Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ


Λίγες εβδομάδες πριν από την Γενική Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας δίνει στη δημοσιότητα τις θέσεις του για την απογραφή, όπως αυτές ετέθησαν υπό συζήτηση στο άτυπο Γενικό Συμβούλιο της 16ης Ιουλίου.


Η δημοσιοποίηση των θέσεων αυτών γίνεται αφενός προς ενημέρωση της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας και αφετέρου ως απάντηση στις προσπάθειες παραπληροφόρησης βορειοηπειρωτικών και ελλαδικών κύκλων ως προς τις πραγματικές προθέσεις των αλβανικών αρχών, προθέσεις που εκφράζονται άλλωστε με τις τροποποιήσεις του νόμου.


Παράλληλα με αφετηρία το κείμενο αυτό, το Γ.Σ. της Ομόνοιας προσβλέπει στην καταγραφή όλων των απόψεων και στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού:




ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

OΜΟΝΟΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




ΘΕΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2011




Καθώς οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την Γενική Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών στην επικράτεια της Αλβανικής Δημοκρατίας ολοκληρώνονται, και μπαίνουμε καθώς τα πράγματα δείχνουν,στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της πρώτης φάσης συλλογής των δεδομένων στην πράξη, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης επί του θέματος θέλει να κάνει τις εξής επισημάνσεις :



εκπροσωπώντας την Εθνική Ελληνική Μειονότητα εκφράζουμε εκ’ νέου την ανησυχία μας ότι ακόμη και σήμερα λίγες εβδομάδες πριν απ’ τη διαδικασία, το κλίμα παραμένει δηλητηριασμένο.
οι προπαγανδιστικές εκστρατείες αναχρονιστικών κέντρων που εμπνέονται από εθνικισμό, ρατσισμό και εν πολλοίς ανθελληνισμό, δεν επιτρέπουν να ακουστεί στην κοινή γνώμη ότι η διενέργεια απογραφής με τη συλλογή δεδομένων για την εθνική καταγωγή των πολιτών, την μητρική γλώσσα και το θρησκευτικό δόγμα το οποίο ακολουθούν, δεν είναι απλώς απαίτηση των Ελλήνων της Αλβανίας, αλλά δέσμευση πλέον της αλβανικής πολιτείας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ.
η Αλβανική Κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει και παλινδρομεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Είναι απορίας άξιο πως, ενώ δεν λαμβάνει τον κόπο να απαντήσει θεσμικά σε επιστολή του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και παραβιάζει κανόνες κοινοβουλευτικής διαφάνειας μην αποδεχόμενη εδώ και μήνες να απαντήσει σε σχετική επερώτηση του Προέδρου του ΚΕΑΔ, σπεύδει να ικανοποιήσει τροποποιήσεις νομοθετικές προτεινόμενες από δυνάμεις που παρεμποδιστικά και μόνο λειτουργούν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νοοτροπίας στη χώρα.
επικρατεί ακόμη πλήρη αδιαφάνεια σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και ειδικά με την τελική μορφή και περιεχόμενο του Ερωτηματολογίου Απογραφής.
λίγες εβδομάδες πριν την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας και ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές ελέγχου, μάλιστα πρόκειται για κωμωδία καθώς επικεφαλής αυτών των περιφερειακών επιτροπών πρόκειται να είναι ο κατά Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ο οποίος δεν πρόκειται να έχει εκλεγεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου
η αντιπολίτευση επίσης δεν έχει αποσαφηνίσει την πολιτική της θέση επί του θέματος πλην μεμονωμένων καταγγελιών για την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης με τις ενδιαφερόμενες πλευρές
παρότι που η διαδικασία της αναμενόμενης Απογραφής κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδοτείται απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί σε ότι αφορά την κυκλοφορία προπαρασκευαστικού υλικού άλλο τόσο του επισήμου ερωτηματολογίου στην μητρική Ελληνική γλώσσα, εν προκειμένου για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Η μέχρι τώρα χειρισμοί της υπόθεσης αυτής δημιουργούν απογοήτευση και πολλά ερωτηματικά στους κόλπους του Ελληνισμού. Για την ΟΜΟΝΟΙΑ που από πολλά χρόνια επιμένει να τελειώνει η υπόθεση μιας δίκαιης και διαφανούς αποτύπωσης της δημογραφίας και της γεωγραφίας των Ελληνικών κοινοτήτων στην Αλβανική επικράτεια, έστω με τη διαδικασία της γενικής απογραφής, εφόσον πρόθεση διενέργειας ειδικής διαδικασίας δεν διαφαίνεται, παραμένει όλη η βούληση συμμετοχής και συμβολής. Με πείσμα όμως ο κρατικός μηχανισμός παραμένει αδρανής. Η συμβολή δύναται να εκδηλωθεί σε δύο επίπεδα: απ’ τη μια να διασφαλιστούν υψηλές προδιαγραφές στη διαδικασία και απ’ την άλλη να παρακινηθεί ο πληθυσμός να συμμετάσχει και να δηλώσει σ’ αυτή.

Με την αδράνεια της πολιτείας και εν πολλοίς με την δική της ανοχή αν όχι παρότρυνση, καλλιεργήθηκε έδαφος να εκδηλωθούν ακραίες θέσεις. Θέσεις που δεν αφορούν αμιγώς στην Απογραφή και μόνο αλλά που προσεγγίζουν τα όρια μισαλλοδοξίας και ελληνοφοβίας.

Παραμένουμε έκπληκτοι για το πώς τα κέντρα αυτά καταφέρνουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να παρακαμφθούν στόχοι και προτεραιότητες που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.



Θεωρούμε ως ελάχιστες προϋποθέσεις ώστε να καταστεί η διαδικασία και τα αποτελέσματα της πιστευτά από πλευράς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, απαιτούμε ώστε:




- η αρμόδια Κρατική Επιτροπή για την Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών να ξεκαθαρίσει αμέσως την περίοδο που θα διενεργηθεί η διαδικασία

- να υπάρξει πολύ εντονότερη ενημέρωση και υποστήριξη για συμμετοχή στη διαδικασία ξεπερνώντας την όλη αρνητική ατμόσφαιρα αποθάρρυνσης που έχουν δημιουργήσει οι εθνικιστικές οργανώσεις

- με άμεσες ενέργειες και περισσότερη ειλικρίνεια να γίνει συνεργασία με εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, γιατί όχι και με άλλες ευαίσθητες ομάδες ούτως ώστε και μεγαλύτερη διαφάνεια να διασφαλιστεί αλλά κυρίως περισσότερη εμπιστοσύνη στη διαδικασία και την επεξεργασία και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.




Ειδικά όμως θα επιμείνουμε ούτως ώστε να πληρωθούν οι εξής όροι:




- εφόσον η νομοθεσία όπως τροποποιήθηκε προβλέπει ποινές και ρήτρα περί του περιεχομένου της δήλωσης των πολιτών για προσωπικά τους δεδομένα, τότε οπωσδήποτε να μπορεί ο πολίτης να προμηθευτεί αντίτυπο της δήλωσης την οποία θα υπογράψει

- εφόσον πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα, και τα οποία μάλιστα θα δηλωθούν κάτω απ’ το κλίμα που καλλιεργούν καθημερινά διάφορα κέντρα και μέσα ενημέρωσης, τότε οπωσδήποτε να επιλεγούν με ιδιαίτερη προσοχή τα πρόσωπα που θα ασχοληθούν με τη διαδικασία συλλογής δεδομένων

- να προβούν σε άμεσες διορθώσεις του νομικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία ούτως ώστε να απαλειφθούν τα άρθρα εκείνα του κείμενης νομοθεσίας που ποινικοποιούν και επιβάλουν πρόστιμα ακυρώνοντας στην ουσία την ελεύθερη έκφραση των πολιτών περί της εθνικής καταγωγής, θρησκευτικής πίστεως και μητρικής γλώσσας

- εφόσον η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτεί στο μεγαλύτερο μέρος τη διαδικασία και είναι άμεσα ενδιαφερομένη για την έκβαση και τα αποτελέσματα (η Αλβανία βρίσκεται στη φάση της Συμφωνίας Σύνδεσης και με την ΕΕ) τότε θα πρέπει με τρόπο κατοχυρωμένο η επεξεργασία των δεδομένων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να γίνει κάτω από τη δική της επίβλεψη και συνδρομή.


Εάν οι όροι τούτοι δεν εκπληρωθούν τότε το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ θεωρεί εκτεθειμένη τη διαδικασία και αδυνατεί να απευθύνει έκκληση συμμετοχής των μελών της ΕΕΜ σ’ αυτή.


Αγ. Σαράντα, στις 16 Ιουλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου