Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Νέο νεκροταφείο στην Β. Ήπειρο με Έλληνες πεσόντες του ’40


Κοντά στα σύνορα Πωγωνίου – Δερόπολης
Νέο νεκροταφείο στην Β. Ήπειρο με Έλληνες πεσόντες του ’40
Βρίσκεται επί 71 χρόνια στα… πόδια Ελληνικού φυλακίουΔίπλα από την οριογραμμή των Ελληνο – Αλβανικών συνόρων, στην 24η πυραμίδα, πολύ κοντά στο ακριτικό χωριό Ορεινό Πωγωνίου, από την πλευρά της Αλβανίας, υπάρχει εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο στο οποίο έχουν ταφεί κάποιοι από τους πρώτους ήρωες που έπεσαν στις μάχες με τους Ιταλούς το ’40.
Αυτό αποκαλύπτει η έγκυρη ιστοσελίδα «deropoli.com», η οποία σε ένα πολύ ενδιαφέρον αναλυτικό φωτορεπορτάζ αναφέρει ότι δεν πρόκειται απλώς για τόπο ενταφίασης, αλλά σχεδόν για κανονικό νεκροταφείο.
Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα γράφει ότι «δίπλα ακριβώς στην Πυραμίδα υπ. αρ. 24, απ’ τη σειρά των πυραμίδων που οριοθετούν τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την αλβανική επικράτεια, υπάρχει εγκαταλειμμένο νεκροταφείο. Όχι απλώς τόπος ενταφίασης αλλά σχεδόν κανονικό νεκροταφείο. Πληροφορίες που είχαμε συλλέξει και περισσότερο ομολογίες ηλικιωμένων ανθρώπων οδήγησαν την πορεία μας εκεί στα στενά του Μπογάζι, απέναντι απ’ τους Γεωργουτσάτες και ανάμεσα στο χωριό Ραντάτες και Άνω Επισκοπή. Εκεί όπου σταματάει το όρος Μπουρέτο και που στο βάθος είναι το πρώτο χωριό της ελληνικής επικράτειας, το Ορεινό. Εγκαταλειμμένοι στη σιωπή τους, είναι ίσως απ’ τους πρώτους ήρωες που έπεσαν στις μάχες με τους Ιταλούς σε «ξένο» έδαφος. Διότι ξένο δεν είναι, απλώς για την αυστηρή των συγκυριών γλώσσα της οριοθέτησης των συνόρων…».
Η θέση του νεκροταφείου -συνεχίζει η ιστοσελίδα- περιφραγμένου με πρόχειρο πλην όμως όμορφο τοίχο πέτρινο, 30μΧ30 περίπου είναι ακριβώς στην ευθεία που ορίζει η Πυραμίδα αρ. 24. Στο πρανές ενός λόφου που με τη λογική της ροής των υδάτων, μάλλον θα είναι εντός των εδαφών της σημερινής αλβανικής επικράτειας. Πάνω στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το Ελληνικό στρατιωτικό Φυλάκιο, χωρίς να γνωρίζουν οι στρατιώτες που φυλούσαν και υπηρετούσαν εκεί τόσες δεκαετίες στη σειρά ότι ακριβώς κάτω στα πόδια τους αναπαύονται πεσόντες του Έπους του 1940 – 41.
«Εμείς έχουμε υπόψη μας το Μπογάζι ως σημείο που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν τα μαύρα χρόνια των διωγμών και ακούγαμε τα πολυβόλα των βόρειων συνοροφυλάκων να κόβουν τη ζωή στη μέση των τολμηρών που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τον κομμουνιστικό «παράδεισο». Και μετά όλα τα χρόνια της μετακομμουνιστικής περιόδου να περνούν από κει δεκάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί πρόσφυγες που αναζητούσαν από εκείνα τα στενά μια καλύτερη οικονομική μοίρα στην Ελλάδα. Αλλά βλέπεις εκείνα τα στενά έχουν και ένα άλλο μυστικό που μας κάνει περήφανους σαν Έλληνες», συνεχίζει στο δημοσίευμά της η ιστοσελίδα, η οποία παραθέτει μάλιστα και ονόματα πεσόντων τα οποία συνέλλεξε από κατάλογο που είχε δημοσιεύσει πριν μερικά χρόνια η «Καθημερινή».
Καταλήγοντας δεν παραλείπει να τονίσει ότι «τώρα μας περιμένουν να τους επισκεφθούμε και εκεί στα στενά του Ραντατίου, σε μια τόσο εύκολη στην πρόσβαση τοποθεσία τόσο απ’ την Ελλάδα όσο και τη Δερόπολη. Οφείλουμε να πάμε και να περιποιηθούμε το Νεκροταφείο τους. Τώρα μάθαμε τόσα πολλά και περισσότερα θα πρέπει να διδαχτούν οι μέλλουσες γενιές».
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/8173

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου