Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Το Υπεξ αμφισβητεί τα στοιχεία: Οι Αλβανοί «μαγείρεψαν» την απογραφή
Όπως σωστά είχε διαβλέψει η «Ομόνοια», με παρατράγουδα ολοκληρώθηκε η απογραφή στη Β. Ήπειρο.

Η Αθήνα, δια του υπουργού των Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, εμφανίζεται να αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, σε ό,τι αφορά τις μειονοτικές ομάδες.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, ο κ. Δήμας αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις γύρω από την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, ενώ προέβη εγκαίρως σε παραστάσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και η ανεμπόδιστη καταγραφή των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανεξαιρέτως του τόπου διαμονής αυτών».

Όπως υπογραμμίζει, «η απόφαση των εκπροσώπων των σημαντικότερων μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, να καλέσουν τα μέλη τους σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν κατοχυρώνεται ο σεβασμός του δικαιώματος για ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό, κατέδειξε το σοβαρότατο έλλειμμα εμπιστοσύνης των μειονοτήτων προς το αλβανικό κράτος, που θα πρέπει η ίδια η αλβανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα».

Το γεγονός αυτό, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή της απογραφής «έθεσε εκ των πραγμάτων ζήτημα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των στοιχείων, ως προς το μέγεθος των μειονοτικών ομάδων και των περιοχών όπου αυτές διαβιούν».

Στο έγγραφό του ο κ. Δήμας, αφού υπενθυμίζει ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί κατά την ΕΕ ουσιαστικό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας», υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός στο δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού, κατά τη διενέργεια της απογραφής, έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την Αλβανία, ως κρίσιμης σημασίας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει διαχρονικά στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Αλβανία και «θα συνεχίσει να το κάνει, θεωρώντας αυτονόητο, στο πλαίσιο αυτό, το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Αποδεικνύεται επομένως τώρα πως ορθώς η «Ομόνοια» είχε προβλέψει «μαγείρεμα» των στοιχείων – το οποίο άλλωστε προέκυπτε και από τον τρόπο που ετέθησαν τα ερωτήματα, αλλά και από το γεγονός ότι οι απαντήσεις τελούσαν υπό την προϋπόθεση ελέγχου μέσω ληξιαρχείων και άρα είχε από την αρχή καταργηθεί η έννοια του αυτοπροσδιορισμού.

Η «Ομόνοια» είχε από την αρχή καλέσει την μειονότητα σε αποχή από την απογραφή, αλλά σε επίπεδο Ελλάδας και ελληνικών κομμάτων δεν συνάντησε την αναγκαία στήριξη.

Τώρα, η Αθήνα αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων, καθώς διαλέγουμε πάντα τον ρόλο του Επιμηθέα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου