Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Επισκόπηση οικονομικών ειδήσεων από τον αλβανικό τύπο



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ   
Οκτώβριος 2011

Επισκόπηση οικονομικών ειδήσεων από τον αλβανικό τύπο

Συντάκτρια: Χρυσάνθη Πασσάδη – Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων


ü  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • 5ο Ελληνο-Αλβανικό Επιχειρηματικό Forum A BRIDGE THROUGH NEW IDEAS”, Πέμπτη, 24.11.2011, Ξενοδοχείο Sheraton, ώρα 14.30 – 18.00
Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011, από ώρα 14.30 – 18.00, θα πραγματοποιηθεί, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, στο ξενοδοχείο Sheraton, το φετινό 5ο Ελληνο-Αλβανικό Επιχειρηματικό Forum, με γενικό τίτλο “A BRIDGE THROUGH NEW IDEAS”.

Οι θεματικές του Forum που διοργανώνεται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας, θα εστιάσουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αλβανία και τις προκλήσεις που διανοίγονται στη σημερινή οικονομική συγκυρία, στη διμερή οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, στο σχεδιασμό κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών επιμελητηριακών φορέων και επιχειρήσεων των δύο χωρών και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς και στη συνεισφορά των επενδυτών και επιχειρήσεων της χώρας μας στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής ευημερίας.
Οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 5ου Ελληνο-Αλβανικού Επιχειρηματικού Forum, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο μας, στα τηλ. 003554 2289980 και 2247323, e-mail: ecocom-tirana@mfa.gr. To προκαταρκτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, δημοσιεύεται, παράλληλα, στην ιστοσελίδα μας:

  • Ελληνική συμμετοχή στη 18η Διεθνή Έκθεση “International Trade Fair”, Τίρανα, 25 – 30.11.2011
Με μία ιδιαίτερα αξιόλογη συμμετοχή, 70 δυναμικών επιχειρήσεων της χώρας μας, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο των Τιράνων, από  25 – 30 Νοεμβρίου 2011, η  φετινή Διεθνής Γενική Έκθεση “18th International Fair 2011” (της Klik Ekspo Group).
Η ελληνική παρουσία στην Έκθεση διοργανώνεται από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ ΑΕ) και συμμετέχουν εταιρείες – μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου ΜΜΕ Θεσσαλονίκης, των Επιμελητηρίων Χαλκιδικής, Λάρισας και Πιερίας, αλλά κ.ά. ελληνικές επιχειρήσεις από τις λοιπές περιοχές της χώρας μας που θα παρουσιάσουν μια ευρύτατη γκάμα ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερα, στην Έκθεση θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, προϊόντα αγροτικής βιομηχανίας και είδη διατροφής, χημικά και λιπαντικά, πλαστικά, δομικά υλικά κάθε είδους, φαρμακευτικά προϊόντα και είδη εξοπλισμού φαρμακείων, ανταλλακτικά και είδη αυτοκινήτου, ηλιακά και συστήματα θέρμανσης και ψύξης, βιομηχανικοί εξοπλισμοί, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, παρκέτα και είδη ξυλείας, είδη οικιακής χρήσης και εσωτερικής και εξωτερικής διακόσμησης, είδη ένδυσης , αποθηκευτικός εξοπλισμός κ.λπ.
Οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν τα ελληνικά περίπτερα και τις επιχειρήσεις της χώρας μας ή/και να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο μας, στα τηλ. 003554 2289980 και 2247323, e-mail: ecocom-tirana@mfa.gr.
Η κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη φετινή 18η Διεθνή Έκθεση “International Trade Fair”, Τίρανα, 25 – 30.11.2011, δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα μας:

§  2η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας ΑLMEX, Τίρανα, 27 – 29.10.2011
Με τη συμμετοχή τριών ελληνικών επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα από 27 έως και 29 Οκτωβρίου τ.έ, η 2η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας ΑLMEX (Albanian Military Exhibition, http://www.albanianmilitaryexhibition.com/english/).
Η Έκθεση διοργανώθηκε στους χώρους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από την αλβανική εταιρεία Klik Εkspo Group, www.klikekspogroup.com, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, με τη συνεργασία της κεντρικής κρατικής ελεγκτικής Αρχής “ΑΚSHE(http://www.akshe.gov.al/indexENG.html, State Export Control Authority), που εποπτεύεται από το εν λόγω αλβανικό Υπουργείο και έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου της εισαγωγής – εξαγωγής – μεταφοράς και διακίνησης γενικότερα των ειδών στρατιωτικής και διττής χρήσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερες από 25 συνολικά επιχειρήσεις από την Αλβανία, την Ελλάδα κ.ά. ξένες χώρες και κυρίως από την Πολωνία, την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, στρατιωτικές στολές κ.λπ. συναφή είδη, είδη ένδυσης και εξοπλισμό για σώματα στρατού και ασφάλειας, ηλεκτρονικά συστήματα, στρατιωτικά, πυροσβεστικά κ.ά. ειδικά οχήματα, πρόχειρες κατασκευές για άμυνα και προστασία, καινοτόμα συστήματα άμυνας και ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας, πυροβόλα όπλα και οπλικά συστήματα, συστήματα βολής, πυρομαχικά και εκρηκτικά κ.λπ..
Αναλυτικότερη παρουσίαση της αλβανικής και ξένης συμμετοχής στη 2η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας ΑLMEX, καθώς και δελτίο τύπου των διοργανωτών στην αγγλική γλώσσα, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα μας, στη θέση:


ü  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • Ρυθμός ανάπτυξης
Αναθεωρώντας τις προβλέψεις της,  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας, θα διαμορφωθεί τελικά σε χαμηλότερο επίπεδο, της τάξης του 1,9% μόνο, για το τρέχον και στο 1% το επόμενο έτος (2012).
Οι εν λόγω εκτιμήσεις της EBRD είναι οι πλέον δυσμενείς, σε σχέση με τις αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προβλέπει για το 2011 ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, της Παγκόσμιας Τράπεζας (2011: 3,7%), καθώς και του αλβανικού Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα επίσημα στοιχεία του οποίου,  το ΑΕΠ της χώρας διευρύνθηκε το Α΄ εξάμηνο τ.έ. κατά 3,4% και στα τέλη του 2011, όπως και το 2012, θα ανέλθει στο 5,0%

  • 2011 Index of Eco­nomic Freedom
Στην 70ή θέση μεταξύ 183 κρατών του κόσμου και στην 33η ανάμεσα στις 43 χώρες της Ευρώπης κατατάχθηκε η Αλβανία στη φετινή Έκθεση Οικονομικής Ελευθερίας «2011 Index of Eco­nomic Freedom», http://www.heritage.org/index/, των Heritage Foundation και Wall Street Journal, κυρίως λόγω μείωσης του βαθμού ελευθερίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της εργασίας, όπως και επιδείνωσης της αξιολόγησής της στους τομείς της διαφθοράς και των δημόσιων δαπανών.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Έκθεση, η Αλβανία πέτυχε την τελευταία 5ετία υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως λόγω της ανοδικής εξέλιξης μέχρι και το προηγούμενο έτος του τομέα των κατασκευών και των υπηρεσιών, ενώ και η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και υιοθέτησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση του ιδιωτικού τομέα. Το επίπεδο όμως των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, παρά την άνοδό τους, παραμένει μεταξύ των χαμηλότερων στην περιοχή, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στους τομείς της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

  • Έκθεση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Σε σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου στις 25.10.2011 σχολιάστηκε η τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι λόγω των ισχυρών δεσμών της Αλβανίας με την Ελλάδα και την Ιταλία στον τομέα του εμπορίου, των τραπεζών και της απασχόλησης, οι συνέπειες της κρίσης στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν να είναι σοβαρές.
Στην Έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται, επίσης, ότι η Αλβανία αντιμετώπισε σχετικά καλά την οικονομική κρίση, όμως προκλήσεις για τη χώρα παραμένουν η αύξηση του δημοσίου χρέους, καθώς και οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης.
Για τη μείωση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Αλβανία θα πρέπει να εφαρμόσει ένα φορολογικό σύστημα που να είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει και παράλληλα η αύξηση των μισθών και των συντάξεων για το 2012 θα πρέπει να μην ξεπεράσει το 3%, δηλ. να κινηθεί μέσα στο όριο του πληθωρισμού, προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού,  λόγω των υψηλών δαπανών.
Το ΔΝΤ συνιστά, επίσης, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τους Αλβανούς πολίτες, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας, το 2000 οι δαπάνες του προϋπολογισμού της χώρας για συντάξεις ανέρχονταν σε 3,6% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 το ποσοστό αυξήθηκε στο 4,3% και παράλληλα οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν από 29% το 2006 σε 20% του ΑΕΠ το 2011.
Σχολιάζοντας την Έκθεση του ΔΝΤ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ridvan Bode δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η αλβανική Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, ώστε η κρίση στις γειτονικές χώρες να μην επηρεάσει αρνητικά την Αλβανία, ενώ και η θέση του τραπεζικού τομέα στη χώρα είναι καλή και λειτουργεί υπό τη διαρκή εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας.

  • 2012 Doing Business Report
Στην 82η θέση από την 77η που κατείχε το 2011, κατατάχθηκε η Αλβανία στη φετινή Έκθεση “2012 Doing Business”, η οποία εκδίδεται από τους διεθνείς οργανισμούς World Bank και IFC και συγκρίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε  183 συνολικά χώρες του κόσμου σε 10 σημαντικούς για τη διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τομείς.
Η χαμηλότερη βαθμολογία δόθηκε στην Αλβανία στον τομέα της χορήγησης κατασκευαστικών αδειών, όπου η χώρα κατατάχθηκε στην τελευταία 183η θέση –με την επισήμανση, ότι η αρμόδια για την έγκριση των αδειών Αρχή δεν έχει συνεδριάσει από τον Απρίλιο του 2009–, στον τομέα της παροχής ηλεκτρισμού (ηλεκτροδότησης), όπου κατατάχθηκε στην 154η θέση, στην πληρωμή φόρων (152η θέση), στην εγγραφή ιδιοκτησίας (118η) και στην υλοποίηση συμβάσεων (85η). Θετική ήταν η αξιολόγηση της χώρας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών, όπου κατέλαβε την 16η θέση και στην πιστωτική προσβασιμότητα (24η θέση), ενώ όσον αφορά στη βελτίωση που επιτεύχθηκε στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων η Αλβανία κατατάχθηκε στην 61η θέση και στη διευκόλυνση των εξωτερικών εμπορικών συναλλαγών στην 76η.


ü  ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • Έκθεση Προόδου της ΕΕ για την Αλβανία
Κεντρικό θέμα των αλβανικών ΜΜΕ τον Οκτώβριο τ.έ., ιδιαίτερα το διήμερο 12 – 13.10.2011, αλλά και το επόμενο διάστημα, ήταν η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων που προσδοκούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, στις 12.10.2011, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης κ. Stefan Fuhle. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση για την Αλβανία, η πρόοδος ήταν περιορισμένη και συνεπώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνιστά τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, γεγονός που σχολιάστηκε από το σύνολο του αλβανικού τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Ενδεικτικά, όπως μετέδωσε ο σταθμός News 24, το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου 2011 και οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές  στα Τίρανα, θεωρούνται στην Έκθεση ως τρία σημεία – κλειδιά,  τα οποία εμπόδισαν τον πολιτικό διάλογο και τη δραστηριότητα της Βουλής, ενώ σοβαρό πρόβλημα για τις Βρυξέλλες παραμένουν οι μη ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η περιορισμένη πρόοδος στη μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα, καθώς και η ανεπαρκής εφαρμογή των μέτρων πάταξης της διαφθοράς. Ως προς τη διακυβέρνηση, η Έκθεση εκτιμά θετικά τις «προσπάθειες που κατέβαλαν, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η αρμόδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση επιτροπή της Βουλής, για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Η ποιότητα των νομοσχεδίων και ο διάλογος με τις ενδιαφερόμενες πλευρές  απαιτούν περαιτέρω βελτίωση».

  • Επίσκεψη Γενικού Δ/ντή Γεν. Δ/νσης Διεύρυνσης ΕΕ κ. Stefano Sannino, Τίρανα, 20.10.2011
Σύμφωνα και με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, επίσκεψη στα Τίρανα και διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο κ. Bamir Topi, τον Πρωθυπουργό κ. Sali Berisha και τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών κ. Edmond Haxhinasto, πραγματοποίησε, στις 20.10.2011, ο Γενικός Δ/ντής της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της ΕΕ, κ. Stefano Sannino.  Μετά τη συνάντησή του με τον  κ. Topi, ο κ. Sannino δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοικτές για την Αλβανία και τον αλβανικό λαό, πρώτα ωστόσο θα πρέπει να εκπληρωθούν οι 12 προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να δικαιούνται πλήρως τη λήψη του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας».
Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Αλβανού Π/Θ, ο κ. Berisha ευχαρίστησε για τη στήριξη και την εν γένει βοήθεια, την οποία προσφέρουν στην Αλβανία, τα τελευταία 20 χρόνια, η ΕΕ και τα κ-μ της, που έχουν αναδειχθεί στους μεγαλύτερους δωρητές της χώρας.
Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδεται στα  επόμενα βήματα της Αλβανίας στην προσέγγισή της στην ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, η εκλογική μεταρρύθμιση, η κοινοβουλευτική διαδικασία και η εκπλήρωση των συστάσεων που περιέχονται στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα, αποτελούν τα κύρια σημεία, στα οποία πρέπει να προσανατολίσει την προσοχή της η αλβανική πολιτική τάξη στο σύνολό της.  Σύμφωνα με αντίστοιχη ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ, ο κ. Haxhinasto συζήτησε με τον κ.  Sannino τις 12 προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ, καθώς και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και τον διαβεβαίωσε, ότι η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία έχει καταστεί ένα σημαντικό έγγραφο εργασίας για την Κυβέρνηση για την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής της ατζέντας.



ü  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ  ΚΛΑΔΟΙ

  • Φαρμακευτικά προϊόντα
Η αλβανική αγορά φαρμακευτικών προϊόντων (φάρμακα, αναλώσιμα) χαρακτηρίζεται από την παρουσία του ιδιωτικού κυρίως τομέα. Η παραγωγή-προμήθεια φαρμακευτικών γίνεται αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρείες, ενώ το Δημόσιο είναι ο κύριος πάροχος υπηρεσιών υγείας.  Η προσφορά φαρμακευτικών προϊόντων στην Αλβανία, από το 2001 και μετά, οπότε ιδιωτικοποιήθηκαν οι δύο κρατικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων, καλύπτεται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα, στη χώρα δραστηριοποιούνται 220 περίπου φαρμακαποθήκες, περισσότερα από 1.000 φαρμακεία (το επάγγελμα έχει απελευθερωθεί), πάνω από 200 εταιρείες εισαγωγής – αντιπροσώπευσης ξένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων και γύρω στα 40 φαρμακεία νοσοκομείων. Επίσης, λειτουργεί και μία αξιόλογη εγχώρια φαρμακοβιομηχανία η Prodhime Farmaceutike (Profarma) Sh.Α. (Albania).
Η τοπική παραγωγή καλύπτει ένα μικρό μέρος της ζήτησης, ενώ το υπόλοιπο μέρος καλύπτεται από εισαγωγές. Η αξία των εισαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων (σύνολο κεφαλαίου 30 του Εναρμονισμένου Συστήματος, HS 30) ξεπέρασε το 2010 τα 115,5 εκ. , εκ των οποίων τα 4,5 εκ. προέρχονταν από την Ελλάδα.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερα στοιχεία για τον κλάδο, μπορούν να αναζητήσουν σχετικό συνοπτικό σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ Τιράνων, στην ιστοσελίδα μας, στη θέση:

  • Ζυθοποιία
Σύμφωνα με στοιχεία του αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα στην παραγωγή μπύρας ανέρχεται σε 22 και έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 5 χρόνια (2000: 55 – 2005: 60 ζυθοποιίες). Επίσης, από τις λειτουργούσες σήμερα ζυθοποιίες, μόνο οι 5 απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα, ενώ το συνολικό δυναμικό του κλάδου ανερχόταν το 2010 στους 540 εργαζόμενους. Επίσης, οι επενδύσεις στον κλάδο αυξάνονται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια.
Με βάση τα ως άνω στοιχεία, το 2010 η εγχώρια παραγωγή ανήλθε στα 327.000 hl, σε σχέση με 319.051 hl το 2009, 330.250 hl το 2008 και μόνο 85.837 hl το 2000. Παρά τη μεγάλη διαχρονική αύξηση όμως, η παραγωγή θεωρείται ότι βρίσκεται περίπου στο 30% του δυναμικού των αλβανικών ζυθοποιείων.
Οι εισαγωγές μπύρας στην Αλβανία (προερχόμενες στην πλειονότητά τους από την Ιταλία και την Ελλάδα), το 2010 ανήλθαν στα 339.400 hl, σημειώνοντας κατά 7% πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2009), αλλά ξεπερνώντας κατά 4% την τοπική παραγωγή.
Η χώρα μας κατέχει σημαντικό μερίδιο στην αλβανική αγορά μπύρας και το τελευταίο έτος (2010) κατέλαβε την 1η θέση, όσον αφορά την εισαγόμενη ποσότητα που ανήλθε στα 133.526 hl, με βάση τα στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αντίστοιχα όμως είναι και τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία ο 1ος προορισμός των εξαγωγών μπύρας της χώρας μας είναι η Αλβανία, προς την οποία τη 2ετία 2009 – 2010 κατευθύνθηκε ποσοστό γύρω στο 50 – 55% της συνολικά εξαχθείσας ποσότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερα στοιχεία για τον κλάδο, μπορούν να αναζητήσουν σχετικό συνοπτικό σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ Τιράνων, στην ιστοσελίδα μας, στη θέση :

  • Χυμοί φρούτων και αναψυκτικά
Οι κλάδοι των χυμών και των αναψυκτικών παρουσιάζουν στην Αλβανία μεγάλες διακυμάνσεις και λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Σύμφωνα με το αλβανικό Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτή, η προσφορά (παραγωγή και εισαγωγές) στον κλάδο των χυμών αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στον κλάδο των αναψυκτικών παρουσίασε μείωση της τάξης του 13%.
Η τοπική παραγωγή αναψυκτικών παρουσιάζει συνεχή μείωση τα τελευταία τρία χρόνια,  προς το παρόν, όμως, κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς (70% το 2009, 60% το 2010). Στους χυμούς, η τοπική παραγωγή το 2010 αυξήθηκε κατά 80% σε σύγκριση με το 2009, ενώ ήταν σχεδόν διπλάσια από τις σχετικές εισαγωγές. Στη χώρα λειτουργούν 12 εργοστάσια παραγωγής χυμών, τα περισσότερα μικρής κλίμακας.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εταιρειών παραγωγής αναψυκτικών έχει αυξηθεί και μεγάλες εταιρείες, που είναι εγκατεστημένες στην Αλβανία, έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στην αγορά εδώ και χρόνια, τα εισαγόμενα προϊόντα τείνουν να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Οι αλβανικές εισαγωγές αναψυκτικών για το 2010 έφτασαν τα 360.000 hl, σημειώνοντας αύξηση 11,5% σε σχέση με το 2009, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν διπλασιαστεί.
Οι εισαγωγές χυμών, οι οποίες κατά το 2010 παρουσίασαν μείωση  της τάξης του 33%, προέρχονται κυρίως από την Ιταλία (52%) και το Κόσοβο (24%), ενώ οι προερχόμενες από την Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 8% της συνολικά εισαγόμενης ποσότητας. Ωστόσο, η προέλευση των εισαγωγών δεν είναι ενδεικτική της προέλευσης των προϊόντων (π.χ. μέρος των εισαγωγών από Ιταλία αφορούν αυστριακά προϊόντα τα οποία διακινούνται από την αντιπροσωπεία αυστριακής εταιρείας στην Ιταλία).
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερα στοιχεία για τον κλάδο, μπορούν να αναζητήσουν σχετικό συνοπτικό σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ Τιράνων, στην ιστοσελίδα μας, στη θέση :


ü  ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

  • Ιδιαίτερα σημαντική η ελληνική τραπεζική παρουσία στην Αλβανία
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών (Albanian Association of Banks, AAB), η οποία δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της (www.aab.al,  http://www.aab.al/eng/documents/AABAnnualReport2010.pdf), το σύνολο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία κατείχε το 2010 το 23,4% της αξίας τoυ συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της αλβανικής τραπεζικής αγοράς (1,7 δις €) και το 20,6% της συνολικής αξίας των καταθέσεων.
Στις 16 τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, απασχολούνται πλέον των 6.430 τραπεζικών υπαλλήλων, καθώς και μεγάλος αριθμός βοηθητικού προσωπικού, ενώ  ποσοστό 21,6% του συνόλου εργάζεται σε τράπεζες ελληνικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, το 28,5% των τραπεζικών υποκαταστημάτων και πρακτορείων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Αλβανία είναι ελληνικών συμφερόντων (συμπεριλαμβανομένης και της Εμπορικής Τράπεζας), το 19,5% αυστριακών, το 8% είναι ιταλικών, ενώ το 10,5% είναι τουρκικών συμφερόντων.
Αναλυτικότερη παρουσίαση του τραπεζικού κλάδου στην Αλβανία, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας:

  • Αυξηση μετοχικού κεφαλαίου “EMPORIKI BANK ALBANIA S.A.”
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εμπορικής Τράπεζας, στις 14/10/2011, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαíoυ της θυγατρικής της "ΕΜPORIKI BANK ΑLBANIA S.A." και ως μοναδική μέτοχος την κάλυψε πλήρως με την καταβολή ποσού 1.999.340,96 ευρώ. Το σύνολο του Μετοχικού Κεφαλαίου της "ΕΜPORIKI BANK ALBANIA S.A.", μετά την αύξηση, διαμορφώθηκε σε 35.567.479,84 ευρώ και αντιστοιχεί σε 43.798 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 812,08 ευρώ.
Κατά συνέπεια, η Εμπορική Τράπεζα συμμετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω θυγατρικής της με 43.798 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 100,00% του μετοχικού κεφαλαίου.

  • Αναβολή διαγωνισμού για πώληση μεριδίου 16,7% εταιρείας ALBtelecom
Αναβλήθηκε για την 30ή Νοεμβρίου, ο  δημόσιος διεθνής διαγωνισμός που είχε αρχικά προσδιοριστεί για την 28η Οκτωβρίου τ.έ., για την πώληση του μεριδίου 16,7% (2.515.255 μετοχές) που κατέχει το αλβανικό Δημόσιο στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας και υπηρεσιών διαδικτύου ALBtelecom, με τιμή έναρξης το ποσό των 34 εκατ. € (46,5 εκατ. $).  Σημειώνεται, ότι μετοχικό ποσοστό 76% της ALBtelecom περιήλθε το 2007 στον τουρκικό όμιλο Çalik Holding και Turk Telekom, έναντι 120 εκατ. € (164,2 εκατ. $).
Στο μεταξύ, προβληματισμό δημιούργησε η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, να επιβάλει πρόστιμο 1 εκ. $ στην ALBtelecom, σε υλοποίηση εισήγησης της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής, γεγονός που εκτιμάται ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για δυνητικούς επενδυτές.
Σημειώνεται, ότι δικαιολογητική βάση της σχετικής απόφασης του ως άνω Υπουργείου ήταν παράπονα καταναλωτών για έλλειψη διαφάνειας, καθότι η ALBtelecom δεν εκδίδει αναλυτικούς λογαριασμούς, ενώ δεν ενσωματώνει και το ΦΠΑ στις χρεώσεις της, με αποτέλεσμα να φαίνονται χαμηλότερες.


ü  ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • Διμερείς ελληνο-αλβανικές εμπορικές συναλλαγές
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την αλβανική Στατιστική Υπηρεσία (INSTAT), το 8μηνο Ιαν. – Αυγούστου τ.έ., η χώρα μας παρέμεινε στη 2η θέση μεταξύ των σημαντικότερων προμηθευτών της αλβανικής αγοράς, με την αξία των αλβανικών από την Ελλάδα εισαγωγών να σημειώνουν μείωση της τάξης 7,66% και να διαμορφώνονται στα 37.681 εκ. ALL από 40.731 εκ. ALL το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (2010).
Η χώρα μας διατηρεί, επίσης, τη 2η θέση μεταξύ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Αλβανίας, με τον όγκο όμως του διμερούς εμπορίου να ανέρχεται μέχρι τον Αύγουστο τ.έ. στα 44.345 εκ. ALL από 46.540 εκ. ALL το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και το εμπορικό ισοζύγιο υπέρ της χώρας μας να μειώνεται στα 31.017 εκ. ALL (Ιαν. - Αύγουστος 2011) από 34.922 εκ. ALL το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους (μείωση 11,18%).
Στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομίας και του εξωτερικού εμπορίου της Αλβανίας, όπως και των διμερών ελληνο-αλβανικών εμπορικών συναλλαγών μέχρι και το Α΄ εξάμηνο τ.έ., μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας, στη θέση:

  • Επίσκεψη Εκπροσώπου Κοινοβουλίου Κουβέιτ, 7.10.2011
Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε, στις 7.10.2011, ο Εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου του Κουβέιτ κ. Jassim Mohammad Al-Kharafi, που συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό κ. Sali Berisha, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη συγχρηματοδότηση του έργου της ανακατασκευής της κεντρικής Πλατείας Scanderberg των Τιράνων –που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα–, τόνισε τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο μερών και κάλεσε τους Κουβεϊτιανούς επενδυτές και επιχειρηματίες να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, ο κ Al-Kharafi δήλωσε ότι «το Κουβέιτ θα στηρίξει κάθε πολεοδομικό σχέδιο στην Αλβανία».

  • Επίσκεψη Εμίρη Κατάρ,  18.10.2011
Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε στις 18.10.2011 ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Hamad Bin Khalifa Al-Thani, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε μία σειρά διμερών συμφωνιών, όπως αποφυγής διπλής φορολογίας, ενίσχυσης και αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων, παροχής εναερίων υπηρεσιών, συνεργασίας στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, δημιουργίας Επιχειρηματικού Συμβουλίου των Κεντρικών Ενώσεων Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, ανταλλαγής ειδήσεων μεταξύ των Qatar News και Albanian Telegraphic Agency κ.λπ..
Επίσης, συμφωνήθηκε η άμεση κατάρτιση συγκεκριμένων μεγάλων projects, που θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομική συνεργασία των δύο μερών και θα αφορούν σημαντικούς τομείς κοινής επιλογής, όπως ο θερινός – παράκτιος και χειμερινός τουρισμός, η εισαγωγή φυσικού αερίου για μονάδες παραγωγής, αλλά και οικιακή χρήση, οι λιμενικές υποδομές, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, η γεωργία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, καθώς και η υλοποίηση έργων υποδομών και τουρισμού στην αλβανική Πρωτεύουσα, σε συνεργασία με το Δήμαρχο των Τιράνων.
Σημειώνεται ότι, τόσο η ανακατασκευή της κεντρικής Πλατείας Scanderberg των Τιράνων, όσο και η κατασκευή του νέου αλβανικού Κοινοβουλίου, αποτελούν δύο σημαντικά έργα, για τα οποία έχει προσφερθεί ήδη συγχρηματοδότηση από το Εμιράτο του Κατάρ.

  • Κοινή φορολογική πολιτική και οδική σύνδεση με το Κόσσοβο
Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, οι Κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κόσσοβου θα εφαρμόσουν κοινή φορολογική πολιτική, με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις δύο χώρες, είδηση που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Π/Θ της Αλβανίας με την Επιτροπή Οικονομικής, Πολεοδομικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλίου του Κόσσοβου.
Όπως τόνισε ο κ. Berisha, οι διοικήσεις των δύο χωρών θα εργαστούν για την εναρμόνιση της νομοθεσίας, την παράκαμψη των εμποδίων και την υλοποίηση και άλλων κοινών επενδύσεων στους τομείς της πολεοδομίας, της ενέργειας κ.λπ..  
Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Τιράνων – Πρίστινας, ενόψει και της επικείμενης, το Νοέμβριο τ.έ., λειτουργίας του τμήματος Vermice-Pristhine-Merdare, μήκους 38 χλμ., της ονομαζόμενης “Οδού του Έθνους”, συνολικού μήκους 117 χλμ. και κόστους 800 εκ. €, η κατασκευή της οποίας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί, στο σύνολό της, στην κυκλοφορία το Σεπτέμβριο του 2013.
Παράλληλα, προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενοποίηση των αδειών μεταφοράς εμπορευμάτων Αλβανίας και Κοσσόβου, με αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών και αδειών που κατέχουν οι επιχειρήσεις των δύο μερών και με απαλλαγή από τη διπλή φορολόγηση της  ιδιοκτησίας και κυκλοφορίας των  οχημάτων των διαμεταφορέων τους.

  • Επιχειρηματικό Forum Αλβανίας – Βραζιλίας στo Σάο Πάολο
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε, στα τέλη Οκτωβρίου τ.έ., στη Βραζιλία ο Αναπλ. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Edmond Haxhinasto, συνοδευόμενος από  εκπροσώπους του ΕΒΕ Τιράνων και επιχειρηματίες. Απευθύνοντας χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Forum που διοργανώθηκε στις 28.10.2011 στο Σάο Πάολο, ο κ. Haxhinasto ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις εξελίξεις στην αλβανική οικονομία και κάλεσε τους επιχειρηματίες της χώρας να ενισχύσουν την παρουσία και επενδυτική δραστηριότητά τους στην Αλβανία, ενώ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων της πόλης, Federation of Industry of the State of Sao Paolo/FIESP.

  • Αλβανο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Forum
Στο Αλβανο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Forum, που διοργανώθηκε από το Τουρκο-Αλβανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο του τουρκικού Foreign Economic Relations Board/ DEIKΤ, συμμετείχε κατά την 3μερη επίσημη επίσκεψη, που πραγματοποίησε στα μέσα Οκτωβρίου τ.έ. στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας κ. Bamir Topi, συνοδευόμενος από τον ΥΦΥΠΕΞ, όπως και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Τιράνων κ. Nikolin Jaka. Ο κ. Topi, σε συναντήσεις του στην Τουρκία, αναφέρθηκε στη δυναμική τουρκική επιχειρηματική παρουσία στην Αλβανία, σε σημαντικούς κλάδους, όπως η ιδιωτική εκπαίδευση (σχολεία και ΑΕΙ), η νοσοκομειακή περίθαλψη κ.λπ., επισήμανε τις δυνατότητες εντατικοποίησης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες για περισσότερες επενδύσεις στην Αλβανία, σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η εξορυκτική βιομηχανία και η ενέργεια.
Σημειώνεται, ότι ο όγκος του διμερούς τουρκο-αλβανικού εμπορίου σημειώνει άνοδο και το 2010 ανήλθε στα 36.723 εκ. ALL (266,5 εκ. €), έναντι 28.312,5 εκ. ALL (205,5 εκ. €) το 2009, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 29,71%. Η εν λόγω διεύρυνση οφείλεται στην ιδιαίτερα μεγάλη άνοδο των εξαγωγών της Αλβανίας προς την Τουρκία, οι οποίες το 2010 ανήλθαν στα 9.655 εκ. ALL και το Α΄ εξάμηνο 2011 ανέρχονται ήδη στα 9.329 εκ. ALL, ενώ η αξία των εισαγωγών της Αλβανίας από την Τουρκία διατηρείται τη 2ετία 2009 – 2010 και όπως εκτιμάται και το 2011 σταθερή, σε επίπεδο 27.000-30.000 εκ. ALL.


ü  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ

  • Νομοσχέδιο για απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Αλβανία επεξεργάστηκε το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της χώρας και το προωθεί προς ψήφιση στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Στο Ν/Σ προβλέπεται, για μεγάλους καταναλωτές ενέργειας (όπως η εξορυκτική βιομηχανία, η τσιμεντοβιομηχανία κ.ά., η ζήτηση των οποίων εκτιμάται στα 800 εκ. kWh και αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου περίπου), να εξασφαλίζουν ηλεκτρική ενέργεια, σε τιμές που δε θα καθορίζονται από την αλβανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από επιλεγμένους προμηθευτές, άλλους από την εταιρεία διανομής CEZ Shperndarje sh.a. (http://www.cez.al/en/home.html).
Στόχος είναι να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη της κρατικής Korporata Elektroenergjitike Shqiptare sh.a./KESH (http://www.kesh.com.al/) που λόγω διαρκούς αύξησης της ζήτησης αναγκάζεται σε εισαγωγές σε αισθητά υψηλότερες τιμές, σε σχέση με την εγχώρια παραγόμενη ενέργεια από Υ/Η μονάδες.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν/Σ, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις εγχώριες κρατικές Υ/Η μονάδες θα καλύπτει αποκλειστικά ανάγκες νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και όχι μεγάλων καταναλωτών.

  • Εγκαίνια ζώνης πεζόδρομων κέντρου Τιράνων
Τα εγκαίνια ζώνης πεζόδρομων στο ιστορικό κέντρο των Τιράνων πραγματοποιήθηκαν στις 10.10.2011 από το Δήμαρχο της αλβανικής Πρωτεύουσας κ. Luzlim Basha, παρουσία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα Πρέσβη κ. Ettore Sequi κ.ά. Πρέσβεων και Αξιωματούχων. Σημειώνεται, ότι η μελέτη των πεζόδρομων εκπονήθηκε με το συντονισμό του αρχιτέκτονα Νίκου Φιντικάκη, από το ελληνικό Γραφείο Μελετών ‘’Σύνθεση και Έρευνα ΕΠΕ’’ που κέρδισε το βραβείο του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (έναντι 8 κοινοπραξιών ευρωπαϊκών μελετητικών γραφείων), ο οποίος είχε προκηρυχτεί το 2008. Η μελέτη προβλέπει μια πράσινη βιοκλιματική και απόλυτα οικολογική ζώνη πεζόδρομων που θα διαπερνούν τα ιστορικά μνημεία του κέντρου των Τιράνων και θα ενώνουν το παλιό Κάστρο με την ιστορική γέφυρα δίπλα στον κεντρικό ποταμό Λάνα. Σύμφωνα με τον κ. Φιντικάκη, η φιλοσοφία της μελέτης βασίζεται στη μέγιστη δυνατή χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με οικολογικά υλικά, τα οποία είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και στη φθορά του χρόνου.
Η χρηματοδότηση του έργου προήλθε από κονδύλια της ΕΕ, ύψους 2 εκ. € περίπου.


ü  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  • Νομοσχέδιο για εισαγωγή απορριμμάτων
Δεν υπογράφηκε από τον Πρόεδρο κ. Bamir Topi, το Ν/Σ που εγκρίθηκε από την αλβανική Κυβέρνηση και σε άρθρα του οποίου προβλέπεται η δυνατότητα εισαγωγής απορριμμάτων στην Αλβανία για επεξεργασία και ανακύκλωση. Βασικά επιχειρήματα των αντιτιθέμενων στο Ν/Σ ήταν ότι η χώρα θα μεταβληθεί σε «σκουπιδοτενεκέ» της Ευρώπης και ότι δεν είναι δυνατό να εισάγει ξένα απορρίμματα, όταν δεν έχει βρει λύση για τα δικά της, ενώ και σύμφωνα με τον κ. Topi, διατάξεις του Ν/Σ έρχονται σε αντίθεση με το στόχο της διατήρησης ενός υγιούς και οικολογικά κατάλληλου περιβάλλοντος στη χώρα.

  • Απογραφή
Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, ανακοίνωσε στις 25.10.2011 η Δ/ντρια της αρμόδιας για τη διενέργεια της απογραφής αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας INSTAT, κα Ines Nurja. Ένα μήνα μετά τη συγκέντρωση των δεδομένων, δήλωσε η κα Nurja, η INSTAΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία θα αφορούν στον αριθμό των πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα, με βάση τις περιφέρειες και το φύλο, το συνολικό αριθμό των κατοικιών, κατοικημένων και ακατοίκητων κ.λπ. στοιχεία.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες, ο Αλβανός Π/Θ κ. Berisha αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά σε ομιλία του στην Κ.Ο. του Δημοκρατικού Κόμματος στο θέμα, επισημαίνοντας ότι από τις απογραφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αλβανία μέχρι σήμερα, μόνο όσες έγιναν προπολεμικά επί εποχής βασιλιά Zogu, καθώς και η φετινή μπορεί να θεωρηθούν ότι πληρούν τις προδιαγραφές.  

  • Επίσκεψη Αντιπροσωπείας Επιτροπής της Βενετίας και ΟΑΣΕ, Τίρανα, 24 – 25.10.2011
Το σύνολο σχεδόν του Τύπου αναφέρθηκε στη διήμερη επίσκεψη, στις 24 – 25.10.2011, κοινής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής της Βενετίας και του ΟΑΣΕ/ODIHR στα Τίρανα, με επικεφαλής τον κ. Thomas Marker, προκειμένου να συζητήσουν με τις αλβανικές Αρχές την εκλογική μεταρρύθμιση. Ο κ. Marker, Γραμματέας της Επιτροπής της Βενετίας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Αντιπροσωπείας, επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει η εργασία για την εκλογική μεταρρύθμιση και μεταξύ άλλων δήλωσε «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε για την εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία. Θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα δώσουμε στη δημοσιότητα  τα συμπεράσματά μας, αλλά ορισμένα μπορεί να τα αναφέρουμε από τώρα. Θα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία για τη σύσταση επιτροπής της Βουλής που θα ασχοληθεί με την εκλογική μεταρρύθμιση, εμείς έχουμε αρκετές συστάσεις για το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου