Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΕΚΙΡΗΣ: Ζητά μέτρα για την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην Αλβανία


Η

Εγκληματική καθυστέρηση λήψης μέτρων και η αδιαφορία της πολιτείας για το φαινόμενο της μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία προκύπτουν μεταξύ άλλων από τις παρατηρήσεις αρμοδίων υπηρεσιών. Μια κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει η πολιτική διάλυσης και απαξίωσης του επιχειρηματικού κόσμου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ . Η απουσία πολιτικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθήλωσε την εμπορική δραστηριότητα και την ώθησε στο εξωτερικό αναζητώντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις που της παρέχονται.
Στα πλαίσια της κατάστασης αυτής, ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα «Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων στην Αλβανία.»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Είναι αληθινό και συγχρόνως ανησυχητικό το γεγονός ότι αυξάνεται όλο και περισσότερο η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας προς την Αλβανία, όπου αναζητούν διέξοδο οι εγχώριες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις το φαινόμενο της μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία τείνει να λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιείται ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δέχτηκε το 2010 περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν για πληροφορίες που αφορούν την αγορά της Αλβανίας. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός και για το 2011.
Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα. Η πλειονότητα των εταιρειών εδρεύει στα Τίρανα και στην Κορυτσά, ενώ οι τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, η παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η παροχή νομικών - φοροτεχνικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία ειδών διατροφής, ένδυσης - υπόδησης και ευρείας κατανάλωσης, η εστίαση, το εισαγωγικό εμπόριο κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μετεγκατάσταση» των ελληνικών επιχειρήσεων προκαλεί «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά, αφού οι επιχειρηματίες όχι μόνο θα στερήσουν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά δεν πρόκειται να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους, αφού για την επιστροφή κεφαλαίων θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 5%.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, 5 στις 10 έχουν διαχειρίσιμα προβλήματα, 2 στις 10 έβαλαν λουκέτο και αρκετοί είναι οι έμποροι που για να αποφύγουν το κλείσιμο σκέπτονται τη φυγή, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:1) Ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να πάρει για να σταματήσει το φαινόμενο της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων; 2) Ποιος είναι ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός και σχεδιασμός για το εν λόγω θέμα ; 3) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει στο επίπεδο της διαβούλευσης με την ΕΣΕΕ και τους άλλους θεσμικούς φορείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας για την ομαλότερη αντιμετώπιση του προβλήματος;»

http://www.dete.gr/news.php?article_id=67018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου