Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η Αλβανία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΚΣΟΣΕΠ


photo
Η πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου, Γιοζεφίνα Τοπάλι (δεξιά). [Reuters]

Η Αλβανία ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (ΚΣΟΣΕΠ) σε τελετή που έλαβε χώρα στο Κίεβο την Κυριακή (3 Ιουλίου). Στη διάρκεια των επομένων έξι μηνών η πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι θα έχει την προεδρία του οργανισμού. Στα μέλη της ΚΣΟΣΕΠ περιλαμβάνονται η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Αρμενία, η Γεωργία, η Ελλάδαη Μολδαβίαη Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβίαη Τουρκίακαι η Ουκρανία.
Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν συνεχίσει να αναθεωρούν τους επιχειρηματικούς τους κανονισμούς, σύμφωνα με την έκθεση Doing Business in Southeast
Europe 2011 που δημοσιεύτηκε από το Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδοτήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας την Τετάρτη (29 Ιουνίου). Το έγγραφο αναλύει την ευκολία διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε 22 πόλεις στην Αλβανίαστη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε),στο Κοσσυφοπέδιοστην ΠΓΔΜστη Μολδαβίαστο Μαυροβούνιο και στη Σερβία. Υπολογίζει τέσσερις τομείς: το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, την αντιμετώπιση των οικοδομικών αδειών, τη δήλωση περουσιακών στοιχείων και την επιβολή συμβολαίων. Επίτιμη μνεία έχει γίνει στα Σκόπια και τη Μπάνια Λούκα, καθώς έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε όλους τους τομείς.
Τα επιτόκια στη Βουλγαρία είναι χαμηλότερα από αυτά στη Ρουμανία, αλλά πολύ υψηλότερα από ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη οικονομολόγων του τραπεζικού οργανισμού Unicredit Bulbank. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (4 Ιουλίου), εξέτασε δέκα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά την περίοδο 2007-2010 και αποκάλυψε πως το μερίδιο "κακής" πίστωσης είναι υψηλότερο στη Ρουμανία, φτάνοντας το 20,5%.
Η Βουλγαρία και η Ρωσία συμφώνησαν να επεκτείνουν κατά τρεις ακόμη μήνες τις συνομιλίες σχετικά με το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ανακοίνωσε την Παρασκευή (1η Ιουλίου) ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράικο Τραΐκοφ. Η προηγούμενη συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί τον Απρίλιο και έληξε στα τέλη του Ιουνίου, έδινε στις δύο πλευρές επιπλέον χρόνο για να εξετάσουν εκκρεμή θέματα, όπως τα επιπλέον δίχτυα ασφαλείας και τις δαπάνες του έργου.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρουμανίαςκατά μία μονάδα σε BBB - τη Δευτέρα (4 Ιουλίου), ανεβάζοντας τη χώρα σε επίπεδο επενδυτικής φερεγγυότητας. Ο οίκος εξήγησε πως η αναβάθμιση-- η πρώτη εδώ και σχεδόν τρία χρόνια -- αποφασίστηκε λόγω των επιτυχών προσπαθειών της Ρουμανίας για μείωση του ελλείματος του προϋπολογισμού της και υπερνίκηση της ύφεσης που περνά τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε τη Δευτέρα (4 Ιουλίου) πως οι τρέχουσες προτάσεις για μετακύλιση ιδιωτικών τραπεζών σχετικά με το χρέος της Ελλάδας θα αντιπροσώπευαν, ουσιαστικά, "επιλεκτική χρεωκοπία". Γερμανικοί και Γαλλικοί οικονομικοί οργανισμοί έχουν ήδη συμφωνήσει με την κίνηση αυτή, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να αντιμετωπίσει τα χρέη της. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης ύψους έως και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Σερβία θα λάβει 137 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία για διάφορα έργα σχετικά με την ενέργεια, τους θεσμούς και την ανεργία. Τα μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα διοχετευθεί σε έργα σχετικά με την ενέργεια και συγκεκριμένα τον εκσυγχρονισμό του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Vlasina, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπόζινταρ Ντιέλιτς την Παρασκευή (1η Ιουλίου).
Η Ιστανμπούλ θα είναι στην κορυφή μιας λίστας από 132 πόλεις όπου ο τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς φέτος, αποκάλυψε το Σάββατο (2 Ιουλίου) ο Διεθνής Κατάλογος Παγκόσμιων Πόλεων Προορισμών της Mastercard (Worldwide Index of Global Destination Cities). Η εταιρεία είπε πως τα έσοδα της τουρκικής πόλης από τον τουρισμό θα φτάσουν τα $10,2 δισεκατομμύρια, δηλαδή αύξηση 30,1% σε ετήσια βάση.
Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη Δευτέρα (4 Ιουλίου) πως περίπου 20.000 νέες εταιρείες θα λάβουν επιχορήγηση σε μετρητά ύψους έως και 10.000 ευρώ υπό τον όρο ότι δεν θα απολύσουν εργαζόμενους. Το πρόγραμμα που στοχεύει στη μείωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και θα συνεχίσει και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Η Κροατία εξέδωσε κυβερνητικά ευρωομόλογα αξίας 750 εκατ. ευρώ την Πέμπτη (30 Ιουνίου). Τα ομόλογα έχουν ημερομηνία λήξης το 2018 και τοκομερίδιο της τάξεως του 5,875. Εξαντλήθηκαν σχεδόν αμέσως.
Από διάφορες πηγές -- 29/06/11 - 6/07/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου