Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Αλύκο 12 Δεκέμβρη 2011



Κάθε πέρσι και καλύτερα!
Με τον φόβο των περσινών επεισοδίων να κυριεύει την ατμόσφαιρα της πλατείαςΑλύκου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις «τιμής» προς τους τέσσερεις μάρτυρες του Αλύκου και της Γέρμας και της επετείου της εξέγερσης των Αλυκιωτών, κατά του κομουνιστικού καθεστώτος.
Στη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο που έκαναν οι γονείς των θυμάτων στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, από πλευράς επισήμων παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Βασίλης Μπολάνος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου κ. Νικόλαος Φίλλιπας και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Κώστας Μπάρκας.

Στην εκδήλωση μπροστά στο μνημείο διαβάστηκε το χρονικό των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 1990 και τα ονόματα των θυμάτων της περιοχής από την κομουνιστική δικτατορία. Ήταν η ίδια ομιλία με τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες αλλαγές στη λίστα των θυμάτων και αγωνιστών που «λογοκρίθηκαν» από τους νέους διοργανωτές. Αξιοσημείωτη αλλαγή στο πρόγραμμα ήταν και ο αλβανικός εθνικός ύμνος που ακούστηκε μπροστά στο βωμό των πεσόντων του ελληνισμού, για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση, ...


Ομιλίες
Ο κ. Μπολάνος θέλοντας να μην δώσει λαβή στις κατηγορίες περί πολιτικής εκμετάλλευσης, προτίμησε να εκφραστεί μόνο με δύο προτάσεις. Ο κ. Καίσης ανέφερε τους επισήμους που παρευρίσκοντο στην εκδήλωση, χωρίς να κάνει καμία αλλαγή στη λίστα (μάλλον της προηγούμενης μέρας) αφού ανέφερε και τον κ. Ντούλε που δεν ήταν παρόν αλλά και τον βουλευτή κ. Μπάρκα που προτίμησε μετά το μνημόσυνο να αποχωρήσει. Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Προξένου που για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να παραβρεθεί, καταγράφοντας άλλο ένα σπουδαίο κατόρθωμα στην καριέρα του: «Ο μοναδικός Πρόξενος Αργυροκάστρου που δεν ήρθε ποτέ στο Αλύκο». Ο εκπρόσωπος των οικογενειών των μαρτύρωνΑχιλλέας Μάσιος (αδερφός του Ευθυμίου) ευχαρίστησε τον έπαρχο Αλύκου κ. Χρήστο Καίση που έδωσε τον πρώτο λόγο στην εκδήλωση στις οικογένειες των θυμάτων, καυτηρίασε την πολιτική εκμετάλλευση της εκδήλωσης που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ενώ μίλησε και για τα μηνύματα των τελευταίων τοπικών εκλογών. Να θυμίσουμε μόνο στον αγαπητό Αχχιλέα ότι ο πατέρας του ήταν κάθε χρόνο στους ομιλητές της εκδήλωσης και ήταν αυτός που είχε αναφωνήσει πριν από δύο χρόνια από το βήμα του μνημείου: «Μπερίσα προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα»! Επίσης, επειδή έχουμε χρόνια που συμμετέχουμε σε αυτή την εκδήλωση, η ομιλία του ήταν ότι ποιο πολιτικό έχουμε ακούσει από αυτό το βήμα. Εντυπωσιακός, και αυτός που έκλεψε την παράσταση, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας κ. Γκιέργι Μάνος που τα ελληνικά του μπορεί να μην ήταν τόσο καλά όσο των άλλων αλλά το περιοχόμενο τους όμως ήταν το μόνο ουσιαστικο.


Κατάθεση στεφάνων
Κατατέθηκαν πάνω από είκοσι στεφάνια από πολιτικούς εκπροσώπους, πρόεδρους βορειοηπειρωτών συλλόγων κ.α. Από την Ελλάδα, εκ’ μέρους του βουλευτή Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Παντούλα, στεφάνη κατέθεσε ο κ. Χρήστος Λιώλης και ο δήμαρχος Τριπόλεως που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις. Αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι δεν προσφωνήθηκε το κόμμα ΜΕΓΚΑ παρόλο που το είχαν ζητήσει στους διοργανωτές, με τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Νίκο Κούρη, να καταθέτει τελικά το στεφάνι - χωρίς προσφώνηση - αφού είχαν τελειώσει όλοι οι υπόλοιποι, αποσπώντας μάλιστα το ποιο δυνατό χειροκρότημα.
Η εκδήλωση έκλυσε με την απονομή του τίτλου «Επίτιμου Δημότη της Επαρχίας Αλύκου» στον κ. Γιώργο Ανδρέα Ιωαννίδη. Την απονομή έκανε ο κ. Μπολάνος ενώ ο κ. Ιωαννίδης φορτισμένος συναισθηματικά έκανε έκκληση για ενότητα. Με τα λόγια καρδιάς που απευθύνθηκε συγκίνησε και του παραβρισκόμενους που τον καταχειροκρότησαν.


Επίλογος
Η 12η Δεκεμβρίου του 1990, είναι μία από τις σπουδαιότερες ημερομηνίες της σύγχρονης ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Τα μηνύματα που εκπέμπει αυτή η μέρα και αυτό το μνημείο είναι πολλά, δυστυχώς όμως οι δέκτες δεν υπάρχουν ή λειτουργούν σε άλλη συχνότητα. Το σημαντικότερο ίσως μήνυμα είναι το σύνθημα που είχε γραφτεί για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια: «Αλύκο 12 Δεκέμβρη – Προσκλητήριο για νέους αγώνες», το οποίο αναρτάται από τότε κάθε χρόνο αλλά το περιεχόμενο του δεν έχει καμία σχέση με τη «σούπα» που είδαμε πέρυσι και φέτος. Κάποιοι την περυσινή αντίδραση την ονόμασαν «2η επανάσταση», παρόλο που διαφωνούσαμε (σχετικό άρθρο εδώ), θα μπορούσαμε να τη δεχτούμε, αν φέτος βλέπαμε κάτι καλύτερο και όχι τους γνωστούς αλβανούς και βορειοηπειρώτες φουσκωτούς φίλους του Καίση που όπως είπε και ο ίδιος στον εκπρόσωπο του ΜΕΓΚΑ «αν τολμήσετε να κάνετε φασαρία, τους έχω έτοιμους να φάτε και ξύλο».


Και του χρόνου με υγεία!


Σε λίγο στο «Βορειοηπειρώτη» αναλυτικό φωτορεπορτάζ
http://borioipirotis.blogspot.com/2011/12/12-2011.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου