Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Καυτή πατάτα» για το «Συνταγματικό» Δικαστήριο η απόφαση για την Εθνικότητα



Το άκρον άωτον της αδιαφάνειας



Περίεργα πράγματα διαπστώνει κανείς παρακολουθώντας την επίσημη ιστοσελίδα του «Συνταγματικού» Δικαστηρίου της Αλβανικής Δημοκρατίας. Έχουμε κάθε λόγο να χρησιμοποιούμε τα εισαγωγικά. Πρόκειται για τοwww.gjk.gov.al. Την παρακολουθούμε στενά όλο αυτό το διάστημα που μεσολαβεί απ’ τις 16 Σεπτεμβρίου που εκδίκασε την προσφυγή Πρωτοδίκων«δικαστικών» απ’ τους Αγίους Σαράντα και την Πρεμετή και την Αυλώνα για την υπόθεση του «Περί Ληξιαρχικής Κατάστασης» Νόμου της Αλβανίας και των σχετικών μ’αυτόν τροποποιήσεων. Όπως μεταδόθηκε τότε απ’ τα ΜΜΕ το «Συνταγματικό» Δικαστήριο αποφάσισε ότι παραβαίνει του Συντάγματος η συμπερίληψη στον Ληξιαρχικό Κατάλογο της Αλβανίας του λήμματος περί εθνικής καταγωγής των πολιτών.



Την Απόφαση του αυτή (6 προς 2 ελήφθη) δεν έχει ακόμη καθαρογράψει και ανακοινώσει στο διαδίκτυο το ανώτερο αυτό δικαστικό όργανο της Αλβανικής

«Δημοκρατίας». Τούτο προφανώς διότι έχει ενοχληθεί απ’ την ανακοίνωση φορέων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που δια του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελου Ντούλε, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για αυτή την ωμή παραβίαση κεκτημένων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού υπό το κάλυμμα μάλιστα του «Συνταγματικού» Δικαστηρίου. Φαίνεται το δικαστικό σώμα βρέθηκε υπό ασφικτική πολιτική πίεση, ενδεχομένως και εξωθεσμικών κέντρων, και προέβη σε μια απόφαση που ξεπερνά τα εσκαμμένα. Δεν υπάρχει πιο αντιφατική απόφαση απ’ αυτή του «Συνταγματικού» Δικαστηρίου που στην προκειμένη, όπως πολλάκις συμβαίνει και στην Τουρκία, (την οποία μιμείται το συγκεκριμένο δικαστικό σώμα όπως αποδεικνύει η άλλη «πατριωτική» απόφαση για την «Περί Υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας»),λειτουργεί όχι ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και της έννομης τάξης στη δημόσια ζωή, αλλά ως υπηρέτης του «εθνικού συμφέροντος» όπως το ορίζει ο Κρεσνίκ Σπαχίου και ο Πελούμπ Τζούφι.



Αυτό όμως θέλει μεγάλη και βαθιά ανάλυση. Εκείνο που κρατάμε στο σύντομο αυτό σημείωμα είναι το ‘ακρον άωτον της αδιαφάνειας από πλευράς ενός θεσμού που πρέπει να διδάξει τη διαφάνεια. Δεν ανακοινώνει την απόφαση του με τη σχετική γνωμοδοτική αιτιολόγηση και τούτο καθώς φαίνεται διότι αποφάσισε πρώτα χωρίς γνωμάτευση και τώρα προσπαθεί να τεκμηριώσει τα ατεκμηρίωτα. Άλλο τόσο θα πρέπει πολύ να δουν και τις «λεπτομέρειες» καθώς η απόφαση αυτή θα βρεθεί ενώπιον ευρωπαϊκού δικαστηρίου και όχι οποιουδήποτε αλλά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο. Προφανώς τώρα κάποια χρήματα θα κονομάει κανένα ιδιωτικό νομικό γραφείο απ’ την Ιταλία ή την Βρετανία πληρωμένο με λεφτά αδιαφανή του αφεντικού των πρωτοδίκων που προσέφυγαν (απ’ αυτά που μαζεύουν από τους ίδιους εμάς για να τακτοποιήσουμε την αδικία του Ενβέρ Χότζα στα Ληξιαρχικά Βιβλία), Σπαχίου, για να μπορέσει να

«καθαρογράψει» την απόφαση των πολιτικοποιήμενων δικαστών.



Και δεν είναι μόνο τούτο. Έγκυροι νομικοί με ιδιαίτερη πείρα και γνώση για τη διαδικασία ενώπιον του

«Συνταγματικού» Δικαστηρίου της Αλβανικής «Δημοκρατίας» εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες που ακόμη δεν έχει περάσει απ’ τη διαδικασία εξέτασης και διαλογής η υπόθεση της προσφυγής του ΚΕΑΔ και οργανώσεων που εκπροσωπούν τις μειονότητες (με πρωτοστάτη την ΟΜΟΝΟΙΑ) και αφορά την αντισυνταγματικότητα και το παράδοξο των τροποποιήσεων στον «Περί Απογραφής»Νόμο που συνδέονται με τη διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνει ο απογραφούμενος. Πρόκειται για τα άρθρα εκείνα που παραβιάζουν στην ουσία το δημοκρατικό δικαίωμα της εμπιστευτικότητας και επιπλέον επιβάλουν πρόστιμο 1000$ μετά τη δημόσια διασταύρωση με τα κρατικά αρχεία της δήλωσης του πολίτη. Πρόκειται για μια τροποπίηση που επέβαλαν στη Βουλή ακραίοι Τσάμηδες και υπεψήφισαν δυστυχώς και οι «δικοί» μας Ξέρας, Μπάρκας και Τάβος. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν έχουν προκαλέσει απλώς την αντίδραση της ΕΕΜ και άλλων μειονοτικών ομάδων της αλβανικής κοινωνίας αλλά έχουν τη σαφή αντίθεση Αμερικανών βουλευτών και της σχετικής του Κογκρέσου Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ομάδας Ευρωβουλευτών υπό την κα. Μαριάνα Γιαννάκου που έχει καταθέσει σχετική επερώτηση στην Ευρωβουλή και που η απάντησή της αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

http://www.deropoli.com/?p=7621

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου