Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Δελτίο για την Αλβανία Αύγουστος 2011


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ   
Αύγουστος 2011

Επισκόπηση οικονομικών ειδήσεων από τον αλβανικό τύπο

Συντάκτρια: Χρυσάνθη Πασσάδη – Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων



ü  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • Τράπεζες – Ετήσια Έκθεση Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών
Σύμφωνα με τη φετινή ετήσια Έκθεση της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών “Albanian Association of Banks / ΑΑΒ”, http://www.aab.al/eng/default.asp, “Annual Report 2010”, το συνολικό ενεργητικό (assets) των 16 ιδιωτικών εμπορικών τραπεζών της χώρας – μελών της Ένωσης, ανήλθε το 2010 στα 990,6 δις αλβ. λεκ (2009: 886,3 δις) και οι καταθέσεις στα 816,7 δις αλβ. λεκ έναντι 694,3 δις αλβ. λεκ το 2009 (αύξηση ποσοστού 18%, ισοτιμία 1 € = 138,77 αλβ. λεκ). Ο αριθμός των καταστημάτων τους αυξήθηκε στα τέλη του 2010 στα 548, σε σχέση με 533 στις 31.12.2009, από τα οποία τα 133 ή κάθε 4ο τραπεζικό κατάστημα που λειτουργεί στην Αλβανία ανήκει στις ελληνικές Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Alpha Bank και Tirana Bank, όπου απασχολούνται συνολικά 1.157 άτομα. Επιπλέον, το δυναμικό της Emporiki Bank/Credit Agricole Group ανερχόταν στα τέλη Δεκ. 2010 στα 238 άτομα και 23 καταστήματα. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΒ, αύξηση σημειώθηκε το 2010 και στον αριθμό των μηχανημάτων ΑΤΜ και POS που λειτουργούν στην Αλβανία, ο οποίος στις 31.12.2010 ανήλθε στα 771 και 4.903 αντίστοιχα (31.12.2009: 741 ΑΤΜ και 4.370 POS), όπως και στις τραπεζικές κάρτες, ο συνολικός αριθμός των οποίων  έφτασε στις 694.848, σε σχέση με 566.985 την 31η Δεκεμβρίου 2009.
Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης της ΑΑΒ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, στη θέση : 

  • Τράπεζες – Κεντρική Τράπεζα Αλβανίας
Το αλβανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει στέρεο, παρουσιάζει σταθερότητα και εξακολουθεί να είναι έτοιμο για χορήγηση νέων δανείων, αλλά το κύριο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η χαμηλή ζήτηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας κ. Ardian Fullani, στις 31.8.2011.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας (Bank of Albania, BoA, www.bankofalbania.org), τα καθαρά κέρδη των εμπορικών τραπεζών στην Αλβανία μειώθηκαν, συνολικά, στα 1,1 δις αλβ. λεκ (11,23 εκατ. $ ΗΠΑ ή 8 εκατ. €) το Α΄ εξάμηνο του 2011, σε σχέση με 3,6 δις αλβ. λεκ (36 εκατ. $ ΗΠΑ ή 25,7 εκατ. €) το αντίστοιχο διάστημα του 2010, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη αύξηση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, το ποσοστό των οποίων στα τέλη του Α΄ εξάμηνου του 2011 ανήλθε στο 16,61%, έναντι 12% στα τέλη Ιουνίου 2010.
Επίσης, ο κ. Fullani σημείωσε, ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο τ.έ. διαμορφώθηκε στο 3,6%, δηλ. μέσα στα όρια του στόχου της (+/-3%), η BoA αποφάσισε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο σημερινό επίπεδο του 5,25%.


  • Moodys: Η Αλβανία διατηρεί την αξιολόγηση Β1
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Αλβανίας από το Moodys και πάλι με Β1, καθώς και οι επισημάνσεις της σχετικής φετινής (2011) Έκθεσης του οίκου, σχολιάστηκαν σε σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου τον Αύγουστο τ.έ..
Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, το θετικό σημείο είναι ότι από το 2007, οπότε πραγματοποιήθηκε η 1η αξιολόγηση, ο οίκος συνεχίζει να κατατάσσει την Αλβανία στην κατηγορία Β1 και ότι στην Έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατά τη Moodys η ευρωστία της οικονομίας της Αλβανίας, σήμερα, κρίνεται ως χαμηλή, κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους της και του χαμηλού κατά κεφαλή ΑΕΠ, ενώ επισημαίνεται, ότι η οικονομική δραστηριότητα επέδειξε συγκριτικά ανθεκτικότητα στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ότι η οικονομία βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο σε φάση εξισορρόπησης.

  • Γεωργία
Σύμφωνα με τα στατιστικά που περιέχονται στην ετήσια έκθεση του 2010 του αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτή που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές, αλλά και στις εξαγωγές της χώρας στον ευρύτερο γεωργικό τομέα (γεωργικά, κτηνοτροφικά, αγροτοβιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των ειδών διατροφής και καπνού).
Ειδικότερα, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας ανήλθαν το 2010 στα 80,3 δις αλβ. λεκ (2009: 69,2 δις αλβ. λεκ) και οι εξαγωγές στα 9,2 δις αλβ. λεκ (2009: 7,5 δις αλβ. λεκ), με το μεταξύ τους λόγο να παραμένει σταθερά στο 9 : 1.
Μεταξύ των χωρών προέλευσης των εισαγωγών αγροτικών και αγροτοβιομηχανικών προϊόντων της Αλβανίας, την 1η θέση κατέλαβε το 2010 η Ιταλία (αξία: 13,5 δις αλβ. λεκ), με μερίδιο της τάξης του 16,9% και ακολούθησε η Ελλάδα με μερίδιο 14,8% (αξία: 11,9 δις αλβ. λεκ). Αντίστοιχη ήταν η θέση των δύο χωρών το 2010 και στις αλβανικές εξαγωγές του κλάδου, με την Ιταλία να αποτελεί την 1η χώρα προορισμού (μερίδιο: 42,7% και αξία: 3,9 δις αλβ. λεκ) τους και την Ελλάδα τη 2η (μερίδιο: 10,1% και αξία: 0,9 δις αλβ. λεκ).

  • Αγορά ακινήτων στα Τίρανα
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, οι τιμές αγοράς κατοικίας στα Τίρανα, σε εγχώριο νόμισμα, συνεχίζουν να σημειώνουν αύξηση, που όμως το Β΄ τρίμηνο τ.έ. περιορίστηκε στο 1,6%, έναντι του Β΄ 3μηνου 2010. Εκφρασμένες μάλιστα σε €, το οποίο αποτελεί το νόμισμα των εν λόγω συναλλαγών, οι τιμές αγοράς διαμερισμάτων – κατοικιών παρουσίασαν την ως άνω χρονική περίοδο μείωση της τάξης του 1,2% σε ονομαστικούς και 5% σε πραγματικούς όρους.
Σημαντική, της τάξης του 16,2%, εκτιμάται ότι ήταν στο ως άνω χρονικό διάστημα και μείωση των ενοικίων των διαμερισμάτων στην αλβανική Πρωτεύουσα.
Σημειώνεται ότι από το 1998, οι τιμές  πώλησης διαμερισμάτων στα Τίρανα παρουσίαζαν σταθερά άνοδο ποσοστού 9,2%, σε ετήσια βάση, ενώ από το 2008, η εν λόγω αύξηση μειώθηκε στο 7,8% για να περιοριστεί στο 1,6% μεταξύ Ιουνίου 2010/2011.


ü  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • Επίσκεψη Γερμανού Υπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης  στην Αλβανία
Διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε από 4.8.2011 ο Υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας κ. Dirk Niebel.  Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός Υπουργός, στην Αλβανία επιτεύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια εντυπωσιακή εξέλιξη και ως εκ τούτου η αναπτυξιακή συνεργασία με τη χώρα παρουσιάζει απαιτήσεις. Η Γερμανία συνοδεύει την Αλβανία στην προσέγγισή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το γεγονός ότι παρέχουμε στη χώρα στήριξη υψηλού επιπέδου σημαίνει παράλληλα ότι και οι απαιτήσεις μας είναι αντίστοιχου –  υψηλού επιπέδου».
Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αλβανία, ο κ. Niebel επισκέφθηκε και το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιράνων «Μητέρα Τερέζα», ο εκσυγχρονισμός, η διαχείριση και λειτουργία του οποίου έχει ανατεθεί από το 2005, με 20ετή σύμβαση παραχώρησης (ΡΡΡ), στην εταιρεία ΤΙA Sh.p.k., κοινοπραξία των γερμανικών Hochtief AirPort GmbH και Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG) – μέλους της γερμανικής αναπτυξιακής Τράπεζας KfW, όπως και του Albanian-American Enterprise Fund (AAEF).
Επίσης, ο Γερμανός Υπουργός εγκαινίασε, μαζί με τους Π/Θ της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου την λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ισχύος 400 kV, μεταξύ των δύο χωρών, η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε από την
KfW. «Η γραμμή αυτή που διασφαλίζει την παροχή ρεύματος στις δύο χώρες είναι η αρχή. Η Αλβανία θα συνδεθεί με την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το Μάιο έδωσα το σύνθημα για την κατασκευή της γραμμής μεταφοράς Αλβανίας – Κοσσόβου και το διάστημα αυτό προετοιμάζεται και η γραμμή σύνδεσης Αλβανίας – πΓΔΜ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην  τελετή εγκαινίων ο κ. Niebel, ο οποίος συνοδευόμενος από εκπροσώπους της αλβανικής Κυβέρνησης τοποθέτησε επιπλέον και το θεμέλιο λίθο της έναρξης των εργασιών βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της αλβανικής πόλης Shkodra.
Όπως δήλωσε ο Π/Θ κ. Sali Berisha, η γερμανική βοήθεια προς την Αλβανία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, έχει φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ και εστιάζεται σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η ύδρευση, τα αποχετευτικά έργα, η γεωργία, η εκπαίδευση κ.ά..

  • Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών Κίνας στα Τίρανα
Η σύσφιξη των διμερών σχέσεων Αλβανίας και Κίνας αποτέλεσε την κύρια προτεραιότητα της συνάντησης του Αλβανού Π/Θ κ. Sali Berisha με τον Κινέζο ΥΠΕΞ κ. Yang Jiechi, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα, στις 3 – 4 Αυγούστου τ.έ.. Κατά τη συνάντηση, οι δύο Κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους και εμβάθυνσή της, ιδιαίτερα στους τομείς των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.
Όπως δημοσιεύτηκε στον αλβανικό τύπο, στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας, όπως για τον τομέα του τουρισμού και της κατάρτισης προσωπικού. Ο κ. Jiechi επισήμανε ότι η Κυβέρνησή του θα παρέχει διευκολύνσεις για τις αλβανικές εταιρείες και τα προϊόντα και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει η αλβανική οικονομία. Επίσης,  εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία μίας ελεύθερης οικονομικής ζώνης για τις κινεζικές εταιρείες στην Αλβανία.
Σημειώνεται, ότι η αξία των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας με την Κίνα ανήλθε το 2010 στα 39.111 εκατ. αλβ. λεκ (283,8 εκατ. €) έναντι 36.119 εκατ. αλβ. λεκ (273,6 εκατ. €) το 2009, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 8,2% και καθιστώντας την Κίνα τον 3ο σε αξία συναλλαγών εμπορικό εταίρο της χώρας. Το 2011, οι αλβανικές από την Κίνα εισαγωγές σημειώνουν αύξηση, με την αξία τους να έχει φτάσει το Α΄ εξάμηνο τ.έ. στα 16.071 εκατ., σε σχέση με 13.399 εκατ. αλβ. λεκ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σε αντίθεση με τις αλβανικές προς τη χώρα εξαγωγές, όπου παρατηρείται μείωση από τα 5.088 εκατ. στα 2.561 εκατ. αλβ. λεκ.

  • Εκτιμήσεις για αύξηση αλβανικών εξαγωγών στο Κόσσοβο
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου και δηλώσεις εκπροσώπων αλβανικών επιχειρηματικών φορέων, μετά την απόφαση του Κοσσόβου, στις 22.7.2011, να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στα προϊόντα προέλευσης Σερβίας και δασμός 10% στα εισαγόμενα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αγαθά, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και ιδιαίτερα των εξαγωγών της Αλβανίας προς την περιοχή.
Θετικές προοπτικές διαφαίνονται ειδικότερα για τα είδη διατροφής και τα δομικά υλικά, κλάδοι στους οποίους έχουν ήδη αναπτυχθεί επιτυχείς συνεργασίες μεταξύ αλβανικών και κοσσοβάρικων επιχειρήσεων και υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας αλβανικής Αρχής (INSTAT), η αξία των εξαγωγών της Αλβανίας προς το Κόσσοβο παρουσίασε το 2010, σε σχέση με το 2009, αύξηση της τάξης του 40% και ανήλθε στα 10.014 εκατ. ALL (72,7 εκατ. €), έναντι 54 εκατ. € το 2009. Ως αποτέλεσμα, το Κοσσυφοπέδιο κατέλαβε το 2010 τη 2η σημαντικότερη θέση μεταξύ των προορισμών των αλβανικών εξαγωγών, με μερίδιο όμως που στο σύνολο παραμένει χαμηλό, γύρω στο 6,2% (των εξαγωγών της Αλβανίας), ενώ κατέλαβε και την 7η θέση μεταξύ των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Αλβανίας, με όγκο εμπορίου ύψους 13.813 εκατ. ALL (100,2 εκατ. €), αλλά και πάλι με μικρή συμμετοχή στο σύνολο, ποσοστού 2,2% περίπου. Η ως άνω ανοδική εξέλιξη των αλβανικών προς το Κόσσοβο εξαγωγών συνεχίστηκε και το 2011, με την αξία τους το Α΄ εξάμηνο τ.έ. να έχει φτάσει στα 5.683 εκατ. αλβ. λεκ σε σχέση με 4.128 εκατ. αλβ. λεκ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

  • Επίσκεψη Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κοσσυφοπεδίου στα Τίρανα
Συνομιλίες με τον Αλβανό Υφυπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Eno Bozdo  είχε ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Κοσσυφοπεδίου κ. Besim Beqaj, ο οποίος στις 22.8.2011 συναντήθηκε και με τον Π/Θ της Αλβανίας κ. Sali Berisha.
Στη συνάντησή του με τον Αλβανό Π/Θ, ο κ.  Beqaj, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών κλάδων στο Κόσσοβο, όπως η σταθερή τηλεφωνία και η ενέργεια, παρουσίασε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στον ενεργειακό τομέα (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνδυαστική εκμετάλλευση λιγνίτη κ.ά. φυσικών πόρων Κοσσόβου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Αλβανίας, ολοκλήρωση/ενοποίηση ενεργειακών συστημάτων) και επισήμανε τις προοπτικές και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις δύο πλευρές από τη μεγαλύτερη εμπλοκή και δραστηριοποίηση των επιχειρηματιών και του ιδιωτικού τομέα ευρύτερα. Στη συνάντηση έγινε, επίσης, αναφορά και στις δυνατότητες συνεργασίας στο γεωργικό και αγροτοβιομηχανικό τομέα.

  • Ιταλο-αλβανική συμφωνία για μετατροπή χρέους
Συμφωνία για μετατροπή χρέους (dept-for-development swap) της Αλβανίας, ποσού 20 εκατ. €, σε πόρους χρηματοδότησης προγραμμάτων στους τομείς της δημιουργίας απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, υπογράφηκε από τον Αλβανό Υπουργό Οικονομικών κ. Ridvan Bode και τον Πρέσβη της Ιταλίας στα Τίρανα κ. Saba dElia, τον Αύγουστο τ.έ.. H συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Αναπτυξιακής Συνεργασίας, 2010 – 2012, των δύο χωρών και προβλέπει τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, όπου θα μεταφερθεί συνολικά ποσό 20 εκατ. €, το οποίο προέρχεται από οφειλές της αλβανικής στην ιταλική πλευρά από χορηγηθέντα χαμηλότοκα δάνεια και θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση – υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ανάπτυξης.
Σημειώνεται, ότι η Ιταλία παραμένει σταθερά ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, με μερίδιο της τάξης του 34% (1/3) του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της χώρας. Στην Ιταλία κατευθύνθηκε το 2010 πάνω από το 50% των αλβανικών εξαγωγών (κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης που κατασκευάζονται για λογαριασμό ιταλικών επιχειρήσεων) και από τη χώρα προήλθε το 28% των εισαγωγών της Αλβανίας, ιδιαίτερα αξιόλογο μερίδιο, που μάλιστα συνεχίζει και το τρέχον έτος (2011) να εξελίσσεται ανοδικά.
ü  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • Ανοδική εξέλιξη εξερχόμενου και εισερχόμενου τουρισμού Αλβανίας
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Δ/νσης Συνοριακών Σταθμών της Αλβανίας, που δημοσιεύτηκαν στον τύπο, 1,8 εκατ. Αλβανοί πολίτες ταξίδεψαν στο εξωτερικό το Α΄ εξάμηνο του 2011, αριθμός κατά 25% υψηλότερος από τον αντίστοιχο του Α΄ εξαμήνου του 2010. Η μεγαλύτερη έξοδος σημειώθηκε προς την Ελλάδα, με τους σταθμούς της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής να παρουσιάζουν άνοδο κατά 11% και 52% αντίστοιχα.
Επίσης, 112.000 Αλβανοί πολίτες ταξίδεψαν από τον Ιαν. – Ιούνιο του 2011 προς την Ιταλία από το λιμάνι του Δυρραχίου, αριθμός που παρουσιάζει 20% αύξηση, σε σχέση με τον περσινό στο ίδιο διάστημα, ενώ και στο αεροδρόμιο Τιράνων (ΤΙΑ) η κίνηση ήταν αυξημένη. Ειδικότερα, το πρώτο 5μηνο του 2011, 220.000 Αλβανοί περίπου ταξίδεψαν αεροπορικά στο εξωτερικό και καταγράφηκαν 4.155 αναχωρήσεις πτήσεων, 10% περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Όπως δήλωσε ο Δ/ντής της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους με το μεγαλύτερο μερίδιο της αλβανικής αγοράς “Belleair” κ. Arbi Xhelo, η επιβατική της κίνηση με χώρα αναχώρησης την Αλβανία παρουσιάζεται φέτος κατά 25% αυξημένη σε σχέση με το 2010 και στην πλειονότητα (60%) πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας και συνταξιούχους που επισκέπτονται τις οικογένειές τους στο εξωτερικό. Κατά τον κ. Xhelo και τα στοιχεία της “Belleair”, από το υπόλοιπο 40%, το 12% των επιβατών της μεταβαίνει στο εξωτερικό για λόγους εκπαίδευσης, το 20% για επιχειρηματικούς σκοπούς και μόνο το 8% για τουρισμό.
Παράλληλα, αυξημένος, σε σχέση με τα προηγούμενη έτη, ήταν φέτος και ο εισερχόμενος τουρισμός στην Αλβανία, την οποία, όπως ενδεικτικά ανέφερε ο Αλβανός Π/Θ σε συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Αύγ. 2011, στο διάστημα από 1.1 – 8.8.2011, επισκέφθηκαν 411.972 αλλοδαποί πολίτες.

§  Οι Αλβανοί επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Shqip, του Αυγ. τ.έ., η άρση των θεωρήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο είναι ο κύριος λόγος για τη μαζική έξοδο των Αλβανών για διακοπές στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τουριστικά γραφεία, φέτος υπάρχει αυξημένη ζήτηση για διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της λόγω: α) της άρσης των θεωρήσεων, β) της γεωγραφικής εγγύτητας, γ) της ύπαρξης στην Ελλάδα μεγάλου αριθμού Αλβανών μεταναστών, τους οποίους επισκέπτονται γνωστοί ή συγγενείς τους και δ) της δυναμικής και αποτελεσματικής προβολής τουριστικών παραγόντων για τον ελληνικό τουρισμό και τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες προσφέρουν πακέτα με προσιτές τιμές και ποιοτικές υπηρεσίες, στοχεύοντας να ξεπεράσουν την Τουρκία που τα τελευταία χρόνια κυριαρχούσε στην αλβανική τουριστική αγορά.
Στην εφημερίδα παρουσιάζονται και ορισμένα στατιστικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2010, πέρασαν προς την Ελλάδα, μέσω Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής, 214.000 Αλβανοί πολίτες, ενώ την ίδια περίοδο φέτος ο εν λόγω αριθμός ανήλθε στους  302.000, δηλ. σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 41%. 
Σημειώνεται, ότι και σε σειρά άλλων δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου, του Αυγούστου τ.έ., γίνεται αναφορά στην επιλογή της Ελλάδας ως πρώτου τουριστικού προορισμού των Αλβανών το φετινό καλοκαίρι και επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τα τουριστικά γραφεία να προσφέρουν ελκυστικά από οικονομικής άποψης πακέτα. Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου “Sava Tours”,  προορισμοί στην Ελλάδα προτιμώνται κυρίως για παραμονή 2 – 3 ημερών και λιγότερο για διακοπές μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος.

ü  ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ και ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

  • Ελληνική συμμετοχή στη 18η Διεθνή Γενική Έκθεση, Τίρανα, 25 – 30.11.2011
Στο διάστημα από 25 - 30.11.2011 θα πραγματοποιηθεί φέτος η 18η Διεθνής Γενική Έκθεση "International Trade Fair" που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την εταιρεία Klik Ekspo Group (http://www.klikekspogroup.com/index.php?gj=en) στο Συνεδριακό Κέντρο (Palace of  Congresses) των Τιράνων και αποτελεί τη σημαντικότερη εκθεσιακή εκδήλωση στην Αλβανία, με σημαντική ελληνική παρουσία.
Η φετινή ελληνική συμμετοχή στη 18η "International Trade Fair", θα διοργανωθεί από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ ΑΕ, αρμόδια κα Αρ. Γκαναπετιάν, τηλ. 2310 291 135, e-mail: exabroad1@tif.gr), η οποία έχει εκδώσει και σχετική ανακοίνωση με το πακέτο των προσφερόμενων υπηρεσιών και τους όρους/αίτηση συμμετοχής, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της, στη θέση
Αντίστοιχη ανακοίνωση, για τα μέλη του, με ημερομηνία λήξης της υποβολής αίτησης την 16η Σεπτεμβρίου 2011, δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στη θέση http://www.ebeth.gr/details.php?id=15592.
Σημειώνεται, ότι η σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των διοργανωτών, στην περσινή 17η Διεθνή Γενική Έκθεση, ο αριθμός των εκθετών ανήλθε συνολικά στους 300 (από την Αλβανία και το εξωτερικό) και των επισκεπτών στα 30.000 άτομα περίπου. Τη διοργάνωση εγκαινίασε ο Π της χώρας και την Έκθεση επισκέφθηκαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας, εκπρόσωποι αλβανικών δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων, όπως και  διπλωματικών αρχών και διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στη χώρα, εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης, καθώς και επιχειρηματικές αποστολές και αντιπροσωπείες από αλβανικές περιφέρειες και το εξωτερικό.
Οι θεματικές ενότητες που καλύπτει η εν λόγω Έκθεση ποικίλουν από την οικοδομή και την κατασκευή,  τις μεταφορές, την ένδυση και τα κοσμήματα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την υγεία γενικότερα, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων, τη μεταλλευτική βιομηχανία έως και τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία τροφίμων.

  • Διεθνής Έκθεση “Agribusiness 2011”, Tίρανα, 23 – 25.9.2011
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Γεωργίας της Αλβανίας “Agribusiness Council of Albania/KASH”, η φετινή ετήσια Διεθνής Έκθεση “Agribusiness 2011” που διοργανώνεται από τον εν λόγω φορέα, με τη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτή της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα το διάστημα από 23 – 25.9.2011. Πληροφορίες για την Έκθεση περιέχονται στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου http://www.kash.org.al/index.php, όπου περιέχονται κ.ά. χρήσιμες πληροφορίες για το γεωργικό τομέα στην Αλβανία.

  • Ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου και Γαστρονομίας, Πόγραδετς, 29.8 – 4.9.2011
Με ελληνική συμμετοχή, που υποστηρίζεται από την Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 29 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2011 στο Πόγραδετς της Αλβανίας το «Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου και Γαστρονομίας», στο οποίο θα προβληθούν 76 συνολικά ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από την  Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την πΓΔΜ, τη Ρουμανία,  τη Σερβία και το Κόσσοβο.
Από την Ελλάδα θα προβληθεί η πολυβραβευμένη και με μεγάλη απήχηση σε διεθνές επίπεδο «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, ο οποίος θα παραβρεθεί στην προβολή της, καθώς και τέσσερις ταινίες μικρού μήκους.
Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές που στοχεύουν στην καθιέρωσή της, είναι να προβληθεί παράλληλα και η βαλκανική γαστρονομία και για το σκοπό αυτό κάθε ημέρα θα παρουσιάζεται και μία διαφορετική παραδοσιακή κουζίνα.


ü  ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ  ΣΧΕΣΕΙΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • Ελληνο-αλβανικό εξωτερικό εμπόριο στον ευρύτερο αγροτικό τομέα
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που περιέχονται στην τελευταία (2010) ετήσια έκθεση του αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτή, σταθερά ανοδική είναι η εξέλιξη του ελληνο-αλβανικού εμπορίου στον ευρύτερο αγροτικό – αγροτοβιομηχανικό τομέα που διαμορφώνεται ως εξής:
Εισαγωγές Αλβανίας από Ελλάδα
(σε εκατ. αλβ. λεκ)
Εξαγωγές Αλβανίας προς Ελλάδα
(σε εκατ. αλβ. λεκ)
2008
2009
2010
2008
2009
2010
9.744.059
10.800.070
11.884.070
688.807
583.916
920.613
Η σύνθεση των αγροτικών εισαγωγών της Αλβανίας από τη χώρα μας και των αλβανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, το τελευταίο έτος (2010 – σημαντικότερα είδη) με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, αναλύονται ως ακολούθως:
Εισαγωγές Αλβανίας από Ελλάδα
(2010, σε εκατ. αλβ. λεκ)
Εξαγωγές Αλβανίας προς Ελλάδα
(2010, σε εκατ. αλβ. λεκ)
Προϊόν
Αξία
Προϊόν
Αξία
Τσιγάρα
2.963.020
Καπνός
433.587
Μπύρα
1.160.839
Κονσέρβες λαχανικών
300.869
Εσπεριδοειδή
1.104.329
Αυγά
45.385
Χοιρινά
761.170
Τομάτες
33.009
Μήλα, αχλάδια, κυδώνια
586.648
Μεταλλικό νερό
9.210
Κονσέρβες λαχανικών
425.458
Σύνολο ανωτέρω προϊόντων
822.060
Παρασκευάσματα διατροφής
284.158
Γενικό σύνολο
920.613
Μαργαρίνες
282.785


Σύνολο ανωτέρω προϊόντων
7.568.407


Γενικό σύνολο
11.884.070



  • Εμβάσματα μεταναστών προς την Αλβανία
Με αναφορές σε τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου το 3ήμερο 6 – 8.8.2011, σχολιάστηκαν τα στοιχεία που δόθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος στη Βουλή των Ελλήνων, σε απάντηση ερώτησης βουλευτή, για τα χρήματα που στέλνουν στην πατρίδα τους, μέσω τραπεζών, οι διαμένοντες στη χώρα μας μετανάστες.
Σύμφωνα με τα ως άνω στοιχεία, από το 2003 έως το Μάιο του 2011, οι εκροές και μεταβιβάσεις χρημάτων μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας προς την Αλβανία έφτασαν στα 2.263,2 εκατ. €..

  • Επίσημη επίσκεψη Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, Αλβανία, 28 – 30.8.2011
Eπίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Ελευθέριος Οικονόμου, από 28 – 30 Αυγούστου τ.έ., ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του κ. Hysni Burgaj.
Ο κ. Οικονόμου, που συνοδευόταν από ομάδα υψηλόβαθμων Ελλήνων Aξιωματικών του Σώματος, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Bujar Nishani.
Όπως δημοσιεύτηκε στον αλβανικό τύπο, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επισήμανε ότι θεωρεί την επιτυχημένη ελληνο-αλβανική συνεργασία παράδειγμα για τις βαλκανικές αστυνομικές αρχές που δείχνει τον τρόπο που πρέπει να συνεργάζονται για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.  
Στις συζητήσεις, εξετάστηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς αστυνομικής συνεργασίας, σε σημαντικούς τομείς, όπως η διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των πολιτών και των δύο χωρών που περνούν τα σύνορα, οι παράνομες διακινήσεις ανθρώπων και προϊόντων, η καταπολέμηση του κοινού, του οργανωμένου και του διασυνοριακού εγκλήματος κ.λπ., ενώ συμφωνήθηκε και η πραγματοποίηση κοινών σεμιναρίων στελεχών των δύο Σωμάτων προς ανταλλαγή εμπειριών.


ü  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • Κινητή τηλεφωνία – Χαμηλότερες τιμές από 1.9.2011
Από 1.9.2011 τίθεται σε ισχύ η απόφαση της αρμόδιας αλβανικής Αρχής Authority of Electronic and Postal Telecommunications (AKEP, www.akep.al), για μείωση των τιμών κλήσεων κινητής τηλεφωνίας από τη μία εταιρεία στην άλλη. Σύμφωνα με δημοσίευμα αγγλόφωνου αλβανικού οικονομικού εντύπου, το τελευταίο έτος ήταν δύσκολο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κυρίως λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού, της εισόδου στην αγορά και νέων επιχειρήσεων, των διαρκών τιμολογιακών παρεμβάσεων της AKEP, της υψηλής πλέον διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας, ποσοστού πάνω από 140% (έναντι 10,2% μόνο της σταθερής τηλεφωνίας), αλλά και της διαμόρφωσης του ποσοστού διεύρυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Αλβανία σε χαμηλότερο επίπεδο, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνων στη χώρα εκτιμάται σήμερα στα 4,75 εκατ. άτομα (Δεκ. 2010: 4.547.807 χρήστες), ενώ στην αλβανική αγορά δραστηριοποιούνται τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι AMC (Cosmote), που υπολογίζεται ότι κατέχει το 40% της αγοράς, η Vodafone με 35% μερίδιο, η Eagle Mobile του τουρκικού ομίλου Çalik Holding με μερίδιο 20% και η αλβανική Plus Communication που κατέχει το υπόλοιπο 5% της αγοράς.

  • Ακύρωση χρηματοδοτήσεων Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους 1,1 δις $
Την ακύρωση χρηματοδοτήσεων, προς το Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, λόγω διαπίστωσης παρατυπιών στη διεξαγωγή διαγωνισμού προμήθειας  εξοπλισμού για αλβανικά νοσοκομεία, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε επιστολή της υπεύθυνης για την Αλβανία Δ/ντριας και Συντονίστριας Ν.Α. Ευρώπης της World Bank κας Jane Armitage προς τις αρμόδιες Αλβανικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας κ.κ. Ridvan Bode και Petrit Vasili, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε ακύρωση χρηματοδοτήσεων, ύψους 1,1 δις δολλ. ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης παραβίασε τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και διαγωνισμός προμήθειας νοσοκομειακού εξοπλισμού κατακυρώθηκε στην εταιρεία Philips, η προσφορά της οποίας ήταν κατά 600.000 δολλ. ΗΠΑ υψηλότερη από την αντίστοιχη της αμερικανικής Nihon Kohden. Παρά τα επιχειρήματα της αλβανικής πλευράς που υποστήριξε ότι η απορριφθείσα αμερικανική εταιρεία είχε υποβάλει ψευδή πιστοποιητικά, γεγονός που είχε τεθεί υπόψη της World Bank και ότι η Επιτροπή ανέθεσε την προμήθεια στη μειοδότρια, η εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας αποφάσισε τη μη χρηματοδότηση της σύμβασης.

  • Διαδίκτυο: Συμφωνία AlbtelecomMotorola
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας Albtelecom, του τουρκικού ομίλου Çalik Holding, η οποία εκπροσωπεί και τη Motorola στην Αλβανία, οι δύο επιχειρήσεις προχώρησαν σε ένα νέο project, σημαντικής αξίας, για την προμήθεια και εγκατάσταση της τεχνολογίας Motorola Canopy Fixed Wireless Broadband Acces, που θα καλύψει όλη την επικράτεια της χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες ορεινές της περιοχές, παρέχοντας στους χρήστες ασύρματη πρόσβαση και μάλιστα καλής ποιότητας στο διαδίκτυο.
 Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υλοποίηση του προγράμματος έχει αρχίσει, έχουν ήδη καλυφθεί 350 αλβανικά χωριά 420.000 κατοίκων συνολικά και η υλοποίησή του συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με στόχο μετά από λίγους μήνες περισσότερα από 1.300 χωριά στην Αλβανία να έχουν πλήρη πρόσβαση υψηλής ποιότητας στο Ιnternet.
«Το διαδίκτυο θα αλλάξει την ζωή των κατοίκων προς το καλύτερο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας το έργο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Albtelecom Δρ. Orhan Coskun, ενώ και ο Δ/ντής της Motorola Europe κ. Ian Bayly αναφέρθηκε στην υψηλή – σύγχρονη τεχνολογία που εφαρμόζει η εταιρεία και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το έργο και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην εισαγωγή του Internet στα αλβανικά σχολεία και την εξοικείωση των μαθητών με το διαδίκτυο.
Σημειώνεται ότι, όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία, οι υπηρεσίες της ασύρματης δικτύωσης θα χρησιμοποιηθούν και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με τη σύνδεση 1.600 σχολείων σε όλη τη χώρα στο δίκτυο.

  • Καπνοβιομηχανία – Πωλήσεις τσιγάρων
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του αλβανικού τύπου, σημαντική μείωση, της τάξης 20 – 35%, σημείωσε το τελευταίο έτος (2010) ο κύκλος εργασιών τριών από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρείες τσιγάρων στην Αλβανία και συγκεκριμένα των Philip Morris Albania Shpk (Marlboro, Merit, LM, President, Assos, Philip Morris), Primall-Japan International Tobacco International (Winston, Montecarlo, Camel) και British American Tobacco Albania (Kent, Dunhill, Lucky Strike, Pall Mall, Peter Stuyvesant).
Σύμφωνα με εκπροσώπους των ως άνω εταιρειών, η εν λόγω πτώση οφείλεται και στη σημειούμενη μείωση της κατανάλωσης, εξαιτίας συνεχών αυξήσεων των τιμών πώλησης των τσιγάρων (ως αποτέλεσμα αλλεπάλληλων αυξήσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης), αλλά και της γενικότερης εκστρατείας κατά του καπνίσματος. Επίσης, παρατηρείται μια σταθερή στροφή των Αλβανών καταναλωτών στις φθηνότερες (με τιμή 100 – 130 αλβ. λεκ/πακέτο) ή μεσαίου επιπέδου τιμής (150 – 190 αλβ.λεκ/πακέτο) μάρκες, oι οποίες πλέον προτιμώνται, σε σύγκριση με άλλα γνωστά brands, με τιμές πώλησης γύρω στα 200 αλβ. λεκ/πακέτο, που χάνουν μερίδια αγοράς, ενώ μερίδια στις προτιμήσεις των καπνιστών, ως προσφορότερη εναλλακτική λύση, κερδίζει και ο καπνός (για στρίψιμο τσιγάρων).
Σημειώνεται, ότι η καθοδική εξέλιξη των πωλήσεων τσιγάρων στην Αλβανία, καθίσταται εμφανής και στην πορεία των εισαγωγών του προϊόντος, που το διάστημα Ιαν. – Απριλίου τ.έ.  μειώθηκαν στους 800 τόν., σε σχέση με 1.120 τόν. το αντίστοιχο 4μηνο του 2010.

  • Επιχειρηματικοί όμιλοι με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, 2010
Κύκλο εργασιών, ύψους άνω των 800 εκατ. €, συνολικά, πέτυχαν το 2010 τέσσερις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Ειδικότερα, πρόκειται για τον Balfin (Balkan Finance Investment) Group (http://www.balfin.al/) τον όμιλο επιχειρήσεων Taci και τους Info Soft Group (http://www.infosoftgroup.com.al/)  και Agna Group (http://www.agnagroup.com/).
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου