήρωση ερωτηματολογίου, που όπως ανέφερε η επικεφαλής της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT), συντάχθηκε με βάση τις οδηγίες της Eurostat και θα περιέχει υποχρεωτικές και προαιρετικές ερωτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου